Platform over civiele techniek & infrastructuur
De brug loopt rondom het giraffenverblijf. Bezoekers staan zo op een hoogte van 5 meter oog in oog met de giraffen.

Bijzondere brugvoor giraffen verblijf

Natuurlijk ogende constructie van vier houtsoorten

Hoewel het team van Flora Nova Houtconstructies al veel bijzondere en mooie constructies van hout heeft mogen ontwerpen en bouwen, was de zogenaamde giraffenbrug voor aqua- en dierenpark Bellewaerde Park in België wel een extra speciaal project. Ze zijn dan ook bijzonder trots op het eindresultaat: een 110 meter lange natuurlijk ogende brug volledig van hout waarbij vier houtsoorten gecombineerd zijn.

Allereerst een korte introductie van Flora Nova Houtconstructies: ze ontwerpen en bouwen met name houten civieltechnische constructies en publieke objecten voor de openbare ruimte. Dit doen ze veelal in opdracht van gemeentes, waterschappen, provincies en aannemers. De kracht van het bedrijf zit ‘m volgens Lennert Joore, manager constructiewerken, vooral in het feit dat “we brede kennis van en ervaring in hout hebben, gecombineerd met staal, beton en kunststof. Hierdoor zijn wij uitstekend in staat onze opdrachtgevers volledig te ontzorgen bij uiteenlopende opdrachten.”

De leuningen van de brug zijn van touwwerk. Ook hier is Flora Nova bekend mee dankzij haar ervaring met speeltoestellen.

Op wensenlijst

De opdracht voor het ontwerp en realisatie van de giraffenbrugbrug voor Bellewaerde Park kwam op hun pad. “We zijn vakidioten en maken prachtige constructies en kunstwerken. Een kunstwerk voor een pret- of dierenpark stond al heel lang op ons wensenlijstje. De brug loopt rondom het giraffenverblijf en is bedoeld voor de bezoekers die op deze manier op een hoogte van 5 meter oog in oog staan met de giraffen. Geweldig dat we deze kans kregen!”

Combinatie van houtsoorten

De giraffenbrug, in Bellewaerde Park noemen ze deze de Savannabrug, moest aan een aantal voorwaarden voldoen: volledig van hout en natuurlijk ogend, dus niet rechttoe rechtaan. Ook moesten er vier specifieke houtsoorten gebruikt worden: Cloeziana voor de palen, Azobé voor de draagconstructie, Bilinga voor het dek en Robinia voor het leuningenwerk. “Deze houtsoorten worden elders in het park toegepast, vandaar deze specifieke wens. De leuningen van de brug zijn overigens van touwwerk. Ook hier zijn we bekend mee, dankzij onze ervaring met speeltoestellen.”

Prefabricage

Uitgangspunt voor het ontwerp was een artist impression. “Van hieruit zijn we technisch gaan tekenen in samenwerking met de opdrachtgever, tot we een uitvoerbaar ontwerp hadden dat aan alle wensen en eisen voldeed. We waren tevens verantwoordelijk voor de bouw en opbouw op locatie. Zoveel mogelijk onderdelen hebben we geprefabriceerd en de brug in zo’n vier weken op locatie opgebouwd.”

Het team is trots op het resultaat: “We hebben echt eer van ons werk. Met deze bijzondere brug hebben we ons visitekaartje afgegeven. We hopen in de nabije toekomst dan ook voor meer dier- en pretparken bijzondere constructies en kunstwerken te mogen ontwikkelen.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.