Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Complexe wapeningspuzzel voor bouwkuip The Ensemble
De wapeningskorven moesten met grote nauwkeurigheid worden geplaatst, waarbij de horizontale tolerantie 0-50 mm bedroeg.

Complexe wapeningspuzzel voor bouwkuip The Ensemble

In Amsterdam Zuidoost wordt gebouwd aan The Ensemble, twee ‘wolkenkrabbers’ met 592 huurwoningen en circa 20.000 m2 ruimte voor kantoren en sociaal maatschappelijke en commerciële voorzieningen. DISA International heeft in opdracht van combinatie HeSto de complexe wapeningspuzzel gelegd in de bouwkuip door onder meer de afzinkoperatie in goede banen te leiden. 

In maart 2022 is het project The Ensemble officieel van start gegaan. HeSto, een combinatie van Gebr. van ’t Hek en Roel van der Stoel, kreeg opdracht voor het realiseren van de bouwkuip. “Dat was mede te danken aan onze eerdere ervaringen met complexe werken in onderwaterbeton met afzinkwapening”, zegt René Brouwer, bedrijfsleider bij Roel van der Stoel. “Vanwege de integrale aard van de bouwkuip hebben we vroegtijdig al verschillende disciplines samengebracht. Zo hebben we gezamenlijk met onze opdrachtgever Cordeel Amsterdam en hun constructeur ABT de configuratie van de afzinkwapening verder uitgewerkt, waarbij DISA International heeft bijgedragen met hun ruime ervaring op dat gebied.”

DISA International heeft onder meer de afzinkoperatie in goede banen geleid.

Palen zagen

De bouwkuip is opgebouwd uit 140 meter damwand AZ20-700 (definitief) en 170 meter AZ26-700 (tijdelijk) met een planklengte van 14 meter. Het grid bestaat verder uit 49 Hek-combipalen rond 530/650 gi met een octicon 430 kern tot 26 meter beneden NAP en 628 GEWI-ankers rond 50/200 tot ongeveer 35 meter onder NAP. De bouwkuip is in eerste instantie droog ontgraven vanaf het maaiveld tot circa 6,50 beneden NAP. Daarna is de kuip onder water gezet en is vanuit pontonsets de einddiepte bereikt tot minus 12 meter NAP. “Het duikteam van DISA International heeft de damwanden, Hek-combipalen en GEWI-ankers tijdens het ontgravingsproces schoongespoten”, legt René uit. “Na de opschoonslag heeft het duikteam, met behulp van de doorontwikkelde palen-/draadzaag van Roel van der Stoel, 290 stuks bestaande prefab palen vk40-45 tot onder het toekomstige onderwaterbeton afgezaagd en verwijderd.” Vervolgens is een grindlaag aangebracht als bodemverbetering. 

Balkenraster

Voordat we de afzinkwapening konden aanbrengen, hebben we samen met HeSto eerst onder water een balkenraster van 2.500 m2 in de kuip geplaatst, zegt Marc Veldhuizen, Dive supervisor bij DISA International. “Ook in de sokkel werden een viertal balken geplaatst voor elk van de 50 poeren.” De balken waren nodig omdat de afzinkwapening niet direct op de bodem mag liggen, hier moet nog beton tussen komen (betondekking), vult René aan. “De nauwkeurigheid van het plaatsen was dus zeer belangrijk, met een tolerantie van 0 tot 20 mm.” De afzinkwapening werd op zijn beurt grotendeels geassembleerd op de bouwlocatie. Ook daar was de maatvoering een belangrijk aandachtspunt. “Er moesten sparingen worden gemaakt per korf voor de aanwezige palen en GEWI-ankers, en deze moesten exact worden uitgemeten.” 

Het afzinken van wapening is voor DISA International een routineklus, maar dit ontwerp was behoorlijk uitdagend met veel overlap van wapening.

Beperkt zicht

De afzinkwapening bestond uit 148 wapeningskorven voor de twee torens, variërend in grootte van ongeveer 10 tot 15 bij 4 meter, met een gewicht van ongeveer 6 tot 9 ton per stuk. “Deze korven moesten met grote nauwkeurigheid worden geplaatst, waarbij de horizontale tolerantie 0-50 mm bedroeg”, legt René uit. “De korven werden in vier lagen op elkaar gestapeld en geplaatst met behulp van 200-300 tons telekranen.” Volgens Marc een complexe puzzel. “Het afzinken van wapening is voor ons een routineklus, maar dit ontwerp was behoorlijk uitdagend met veel overlap van wapening. Wat dat betreft vergelijkbaar met onze bijdrage aan de A24 Blankenburgverbinding en de A16 Rotterdam, de Groene Boog. Het was een precisieklus, en dat onder water met slechts 30 tot 50 centimeter zicht.” In totaal werd ongeveer 850 ton wapening nauwkeurig geplaatst tussen de palen en GEWI-ankers als onderdeel van de constructie. Vervolgens is er circa 6.800 m3 onderwaterbeton gestort.

De bouwkuip van The Ensemble is inmiddels droog. HeSto en DISA International kijken terug op een succesvolle samenwerking. “In het verleden hebben we al meerdere projecten succesvol afgerond, zoals Valley in Amsterdam en de Piekberging Haarlemmermeer. Nu zijn we samen met Roel van der Stoel een bouwkuip aan het maken in hartje Rotterdam.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?