Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Eerste paal voor ‘Het Palenhuis’

Eerste paal voor ‘Het Palenhuis’

Van Wijk won eind 2020 de door de Gemeente Amsterdam uitgeschreven wedstrijd voor het ontwerpen van een landmark voor de nog te ontwikkelen Sluisbuurt op het Zeeburgereiland in Amsterdam.

Uit maar liefst 25 inzendingen kwam ‘Het Palenhuis’ als winnaar uit de bus. Met deze ‘ode aan de heipaal’, een 20 meter hoog huis op palen, visualiseert Van Wijk hoe Amsterdam is gebouwd op miljoenen palen. Zonder deze fundering zou de stad wegzakken in het drassige veen.

Het kunstwerk komt dichtbij de entree van de Piet Heintunnel te staan. Een opvallend object dat ook als een ontmoetingsplek voor de bewoners van deze nieuwe duurzame wijk in Amsterdam zal fungeren.

Vanaf het allereerste nieuwsbericht over ‘Het Palenhuis’, medio 2020, heeft Vroom aangeboden om een bijdrage te leveren. In nauw contact met Daniel Peters van DAMAST Architecten en Piet van Wijk heeft die bijdrage vorm gekregen.

‘Het Palenhuis’ komt te staan op een betonnen funderingsplaat, die rust op vier prefab heipalen die elk 19,5 meter de grond in gaan. Vanwege de losse bodemgesteldheid in de bovenste laag is ervoor gekozen om 5 meter voor te boren en daar de palen in aan te brengen.

Samenwerking Vroom en Schokindustrie

Vroom Funderingstechnieken levert het heiwerk, Vroom Betonbouw verzorgt de montage van de funderingsplaat op de heipalen. De funderingsplaat en de heipalen worden door Schokindustrie geleverd. In de funderingsplaat komen 28 ankers voor de bevestiging van de stalen buizen, die door Tata Steel worden geleverd en die de heipalen visualiseren. Daarbovenop komt het stalen huis. De ‘opening’ van ‘Het Palenhuis’ staat gepland voor eind september 2021.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.