Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
“Zo dragen ook wijons steentje bij aan een duurzamere wereld”
Alle betonplaten van Zwaagstra Beton zijn volledig gemaakt van secundaire grondstoffen.

“Zo dragen ook wijons steentje bij aan een duurzamere wereld”

Volledig circulaire betonplaten

Dagelijks produceert Zwaagstra Beton vijftienhonderd betonplaten van eersteklas kwaliteit. Daarvoor gebruikt het Hoogeveense bedrijf uitsluitend secundaire grondstoffen en voorkomt zo onnodige winning van nieuwe grondstoffen. “Een ultiem voorbeeld van circulaire economie.”

Alle betonplaten die Zwaagstra Beton produceert, bestaan voor 100% uit gerecyclede materialen, zoals ECO-granulaat, ECO-zand en ECO-grind: secundaire grondstoffen verworven uit gereinigd teerhoudend asfalt. “Duurzamer kan niet”, vertelt accountmanager André Veerkamp van Zwaagstra Beton. “Het zijn mooie, kwalitatief hoogstaande producten en ze zijn altijd beschikbaar. Bovendien hoeft er, door het hergebruik van grondstoffen, geen nieuw zand en grind gewonnen te worden. Een ultiem voorbeeld van circulaire economie. Daarmee dragen ook wíj ons steentje bij aan een duurzamere wereld.”

Zwaagstra Beton neemt de ECO-grondstoffen af van Recycling Kombinatie REKO in Rotterdam.

Thermisch reinigen

De ECO-grondstoffen neemt Zwaagstra Beton af van Recycling Kombinatie REKO in Rotterdam. Veerkamp: “REKO verwijdert de schadelijke stoffen uit teerhoudend asfalt door het tot zeer hoge temperaturen te verwarmen. Thermisch reinigen heet dat. Het giftige teer verbrandt en wat overblijft zijn schone grondstoffen van hoge kwaliteit: ECO-granulaat, ECO-zand en ECO-grind. Van die secundaire grondstoffen maken wij weer nieuwe betonplaten. Onze platen zijn dus volledig circulair.”

De grondstoffen van REKO worden vanuit de Rotterdamse Haven per schip naar Meppel vervoerd. Daar worden ze vervolgens met vrachtwagens naar de fabriek van Zwaagstra Beton in Hoogeveen gebracht. “Er wordt continu gereden tussen Meppel en Hoogeveen”, legt Veerkamp uit. “Dat is ook nodig, want we produceren zo’n vijftienhonderd betonplaten per dag.”

Gebezemde betonplaten

De betonplaten van Zwaagstra Beton zijn in diverse uitvoeringen en afmetingen verkrijgbaar en met verschillende toplagen uit te voeren. De gebezemde betonplaat is een van de hardlopers. Deze wordt direct na het storten gebezemd, waardoor hij een extra ruwe toplaag heeft en veel grip biedt. Dit maakt deze plaat, die ook leverbaar is als hoeklijnplaat, zeer geschikt voor onder meer voetpaden en opslagterreinen. Veerkamp: “Onze gebezemde betonplaten zijn leverbaar in diktes van 14, 16 en zelfs 20 centimeter, want de vraag naar dikkere betonplaten neemt toe. Het bouwverkeer wordt steeds zwaarder en de platen krijgen daardoor steeds meer te verduren. Onze betonplaten van 20 centimeter dik hebben een aslast van 40 ton en zijn daar uitstekend tegen bestand.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.