Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Actuele beelden van de openbare ruimte in ArcGIS
Gebruikers kunnen op een veilige manier de data in hun eigen ArcGIS omgeving gebruiken en delen via allerlei configureerbare apps die workflows van klanten ondersteunen.

Actuele beelden van de openbare ruimte in ArcGIS

Altijd en overal inzicht in de actuele staat van het wegennetwerk in Nederland. Dat kan via het platform en de app van Real-Time Road Inspection (RTRI). Dankzij een recente integratie met het Esri ArcGIS-platform zijn de gebruiksmogelijkheden alleen maar toegenomen. Kortweg biedt dit meer gebruiksgemak, meer data en toepassingsmogelijkheden. “We zijn blij met deze mooie samenwerking, zodat we onze gezamenlijke klanten nog beter kunnen bedienen”, zo roepen Jan Kroon, directeur van RTRI en Frank de Zoeten, senior business developer bij Esri Nederland in koor. 

Real-Time Road Inspection is in 2021 gestart. Oprichter Andries Takke kwam tot dit idee toen hij onderweg was met zijn auto en hem allerlei afwijkingen in de infrastructuur opvielen, variërend van een slecht wegdek tot kapotte hectometerpaaltjes. Waarom doen we niets met die informatie, zo vroeg hij zich af? Dat bracht hem samen met een team van experts tot de ontwikkeling van een app en een platform waarmee en waarop beelden worden verzameld die weggebruikers maken vanuit hun auto met een mobiele telefoon of bij voorkeur met een dashboardcamera. 

Via RTRI worden dagelijks zo’n 30.000 unieke beelden ingewonnen en dat aantal neemt alleen maar toe.

Handig

Met de integratie met het Esri ArcGIS-platform is er nu een verdere stap voorwaarts gezet. “De Esri ArcGIS gebruikers, waaronder veel overheden en aannemers, kunnen bij een bezoek aan het platform met een paar klikken nu ook specifieke RTRI GIS-data boven tafel krijgen. Reuze handig voor diegenen die willen weten hoe het gesteld is met de staat van een bepaald stuk weg in Nederland. De combi is per direct beschikbaar voor al onze abonnees die hebben gekozen voor een zogenoemd API-pakket”, zegt Kroon. 

Toegevoegde waarde

De Zoeten vult aan: “De toegevoegde waarde voor klantengroepen van zowel Esri als RTRI zijn de actuele beelden van de openbare ruimte die beschikbaar zijn. Beschouw de integratie als een hosted feature service in ArcGIS Online. Gebruikers kunnen op een veilige manier de data in hun eigen ArcGIS omgeving gebruiken en delen via allerlei configureerbare apps die workflows van klanten ondersteunen. ArcGIS online heeft met het portaal een beheeromgeving waarmee toegang naar services verleend kan worden.” De Zoeten vervolgt: “Het mooie is dat het contact voor deze samenwerking snel was gelegd. We zijn niet al te lang geleden benaderd door RTRI. Vervolgens zijn zowel onze als hun ontwikkelaars ermee aan de slag gegaan en de feature service is nu dus al in de lucht. Soms gaat het snel!” 

Actuele beelden

Volgens Kroon kunnen overheidsinstanties, zoals Rijkswaterstaat, de beelden gebruiken om bijvoorbeeld onderhoud te plegen, zaken te vervangen en schades te repareren of om deze activiteiten op afstand te monitoren. “Aannemers kunnen voor het interpreteren van bestekken en projectvoorbereiding uitstekend gebruikmaken van actuele beelden om de situatie van geplande werkzaamheden en projecten op afstand te monitoren. Ook kunnen eenvoudig rapportages worden opgesteld. Zo worden kostbare, soms onveilige, en tijdrovende bezoeken aan een bouwlocatie beperkt tot een minimum. Beelden worden automatisch geüpload in het online RTRI-platform. Om deze in te zien en te beheren kunnen onze klanten dus een abonnement afsluiten.” 

Altijd en overal inzicht in de actuele staat van het wegennetwerk in Nederland. Dat kan via het platform en de app van Real-Time Road Inspection (RTRI).

Duurzaam

Kroon: “We slaan met deze service meerdere duurzame vliegen in één klap. Want er hoeft niet speciaal gereden te worden om opnames te maken. Bijvoorbeeld vuilnisophaaldiensten, pakketbezorgers en andere diensten maken de beelden terwijl ze toch al onderweg zijn. De beelden worden dan ook als het ware door iedereen gemaakt en zijn ook van iedereen. Bestuurders brengen automatisch wegen in kaart, terwijl ze rijden met onze mobiele app. Afwijkingen in een traject worden met 1 druk op de kop geregistreerd en met een route-exportfunctie geëxporteerd naar het platform. Alles bij elkaar zorgen we zo voor up-to-date wegeninformatie, minder CO2-uitstoot door minder voertuigkilometers en is het bovendien kostenbesparend. Goed om te vermelden is dat ons platform is opgenomen als keteninitiatief in de CO2-prestatieladder (trede 3).”

30.000 unieke beelden per dag

Inmiddels worden er bij elkaar al zo’n 30.000 unieke beelden per dag ingewonnen en dat aantal neemt alleen maar toe. Dat geldt ook voor het aantal gebruikers. Veel organisaties, bedrijven en overheden maken er inmiddels gebruik van, waaronder de vuilnisophaaldienst van gemeente Hoeksche Waard, KWS/Gebr. Van Kessel (VolkerWessels-ondernemingen), gemeente Eindhoven en Mourik Infra. “Er is vraag naar en belangstelling voor actuele beelden, waarmee onze klanten en die van Esri naar gelang hun behoeften er mee aan de slag kunnen en beleid op kunnen voeren of vervolgactiviteiten op kunnen plannen. Bij alles wat we doen staat veiligheid en privacy van onze appgebruikers en de openbare ruimte voorop”, aldus Kroon.

Toekomst

De Zoeten verwacht dat deze hosted feature service nog maar het begin is van de mogelijkheden die de samenwerking biedt. “Het heeft potentie om uit te groeien tot een service die steeds meer opties biedt. Onder meer door toepassing van machine learning. Hiermee kan bijvoorbeeld gekeken worden of bepaalde verkeersborden scheef staan op een bepaald traject.” Kroon ziet die mogelijkheden ook. “Artificial intelligence (AI), RTRI en ArcGIS gaan prima samen. De beelden bieden een basis voor toegepaste AI, onder meer bij het herkennen van objecten en schades.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.