Platform over civiele techniek & infrastructuur
Nieuws

24 ‘loodzware’ vluchtdeuren voor Spoortunnel Delft

De tweede fase van de Spoortunnel in Delft wordt door Keers Special Doors voorzien van 24 vluchtdeuren. De deuren hebben elk een eigen gewicht van maar liefst 1.350 kilogram, maar kunnen wel door een ‘oud omaatje’ geopend worden.

24 oktober 2020 Leestijd 2 minuten

Deel dit artikel

De tweede fase van de Spoortunnel in Delft wordt door Keers Special Doors voorzien van 24 vluchtdeuren. De deuren hebben elk een eigen gewicht van maar liefst 1.350 kilogram, maar kunnen wel door een ‘oud omaatje’ geopend worden. Daarnaast zijn ze bestand tegen de drukgolf van een voorbijrazende trein. Aan weerszijden! Een knap staaltje vakmanschap.

Keers Special Doors ontwerpt, produceert en monteert al meer dan dertig jaar vlucht- en veiligheidsdeuren voor allerlei toepassingen, waaronder in tunnels. “Alleen al in Nederland hebben we meer dan duizend vluchtdeuren in tunnels geplaatst”, vertelt directeur Jaap Biesheuvel. “Nederland loopt op het gebied van veiligheidssystemen in tunnels voorop in de wereld. De tunnels van Rijswaterstaat moeten voldoen aan de hoogste eisen op het gebied van brandwerendheid. Voor spoortunnels stelt ProRail dezelfde brandwerende eisen. Naast de brandwerende eisen voor vluchtdeuren geldt nog aan aantal functionele eisen waaraan de vluchtdeuren moeten voldoen. Zo moeten de vluchtdeuren in tunnel te allen tijde te openen zijn met een maximale openingskracht van 100 N. Ongeachte de grootte, gewicht of afmeting van de deur, de maximale openingskracht van 100 N is altijd van toepassing.”

De vluchtdeuren in de Spoortunnel in Delft zijn extra bijzonder vanwege de grotere afmetingen dan gebruikelijk én de bediening aan twee zijden. “Treinpassagiers moeten allemaal veilig kunnen vluchten. Vandaar de grotere opening en bredere deur van 2,50 meter breed bij 2,10 meter hoog. De deuren bevinden zich bovendien tussen beide tunnelbuizen in en hebben door het ontbreken van een middentunnelkanaal een dubbelfunctie. Zeker met het oog op de drukgolf van een voorbijrazende trein een uitdaging.” 

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%