Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
De NLCS maakt tekenwerk uniform en overzichtelijk
Werk in uitvoering. Bureau Schmidt is betrokken bij de aanleg van nieuwe infrastructuur in Middelsee, een nieuwbouwwijk ten zuiden van Leeuwarden.

De NLCS maakt tekenwerk uniform en overzichtelijk

Toen Marthyn Talsma in 2015 zijn studie Civiele Techniek afrondde, stond de NLCS nog in de kinderschoenen. Een kleine tien jaar later is het een belangrijke tekenstandaard in de grond-, weg- en waterbouw. Ook Bureau Schmidt, waar Marthyn inmiddels ingenieur/ontwerpleider is, heeft de NLCS omarmd. “Hierdoor heeft iedere tekening dezelfde uitstraling.”

In zijn functie als ontwerpleider bewaakt Marthyn de kwaliteit van de ontwerpen die Bureau Schmidt verlaten. “Dat doe ik samen met mijn collega-ontwerpleiders. We zorgen dat ieder ontwerp de juiste kwaliteit heeft”, vertelt hij. “We kijken uiteraard naar de technische inhoud, maar controleren ook of het ontwerp aan onze tekenstandaard voldoet. Dat laatste is met de komst van de NLCS een stuk transparanter geworden.”

Ontwerptekening van gebiedsontwikkeling Unia, ten zuiden van Leeuwarden. Gemaakt met InfraCAD en de NLCS-tekenstandaard.

Positieve impact

Toen Marthyn in dienst kwam, was de NLCS binnen Bureau Schmidt al geïntroduceerd. “Voor die tijd werkten ze met een eigen standaard, waarin ze ook al een uniform uiterlijk nastreefden. Dat is met de NLCS in een stroomversnelling geraakt: iedere tekening heeft dezelfde uitstraling. Je hoeft dus niet steeds opnieuw het wiel uit te vinden. Ook heeft de NLCS een positieve impact op de overdraagbaarheid van het tekenwerk. En het bespaart je tijd: door de uniforme tekenwijze, maar bijvoorbeeld ook doordat verschillende downloads conform NLCS zijn opgebouwd. Neem het verwerken van informatie uit de Basisregistratie Grootschalige Topografie: alle kantverhardingen, bermen, waterlijnen enzovoorts sluiten naadloos aan op je NLCS-ontwerp.”

NLCS 

De NLCS (Nederlandse CAD-Standaard) is een uniforme tekenstandaard voor de grond-, weg- en waterbouw. De informatie in een NLCS-tekening is eenduidig, compleet én helder gestructureerd. Hierdoor kunnen tekeningen eenvoudig uitgewisseld worden, is de kans op fouten kleiner en kan de hele GWW-keten besparen op kosten. De NLCS is een BIM level 1-standaard en wordt beheerd door het BIM Loket.

Toegankelijk en gebruiksvriendelijk

Om conform de NLCS te ontwerpen, gebruiken de ingenieurs bij Bureau Schmidt InfraCAD. Marthyn omschrijft deze software als toegankelijk en gebruiksvriendelijk. “Je werkt met objecten die zijn opgebouwd volgens de NCLS-werkmethodiek en voorzien zijn van relevante data. Dat bespaart ons tijd, net zoals de meegeleverde bibliotheken. Verder gebruik ik vaak de optie om dynamische peilmaten te plaatsen in dwarsprofielen: je kiest een centraal hoogtepunt en alle peilmaten daarna krijgen automatisch de correcte hoogte mee. En is je tekening klaar? Dan breng je met één druk op de knop alle lijnen en symbolen onder in een overzichtelijke legenda. Tot slot noem ik nog de ‘fotoboek-inventarisatie’-functie: op basis van foto’s met GPS-locatie kun je automatisch een fotoboek laten genereren. Ideaal voor een nul-opname, bijvoorbeeld voor de ontwikkelaar, bewoners of andere stakeholders.”

Altijd up-to-date

Marthyn vindt het ook prettig dat InfraCAD goed wordt bijgehouden en regelmatig wordt geüpdatet. “Neem de symbolenbibliotheek: die was altijd al uitgebreid, maar in de laatste update zijn er weer extra items aan toegevoegd, zoals verloopstukken en aansluitingen. En objecten die je niet vindt, maak je eenvoudig zelf aan. Een lichtmast, bandje of doorsnede? Die voeg je in een handomdraai toe. Al met al zie ik InfraCAD als een programma dat eigenlijk alles kan wat je als NLCS-tekenaar wenst.”

Marthyn Talsma werkt bij Bureau Schmidt projecten uit met NLCS en InfraCAD.

Inhoudelijk advies

Bureau Schmidt is kind aan huis bij Arkance Systems (voorheen CAD Accent), de leverancier van de software. Marthyn: “Naast InfraCAD hebben we bijvoorbeeld ook een netwerklicentie voor InfraCAD Map, waarmee we KLIC-meldingen importeren en BGT- en kadastrale gegevens inladen. En we willen ook gaan werken met InfraCAD CE, waarmee we onze meetgegevens om kunnen zetten naar AutoCAD-tekeningen. Verder gebruiken we diverse Autodesk-applicaties, zoals ReCap Pro, Civil 3D en Revit, voor het ontwerpen van bruggen, viaducten en andere kunstwerken. Ook deze software levert Arkance Systems. Het fijne aan deze partij is dat ze niet alleen goed hun producten ondersteunen, maar ook inhoudelijke kennis over ons vakgebied hebben. Ze staan open voor vragen en geven altijd advies op maat.”

Nieuwbouwwijk Leeuwarden

Een onderneming als Bureau Schmidt is logischerwijs voortdurend in meerdere projecten actief. Eén ervan betreft de ontwikkeling van Unia, een nieuwbouwwijk ten zuiden van Leeuwarden. Marthyn: “Voor een deel van deze nieuwe wijk verzorgen we het voorlopig ontwerp, het definitief ontwerp en het bouwrijp maken van het terrein. Ook ontwerpen we een geluidsscherm langs de rijksweg en een vijftal bruggen. Een veelzijdig project, waar de NLCS zijn meerwaarde onderstreept. Zo vind ik het heel overzichtelijk om te tekenen in hoofdgroepen. Daardoor blijven de benodigde bibliotheekitems compact en vind je dus sneller wat je zoekt.”

Uniform en overzichtelijk

Samenvattend is Marthyn enthousiast over het werken conform de NLCS. “Als ik terugdenk aan de eerste jaren van mijn studie… Dan is dit toch wel een wereld van verschil. In mijn eerste studiejaren werkten we met allerlei verschillende laagnamen, kleuren en lijntypes. Dat was soms echt lastig, zeker als je met meerdere mensen aan één ontwerp werkte. Dankzij de NLCS tekent iedereen op dezelfde manier en zie je in één oogopslag hoe een tekening is opgebouwd. Het maakt tekenwerk uniform en overzichtelijk.”

Het statige pand van Bureau Schmidt in Leeuwarden, prachtig gelegen tegenover de Westerplantage en stadsgracht.

Over Bureau Schmidt

Bureau Schmidt ingenieurs en adviseurs werkt aan ‘alles wat je buiten ziet’: van droge, natte en ondergrondse infrastructuur tot mobiliteit en gebiedsontwikkeling. Het bureau is in te schakelen voor onder andere het maken van ontwerpen, begeleiding tijdens de uitvoering, omgevingsmanagement en advies over duurzaamheid binnen projecten. Bureau Schmidt werkt veel voor overheden, aannemers en projectontwikkelaars en heeft vier vestigingen: in Leeuwarden, Groningen, Zwolle en Heerhugowaard. Het team van het ingenieursbureau bestaat, verspreid over deze vestigingen, uit circa zeventig specialisten.

Over Arkance Systems

Arkance Systems is specialist in digitale transformaties en ondersteunt bedrijven in de sectoren Bouw, Infrastructuur en Maakindustrie. De organisatie helpt klanten met het standaardiseren van CAD-omgevingen, de transitie naar BIM, Industry 4.0 en Nederlandse CAD Standaard (NLCS) en het optimaliseren van werkprocessen en werkmethodieken. Arkance Systems is onderdeel van Arkance, een mondiale organisatie van specialisten met een compleet portfolio aan digitale oplossingen zoals software, hardware, cursussen en consultancy.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.