Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Surfen in hartje Rotterdam komt dichterbij: water in de kuip!

Surfen in hartje Rotterdam komt dichterbij: water in de kuip!

Vanaf 6 mei vullen we de bouwkuip van outdoor surfpool RiF010 in Rotterdam met water! Maar liefst 4.500.000 liter gezuiverd grachtwater stroomt de kuip in!

RiF010 een outdoor Surfpool in hartje centrum Rotterdam

Het begon allemaal in 2014 nadat RiF010 het laatste Rotterdamse stadsinitiatief won. RiF010 wordt gebouwd achterin de Steigersgracht tussen de Markthal en de Koopgoot in. Door de complexiteit van het project midden in het centrum heeft het even op zich laten wachten. Mobilis is als adviseur en bouwer al vanaf de initiatieffase betrokken bij RiF010. Hellebrekers

Wavepool

De wavepool is 130 meter lang en 21 meter breed en wordt gerealiseerd in een bestaande gracht. Middels het aanbrengen van betonwanden is er een bassin in de gracht gecreëerd die de wavepool gescheiden heeft van de Steigersgracht zelf. Het bassin loopt van een diepe zijde naar een ondiepe zijde en loopt uiteindelijk af in een kiezelstrand.  De diepe zijde is gelegen aan de Grote Markt en vanaf deze zijde worden de golven gerealiseerd. Vanuit de golfinstallatie worden er golven tot 1,5 meter opgewekt. De golven rollen vanaf deze zijde richting de Wezebrug waar ze stranden op het kiezelstrand. Door het aanbrengen van een kunstmatig rif breken de golven. Aan het einde van de wavepool ontstaat een lagere golf die voor beginners toegankelijk is.

Het strandhuis

In het kommetje van de Steigersgracht aan de zijde van de Vlasmarktbrug wordt het houten strandhuis gebouwd. Het strandhuis bestaat uit een  kelder, twee verdiepingen en een overkapt terras. Het zal worden gebruikt voor kleedruimte, horeca en als surfshop.  De stalen constructie wordt afgewerkt met een gevelbelkleding van hout. 

Installaties

Het bassin kent twee installaties; één om het water te zuiveren, één om de golven te produceren. Deze installatie heeft de firma Hellebrekers speciaal voor dit project bedacht en gemaakt en vind je nergens anders ter wereld.

De golfinstallatie bestaat uit 8 blowers die gemiddeld elke 7 seconde een golf kan produceren van 1,5 meter hoogte. Iedere blower bevindt zich in een eigen zogenaamde golfkamer. Straks kunnen met verschillende presets of instellingen golven geproduceerd worden voor iedere doelgroep. Een zuiveringsinstallatie (trommelfilter) filtert het water in de Steigersgracht. 

Een samenwerking

Vanuit dit D&B contract is Mobilis verantwoordelijk voor zowel het ontwerp als de uitvoering. De partners die hierbij betrokken zijn:

  • Morfis Architecture & Urbanisme  (architect)
  • Hellebrekers (installaties)
  • D. Bastenhof Consultancy (installaties)
  • Surfloch (installaties)
  • WSP Ingenieurs  (constructie paviljoen)
  • 2D Vastgoed (ontwikkeling)
  • TBI, Techniek-, Bouw- en Infraconcern

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.