Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Digitalisering van kritieke infrastructuur
Naast OT wordt er steeds meer gebruik gemaakt van IT in de kritieke infrastructuur.

Digitalisering van kritieke infrastructuur

OT ontmoet IT

De Nederlandse kritieke infrastructuur, zoals tunnels, bruggen, gemalen, sluizen en elektriciteitsnetwerken, is van oudsher geautomatiseerd met Operationele Technologie (OT). Deze technologie staat bekend om zijn betrouwbaarheid en veiligheid. We willen echter steeds meer weten van en doen met deze kritieke infrastructuur, maar ook zaken voorspelbaar maken zodat de beschikbaarheid zo hoog mogelijk is. Daarom wordt er naast OT ook steeds meer gebruik gemaakt van IT in de kritieke infrastructuur. Tegelijkertijd mag dit niet ten koste gaan van de robuustheid en veiligheid van de huidige systemen. ICT Group weet als geen ander hoe je een brug slaat tussen OT en IT om daarmee de veiligheid, beschikbaarheid en betrouwbaarheid van kritieke infrastructuur te garanderen.

OT is een aparte tak van automatisering met plc’s en scadasystemen. “Deze technologie is robuust, betrouwbaar en veilig”, begint Herman Kraaij van ICT Group. “Je zet een systeem aan en hebt er geen omkijken meer naar. Het draait vele jaren zonder enig mankement of storing. Nu worden er steeds meer zaken aan toegevoegd, zoals cloud computing of kunstmatige intelligentie. Functioneel is het natuurlijk fantastisch, maar qua robuustheid en veiligheid is het wel een punt van zorg bij veel beheerders. Assets worden kwetsbaar omdat ze gekoppeld zijn aan IT. OT koppelen aan IT-systemen in de cloud, als voorbeeld, brengt behalve voordelen ook serieuze risico’s met zich mee die geborgd moeten worden.”

Slimme algoritmes

Kijkend naar automatisering in het waterdomein, dan worden nu al slimme algoritmes ontwikkeld die voorspellen wanneer een dijk mogelijk aan sterkte verliest, geeft Léon Huijsdens van ICT Group als voorbeeld. “Dat is puur IT. Daarbij worden tegenwoordig ook drones ingezet om scheuren in dijken te detecteren. Dat levert gigabytes aan data op die geautomatiseerd en geanalyseerd moeten worden. Ook weer IT. Maar het gaat nog veel verder dan dat. IT-algoritmiek wordt ook ingezet bij processen om afvalwater op te waarderen tot drinkwater, een mooi voorbeeld van circulariteit. Klassieke plc-technologie is dan niet meer toereikend. Op alle fronten wordt dus IT aan OT toegevoegd.” 

ICT Group heeft beide competenties aan boord: techneuten die alles weten van OT, maar ook experts op IT-gebied.

Beschikbaarheid en veiligheid

Diezelfde evolutie zien we aan de kant van de vervoersinfrastructuur over de weg, het water en het spoor, zegt Kraaij. “Hierin bevinden zich allerlei objecten, zoals een brug, tunnel of sluis die ten dienste staan van de kritieke infrastructuur. Beschikbaarheid en veiligheid zijn hierin hele belangrijke aspecten, maar staan beide onder druk. Omdat we zo’n dichtbevolkt land zijn, is de belasting van die objecten enorm. Als je bijvoorbeeld het verkeer dat 40 jaar geleden per etmaal over de Van Brienenoordbrug reed vergelijkt met dat van nu, dan is de toename enorm. En als zo’n object uitvalt, staat heel de regio Rotterdam stil. Voorspelbaarheid in de functie van dat soort objecten is super belangrijk, zowel voor de betrouwbaarheid als voor het uitvoeren van (tijdelijk) onderhoud. Daar wil je zo voorspellend mogelijk in zijn. ‘IT ontmoet OT’ is dan bijzonder bepalend, zodat je informatie hebt over de status van de systeemdelen van deze assets.”

Voorspelbaarheid

Een ander voorbeeld over het belang van voorspelbaarheid. Huijsdens: “Hadden we vroeger nog de capaciteit om bij een hoosbui het water reactief af te voeren, nu willen we op voorhand al weten waar en op welk moment de hoosbui gaat vallen, zodat we vooruitlopend daarop al pompen kunnen aanzetten om een deel van het water af te voeren.” Kraaij geeft nog een voorbeeld: “Bij een tunnel willen we weten wat de status is van bijvoorbeeld de lagers in een ventilator. Als de ventilator uitvalt, moet de tunnel dicht. Dat wil je voorkomen. Daarom is het zaak om tijdens een geplande onderhoudsperiode alle renovatiewerkzaamheden mee te nemen, ook de lagers van de ventilator die versleten zijn. Voor die voorspelbaarheid heb je IT nodig. Er zijn inmiddels verschillende initiatieven opgestart, dit gebeurt nog vaak als PoC, maar in de toekomst verwachten we dit steeds verder uit te breiden.”

Klassieke OT verrijken met IT is fantastisch en biedt volop perspectief, maar ben je bewust van de kwetsbaarheden, resumeert Huijsdens. “Als ICT Group hebben we beide competenties aan boord. Techneuten die alles weten van OT, maar ook experts op IT-gebied. Dat onderscheidt ons van andere automatiseerders in de infrastructuur. Daarnaast hebben onze specialisten ook veel kennis van het werktuigbouwkundige en elektrotechnische aspect dat we automatiseren. Dat maakt dat we als geen ander in staat zijn om op een betrouwbare en veilige manier een brug te slaan tussen OT en IT om de infrastructuur toekomstbestendig te houden.”   

Beste Digital Transformer
ICT Group is door MT/Sprout wederom uitgeroepen tot beste Digital Transformer in de categorie Software, Development & Platforms/Enablers-Overall. Dat blijkt uit het DX300-onderzoek, dat op initiatief van toonaangevend ondernemersplatform MT/Sprout is uitgevoerd. “Net als vorig jaar zijn we beoordeeld op de onderwerpen: samenwerking met onze klanten in digitale transformatietrajecten, expertise op het gebied van transformatie en de kwaliteit van de uitvoering van onze diensten. En wederom hebben wij in onze categorie de eerste plaats bemachtigd.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.