Platform over civiele techniek & infrastructuur
De Titaan: een knap staaltje vakmanschap
De ponton is met vier zware spudpalen uitgevoerd om ook bij hogere golven inzetbaar te blijven.

De Titaan: een knap staaltje vakmanschap

Speciale kraanponton ontwikkeld

Voor het plaatsen van de 70.000 Levvel-blocs aan de ondertalud van de dijk is een speciaal kraanponton ontwikkeld: de Titaan. De naam geeft het al aan, de 63 meter lange ponton met rupskraan is letterlijk en figuurlijk een zwaargewicht. Bert Advocaat, managing director bij Baars, legt uit wat de Titaan bijzonder maakt en hoe het te werk gaat.

De Afsluitdijk is de eerste locatie waar de Titaan zich heeft mogen bewijzen.  Advocaat: “De modulaire kraanponton is op maat gemaakt voor dit project en bestaat uit 24 zeewaardige koppelpontons. De Levvel-blocs worden aangeleverd door de beunbakken die langszij liggen. De kraan, een Sennebogen 875 rupskraan, plaatst vervolgens met uiterste precisie de blokken op de dijk. Elk blok heeft een nummer dat digitaal te volgen is.”

De Titaan beweegt zich voort met gebruik van spudpalen die kunnen stappen.

Zeewaardig

Bijzonder aan de Titaan is de zware verstappaalconstructie: daarmee kan de ponton zich zonder duwboot in het ondiepe water langs de Afsluitdijk verplaatsen. “De Titaan wandelt als het ware. Het beweegt zich voort met gebruik van spudpalen die kunnen stappen. De spudpalen hebben elk een hefcapaciteit van 120 ton. Je hebt dus geen duwboot nodig.” Naast de hoge constructievereisten, is de Titaan ook dusdanig ontworpen dat het zeewaardig is. Zowel op de Nederlandse wateren als in internationale wateren. “De ponton is met vier zware spudpalen uitgevoerd om ook bij hogere golven inzetbaar te blijven. Want ook op de Waddenzee en het IJsselmeer kan het spoken. Hoog water, zware windstoten, stevige golfslag, ook onder zware weersomstandigheden werkt de Titaan nagenoeg elke dag door.”

Vakmanschap

De ontwikkeling, levering en inzet van de Titaan is een knap staaltje van vakmanschap en innovatie waar Baars BV om bekend staat. Het kleine familiebedrijf is sinds haar oprichting in 1832 actief in de waterbouw. Vandaag de dag is zij gespecialiseerd in de verhuur en verkoop van modulaire pontons, baggerbakken, zoals elevatorbakken, splijtbakken en beunbakken speciaal voor (verontreinigd) slib. Noem een groot baggerproject waar ook ter wereld en de kans is groot dat er een ponton of baggerbak van Baars ingezet wordt. “Wij zijn een klein bedrijf waardoor we heel flexibel en oplossingsgericht zijn. De reden dat partners als Van Oord, Jan de Nul, Boskalis en Deme graag met ons samenwerken. Wij zijn trots dat we ook voor de versterking van de Afsluitdijk onze kennis en ervaring hebben mogen inzetten.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.