Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Dronevlucht Antea Group gaat testfase in

Dronevlucht Antea Group gaat testfase in

Update Xpedition New Horizons: van Oranjewoud naar Kopenhagen

De 750 kilometer lange dronevlucht tussen het Friese Oranjewoud en Kopenhagen gaat de testfase in. Op woensdag 13 april heeft bij Nijmegen een eerste testvlucht plaatsgevonden in het testgebied van Rijkswaterstaat. Ook is Antea Group, initiatiefnemer en organisator van Xpedition New Horizons, in gesprek met de autoriteiten van Nederland, Duitsland en Denemarken om de langste Europese dronevlucht nog deze zomer mogelijk te maken. 

Hoe kunnen we veilig een dronevlucht maken van Oranjewoud naar Kopenhagen? Hoeveel waarnemers hebben we nodig? Waar gaan we allemaal tegenaan lopen? Dat zijn vragen die beantwoord moeten worden. Op de testlocatie van Rijkswaterstaat, die vergunningen heeft om in een gebied langs de Waal tussen Tiel en Nijmegen drone-experimenten uit te voeren, heeft Antea Group onderzocht wat er nodig is om een 750 kilometer lange dronevlucht over drie landen uit te voeren. Aan de hand van de opgedane inzichten wordt als volgende stap medio mei een deel van de werkelijke route getest. 

Verschillende vliegopties

Tijdens de testvlucht zijn ook vliegopties met verschillende waarnemingen onderzocht: EVLOS (Extended Visual Line of Sight), waarbij de dronepiloot in verbinding staat met waarnemers op de grond en BVLOS (Beyond Visual Line of Sight), waarbij de drone buiten het zicht van de piloot vliegt. De uiteindelijke keuze zal mede afhankelijk zijn van wat er binnen de huidige Europese wet- en regelgeving mogelijk is. 

Uitdagingen dronevlucht

De gedroomde dronevlucht komt met deze testvlucht steeds dichterbij. De route is op hoofdlijnen bekend. Ook vinden er gesprekken met de autoriteiten in Duitsland en Denemarken plaats. Coert Ruseler, Businesslijndirecteur Milieu, Veiligheid & Gezondheid: “Het is al met al een behoorlijke uitdaging. Elk land heeft z’n specifieke regels. Je moet rekening houden met snelwegen, hoogspanningskabels en natuurgebieden die je kruist.” Antea Group wordt door Airhub ondersteund bij het verkrijgen van de juiste ontheffingen en toestemmingen om de vlucht veilig mogelijk te maken. Partijen werken al langer samen, onder andere als partners binnen de Stichting Dutch Drone Delta. Daarnaast begeleidt DroneQ Robotics de vlucht met hun expertise op het gebied van het realiseren van onbemande technologie-operaties. 

Planning Xpedition New Horizons

Het idee voor de dronevlucht is ontstaan binnen het 1001-dagenplan. Het strategieplan waarmee het bureau 1001 dagen inzet op innovatie, zichtbaarheid, human capital en duurzaamheid. Met het oog op de afronding van dit plan én het aantal zonuren dat voor de lange dronevlucht nodig is, vindt de vlucht in de zomer van 2022 plaats. Dit is ook het moment waarop het bureau zijn 70-jarig jubileum viert. De unieke drone-operatie is meer dan een ‘jubileumstunt’ van het ingenieurs- en adviesbureau. Roel Brandt, Projectmanager Planvorming & Mobiliteit: “We staan wereldwijd voor grote uitdagingen als het gaat om duurzaamheid, klimaatverandering en mobiliteit. Daar zijn we als Antea Group volop mee bezig. Daarom nemen we al enkele jaren het voortouw om ook dronetechnologie een stap verder te brengen. Zo willen we met Xpedition New Horizons laten zien dat drones, ook op internationale schaal, in de nabije toekomst kunnen bijdragen aan de verduurzaming van mobiliteit.” De opgedane ervaringen zullen met Rijkswaterstaat en alle dronepartners gedeeld worden. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.