Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
‘Dutch Fiber kunststof wapeningsvezel is een duurzame oplossing’
Opslaghal van staal met een vloer van kunstvezel gewapende beton.

‘Dutch Fiber kunststof wapeningsvezel is een duurzame oplossing’

Een kunststofvezel toepassen als wapening voor beton biedt vele voordelen ten opzichte van het traditionele staal. Het is vrijwel altijd goedkoper en de vezel laat zich snel, gemakkelijk en gelijkmatig verwerken tot in de uithoeken van het betonproduct. Met als resultaat een duurzaam betonproduct met een gunstigere CO2-footprint.

Dutch Fiber is geautoriseerd  distributeur en voorraadhouder voor Forta Corp. USA en levert vanuit Hoorn meerdere typen kunststofvezels . “De toepassingsmogelijkheden van kunststofvezels zijn legio”, verzekert Henk Hilverink. “De Forta-Ferro 54® macro/micro vezel  laat zich bijvoorbeeld bij (industriële) vloeren toepassen. Door de homogene verdeling van de vezels wordt de slijtvastheid van het betonoppervlak verhoogd. Vooral bij industrievloeren is dat van groot belang. De Forta-Ferro® vezels worden onder meer gebruikt bij prefab betonproducten zoals dorpels, trappen, rioolbuizen, fietspaden, landbouwwegen, havenkades, platform en opstelplaatsen voor vliegtuigen of parkeerdaken. Ook andere toepassingen en combinaties zijn mogelijk. Forta-Ferro 54 vezels zijn CE gecertificeerd.”

Dekking tot in de hoeken

De Forta-Ferro 54® vezel wordt geleverd in water oplosbare zakken van 1 kg, die in het beton worden gemengd. Het voordeel daarvan is dat de vezel zich overal in het beton verspreidt. Hilverink: “Bij het gebruik van een staalnet als wapening krijg je nooit dekking tot in de hoeken en je krijgt een laagje beton op het staal, om te voorkomen dat er vocht bij de wapening komt. De kunststofvezels zitten overal en daarmee voorkom je dat er stukken beton gaan afbreken(transportschade). Je krijgt ook geen betonrot. In sommige gevallen kun je een betonelement dunner uitvoeren. Het is meestal goedkoper, omdat je kunt besparen op staal, je sneller kunt produceren en je soms kunt besparen op de hoeveelheid beton. Er zijn geen arbeidskosten voor het vlechten van de staalwapening, met het huidige gebrek aan personeel in de bouw is dat een voordeel.” De kunststofvezel laat zich nog niet overal toepassen, zoals bij grotere betonconstructies en overspanningen. Hilverink: “Van sommige kunststofvezels is de buigtreksterkte niet toereikend. Forta-Ferro® is een vezel met een hoge e-module, waarmee hogere constructieve krachten kunnen worden opgevangen. 

Steeds meer ruimte voor toepassing kunststofvezels

De nationale en internationale eisen en voorschriften aan vezelbeton laten steeds meer ruimte voor het toepassen van de constructieve kunststofvezels. Die kunnen gelijke of zelfs betere prestaties leveren dan staalvezels en tegelijkertijd leveren ze de reeds bekende voordelen van kunststofvezel beton. Zoals een hogere buigtreksterkte en een gegarandeerd beter scheurgedrag, zeer goede verwerkingseigenschappen en een hoge verbondenheid met de betonmatrix. Vezeldosering moet geoptimaliseerd worden om te voldoen aan zowel de kwaliteitseisen als de economische voordelen. Bij de ontwikkeling van Forta-Ferro® is daaraan gedacht. Wij voeren ook berekeningen volgens EURO code 2 uit om aan te geven welk type vezel in welke dosering moet worden toegepast. Hybride oplossingen zijn daarbij ook mogelijk, door de combinatie van staal en kunststof heb je dan minder staal nodig. Al met al betekent het toepassen van de Forta-Ferro® kunststofvezel als wapening bovendien een betere CO2-footprint. Dat kan aannemers voordelen bieden bij inschrijvingen op aanbestedingen.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.