Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Betonproducten kopen met transparante en betrouwbare informatie

Betonproducten kopen met transparante en betrouwbare informatie

Duurzaam aanbesteden, het is de wens van veel opdrachtgevers als gemeenten en provincies. Maar hoe controleer je als opdrachtgever dat duurzaamheidsclaims van producenten geen loze woorden zijn, maar dat daadwerkelijk duurzame producten worden toegepast? De Beoordelingsrichtlijn ‘Milieuprofielen voor betonnen infraproducten’ biedt uitkomst. Deze richtlijn is in december 2019 herzien.

Beton als duurzaam bouwmateriaal

De ruim 60 miljard euro aan goederen en diensten die jaarlijks door alle overheden in Nederland worden aangeschaft, moeten veel duurzamer worden. Dat hebben allerlei overheidsorganisaties afgesproken in het Manifest Maatschappelijk Verantwoord Inkopen. Dat betekent voor de bouw dat er alleen duurzame materialen toegepast mogen worden en dat materialen die vrijkomen bij onderhoud en renovatie opnieuw in te zetten zijn. Opdrachtgevers, zoals gemeenten en provincies, stellen dan ook bestekken op waarin duurzaamheid een belangrijke rol speelt.

Van beoordelingsrichtlijn tot certificaat

De beoordelingsrichtlijn ‘Milieuprofielen voor betonnen infraproducten’ geeft opdrachtgevers de garantie dat ze betonproducten kopen met transparante en betrouwbare informatie met betrekking tot duurzaamheid. Op basis van de richtlijn kan een certificaat worden afgegeven. Het certificaat krijg je niet zomaar. De producent van betonnen infraproducten stelt een duurzaamheidsverklaring op met betrekking tot zijn betonnen infraproducten. Kiwa controleert op de productielocatie of de verklaring correct is opgesteld. Als een producent aan de eisen van de BRL voldoet, ontvangt hij het certificaat. Daardoor hoeven gemeenten niet zelf controles op deze producten uit te voeren en weten ze zeker dat ze duurzame infraproductenkrijgen.

Meer informatie

De beoordelingsrichtlijn ‘Milieuprofielen voor betonnen infraproducten’ (kortweg BRL K11002) is opgesteld door Betonhuis Bestrating en Kiwa. Betonhuis Bestrating is een branchevereniging van producenten van betonnen bestratingsmaterialen. Kiwa is wereldwijd actief op het gebied van testen, inspecteren en certificeren. Kijk voor meer informatie op www.betonhuis.nl/bestrating of neem contact op met Taco van den Broek (secretaris Betonhuis Bestrating) via bestrating@betonhuis.nl. De beoordelingsrichtlijn is te downloaden van www.kiwa.com.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.