Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Werken zonder graafschade dankzij digitaal inmeten en 3D gps-machinebesturing
Het UNI-Complete pakket bevat alles om direct te starten met digitaal inmeten en uitzetten.

Werken zonder graafschade dankzij digitaal inmeten en 3D gps-machinebesturing

Het wordt alsmaar drukker en drukker in de openbare ruimte. Ook ondergronds. Als aannemer in bijvoorbeeld de kabels- en leidingenmarkt is het dan ook cruciaal dat je efficiënt en zorgvuldig werkt, om graafschade -en daarmee hinder voor de omgeving- te voorkomen. Door zelf digitaal in te meten met het UNI-Complete pakket van marXact, blijf je volledig in controle op iedere projectlocatie. 

“En ons UNI-Machine 3D gps-machinebesturingssysteem komt binnenkort ook op de markt”, zegt Tommy van der Heijden, medeoprichter van marXact. “Daarmee kan iedereen graven met centimeter-nauwkeurigheid.”

Nauwkeurig digitaal inmeten van kabels en leidingen met het UNI-Complete pakket.

Makkelijk lokaliseren vermindert risico

“Met onze gebruiksvriendelijke meetsoftware uit het UNI-Complete pakket, inclusief eigen KLIC-viewer, tonen we de benodigde informatie over kabels en leidingen op de kaart in UNI-Connect. Zo kan elke kabel eenvoudig gelokaliseerd worden door uitzetten met GPS, kunnen er makkelijker proefsleuven gegraven worden en worden de risico’s op graafschade aanzienlijk verminderd”, zegt Tommy. “Bovendien voldoen gebruikers direct aan de onlangs verplichte richtlijn om KLIC-data digitaal op graaflocaties te bekijken én wordt het risico op graafschade aanzienlijk verminderd.” Tommy benadrukt de eenvoud ervan. “Met onze apparatuur is het voor iedere grondwerker die een smartphone kan bedienen mogelijk om de huidige situatie in kaart te brengen en vervolgens de kabel centimeternauwkeurig op de juiste locatie in te meten, zonder dat hier een landmeter aan te pas hoeft te komen. Dat bespaart kosten en tijd.” Ander voordeel is dat de gegenereerde ingemeten data meteen digitaal beschikbaar is in de cloud, waarna er op kantoor een AutoCAD oplevertekening van de kabel gegenereerd kan worden die aan de netbeheerder verstrekt kan worden, zodat die kabel snel in gebruik genomen kan worden. 

UNI-Machine: een 3D gps-machinebesturingssysteem dat bestaat uit twee nauwkeurige ontvangers, hoogwaardige machinesensoren en bijbehorende software.

Onafhankelijk van landmeter

“Laat voorop staan dat wij enorm veel respect hebben voor landmeters, die met hun enorme hoeveelheid kennis en knowhow in complexe situaties hun expertise perfect toe kunnen passen. Maar omdat goede vakmensen schaars zijn en je als aannemer op de kabels- en leidingenmarkt niet afhankelijk van anderen wilt zijn, bieden wij deze oplossing.” De prijsindicatie voor de UNI-Connect meetset ligt rond de 5.000 euro. “Prijstechnisch interessant dus, maar een ander belangrijk voordeel is de gebruiksvriendelijkheid. Veldwerkers kunnen veel meer dan ze zelf denken en zo kan de gespecialiseerde landmeter worden ingezet daar waar die het hardste nodig is.” Tommy vertelt dat de soft- en hardware van marXact echt afgestemd is op de gebruiker in het veld. “Wij luisteren naar wat zij nodig hebben en nemen dat mee in de ontwikkeling en productie van onze oplossingen.”

Met de UNI-GR1 ontvanger kunnen kabels en leidingen in open geul ingemeten worden.

Simpliciteit doortrekken naar graafmachines

Dat geldt ook voor de UNI-Machine, die marXact samen met Nijhuis Engineering Dronten aan het ontwikkelen is. “Wij willen zowel de simpliciteit als de interessante prijsstelling doortrekken naar de graafmachines en hebben daarom onze krachten gebundeld en een sterke en gebruiksvriendelijke oplossing gemaakt. De UNI-Machine is een 3D gps-machinebesturingssysteem waarmee, na het snel en efficiënt inmeten middels UNI-Connect, de graafwerkzaamheden centimeternauwkeurig uitgevoerd kunnen worden. Deze komt binnenkort op de markt voor een prijs tussen de 15.000 en 20.000 euro, afhankelijk van de configuratie van de machine. Daarmee is het heel interessant voor aannemers in de kabels- en leidingenmarkt, maar ook voor hoveniers, landschapsarchitecten, middel tot groot grondverzet en bijvoorbeeld kleinere machines.” De UNI-Machine is op dit moment nog volop in ontwikkeling, maar de bèta-versie draait al op verschillende machines door heel Nederland. “Dat doen we om de functies te optimaliseren aan de hand van de feedback vanuit de vakmensen in het veld. Zij zijn tenslotte degene die er dagelijks mee moeten werken.” Naast de nieuwe UNI-Machine introduceert marXact in september de UNI-GR2 GPS-meetstok. “De opvolger van de UNI-GR1, waar onder andere BAM, Baas, A.Hak, VS Hanab en vele anderen al veelvuldig mee werken voor het inmeten van huisaansluitingen op elektra, water, gas en media. De UNI-GR2 heeft een langere batterijduur en een goede 4G connectiviteit maar bovenal een verbeterde GNSS chip waardoor je een nog snellere fix hebt”, zegt Tommy tot slot.   

Met onze 3D gps-machinebesturing worden de graafwerkzaamheden centimeternauwkeurig uitgevoerd en voorkom je graafschade.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.