Rioolreinigers kennen allemaal het probleem wanneer zij een kolk moeten reinigen of ontstoppen: het stankscherm in de kolk wil nog wel eens uit zijn bevestiging vallen. Lastig en tijdrovend om het stankscherm weer terug te moeten plaatsen.
Nering Bögel ontwikkelde een nieuwe klep, die netjes op zijn plaats blijft. De ‘clickklep’ is niet alleen innovatief qua toepassing, tijdens het ontwerpproces ontdekte Nering Bögel dat de behoeften van gemeenten inmiddels verder gaan dan het hebben van een goede stankafsluiting.
1: Een kolk met een gietijzeren stankscherm, de traditionele kolk.
2: Een kolk met de nieuwe clickklep, nieuw en geschikt voor het vuilwaterstelsel.
3: De traditionele kolk met een gietijzeren stankscherm, in combinatie met de vuilvanger.
4: Een kolk met vuilvanger, zonder stankscherm, goed voor de meest optimale waterafvoer in combinatie met het voorkomen van vervuiling van het achterliggende systeem.
We spreken met Toin Bongers, Operations Director en Henrie van Geneijgen, buitendienst medewerker bij Nering Bögel. “Natuurlijk was het uitgangspunt voor het ontwerp van de clickklep dat deze niet uit de kolk mocht vallen”, opent Van Geneijgen het gesprek. “Sommige gemeenten vertelden ons echter dat men eigenlijk alleen maar een stankafsluiting wenst op plaatsen waar dit ook echt relevant is, bijvoorbeeld bij kolken die vuil- of gemengd water afvoeren. Op andere plaatsen waar geen contact is met het gemengd of vuilwater riool, ziet men liever helemaal geen klep. Daar kiest men liever voor een maximale doorvoer van water.”
Bongers voegt toe: “Zeker wanneer je naar aansluitdiameter 160 gaat krijg je een maximale afvoercapaciteit, nodig om het hoofd te bieden aan de toenemende wateroverlast. Een stankscherm is dan toch een beperkende factor in de afvoercapaciteit.” Volgens Bongers en Van Geneijgen moeten we kolken beter voorbereiden op piekbelasting. “Wel is het zo dat er veel vuil in een kolk terechtkomt, zoals bladeren, takjes en straatvuil. Dat vuil heeft men liever niet in het achterliggende systeem, zeker als de kolk leidt naar een kwetsbaar infiltratiesysteem”, legt Van Geneijgen uit. “De wens is dan ook om een voorziening in de kolk te hebben die het vuil in de kolk achterhoudt. Zo’n voorziening hadden we bij Nering Bögel al, echter altijd in combinatie met een stankscherm. Dat hebben we nu opgelost, door een vuilvanger te ontwikkelen die we in de kamer van het stankscherm kunnen bevestigen.”
“Door te luisteren naar de wensen van gemeenten hebben we niet alleen aan een oplossing kunnen werken voor een stankscherm dat netjes op zijn plek blijft, maar zijn we ook tegemoetgekomen aan de wens om al het vuil netjes in de kolk te houden”, vervolgt Bongers. “En het mooie is dat de oeroude kolk ineens multifunctioneel is geworden, door alle opties die er nu zijn. We hebben iets simpels, doeltreffends en unieks in het leven geroepen. De keuze is nu: een kolk met een gietijzeren stankscherm, de traditionele kolk, een kolk met de nieuwe clickklep, nieuw en geschikt voor het vuilwaterstelsel, de traditionele kolk met een gietijzeren stankscherm, in combinatie met de vuilvanger en een kolk met vuilvanger, zonder stankscherm, goed voor de meest optimale waterafvoer in combinatie met het voorkomen van vervuiling van het achterliggende systeem.”
Wie denkt dat de nieuwe oplossingen alleen toepasbaar zijn op kolken van Nering Bögel, heeft het mis. Van Geneijgen: “We wilden dat de nieuwe oplossingen zouden bijdragen aan duurzaamheid en circulariteit. Daarom zijn ook kolken van andere merken achteraf te modificeren met onze producten. Elke oude kolk valt te upgraden op deze manier!” Andere voordelen van de vuilvanger zijn het tegenhouden van ongedierte. Bongers licht toe: “De vuilvanger kan voorkomen dat ongedierte, zoals ratten, bijvoorbeeld vanuit wadi’s via het riool in het straatbeeld opduiken. Tegenhouden van dit ongedierte draagt wezenlijk bij aan de volksgezondheid.”
Over het ontwerp van de vuilvanger is goed nagedacht. Om te beginnen is hij van RVS gemaakt en dus zeer duurzaam. Van Geneijgen noemt nog een slimmigheid: “We hebben er in het ontwerp voor gezorgd dat bij wisselende waterniveaus de waterafvoer gegarandeerd blijft, zelfs als de kolk voor een groot deel vol zit met vervuiling. Verder is de vuilvanger dusdanig ontworpen dat bij minder zorgvuldig reinigen/ledigen de vuilvanger netjes op zijn plek zal blijven.” Oude kolken zijn per definitie al duurzaam, omdat ze uit beton en gietijzer gemaakt zijn, zonder kunststof. Het feit dat de door Nering Bögel ontwikkelde nieuwe varianten levensverlengend werken voor iedere kolk, maakt het totaalplaatje alleen maar duurzamer.