Platform over civiele techniek & infrastructuur
Van water snel afvoeren, naar water zorgzaam afvoeren

Van water snel afvoeren, naar water zorgzaam afvoeren

Afwateringsspecialist ontwikkelt klimaatadaptief productassortiment

In deze veranderende wereld wisselen hevige stortbuien en wateroverlast elkaar af met periodes van grote droogte, lage grondwaterstanden en binnenstedelijke hittestress. “Om al die uitdagingen het hoofd te bieden, zijn wij een innovatief klimaatadaptief productassortiment aan het ontwikkelen”, zegt Willy Bruckers, commercieel directeur van TBS-SVA GROEP.

Succesvolle kruisbestuiving

In de afgelopen tachtig jaar zijn zowel Technisch Bureau Soest (TBS) als Struyk Verwo Aqua (SVA) voornamelijk bezig geweest om water zo snel mogelijk af te voeren, in het kader van verkeersveiligheid bijvoorbeeld. “Met diverse kwaliteitsproducten zijn beide bedrijven opgebouwd tot waar we nu staan; de absolute marktleider van allerlei soorten kolken en putafdekkingen”, zegt Willy. Sinds de fusie in 2020 van TBS en SVA zijn er al diverse innovatieve producten op het gebied van afwatering op de markt gekomen. “We mogen dan ook gerust spreken van een succesvolle kruisbestuiving waar innovativiteit en betrouwbaarheid perfect gecombineerd zijn”, zegt Willy. 

De Cycloon filterput kolk, de Cool City Draingoot en de Mini Rain Garden: stuk voor stuk innovatieve klimaatadaptieve producten van TBS-SVA.

Verantwoord zorgzaam afwateren

“Tegenwoordig is het niet alleen zaak dat water snel wordt afgevoerd, maar moeten we gezien de transitie waar we ons wereldwijd in bevinden, ook kijken naar hoe water verantwoord en zorgzaam afgevoerd kan worden”, benadrukt Willy. “Daarom hebben we als TBS-SVA GROEP onze horizon verbreed en al meerdere klimaatadaptieve producten ontwikkeld die ook hier oplossingen voor bieden. En ook de komende jaren ligt voor ons daar de focus.” Willy noemt onder andere de Cycloon filterput kolk, de Cool City Draingoot en de Mini Rain Garden. We schreven er al over in eerdere edities van GWW. “Stuk voor stuk innovatieve producten waarmee we proberen te voorkomen dat verontreinigd water in de openbare ruimte terecht komt, of in het grondwater en oppervlaktewater, omdat daar veelal ons drinkwater van wordt gemaakt.”

We zullen het samen moeten doen

“We hopen op die manier een kartrekker te zijn en andere bedrijven te stimuleren hetzelfde te doen. Want er zijn heel veel producten op de markt beschikbaar op het gebied van waterafvoer, waterbuffering en infiltratie van regenwater, maar we zijn branchebreed nog té weinig bezig met het infiltreren van schoon water en met hoe we kunnen zorgen dat de ondergrondse systemen een langere levensduur kunnen hebben.” Willy geeft aan dat het samenwerken met gemeentes, marktpartijen en ingenieursbureaus enorm belangrijk is daarbij. “We zullen het tenslotte samen moeten doen, willen we écht een verschil kunnen maken. TBS-SVA wil heel graag, door kennis te delen en samenwerkingen aan te gaan, nóg betere producten en slimmere oplossingen maken richting een schonere toekomst.” Willy zegt tot slot dat hij op de beurs gemerkt heeft dat er enthousiast gereageerd wordt op de Cycloon filterput kolk, de Cool City Drain en de Mini Rain Garden. “De eerste gemeentes tonen al interesse.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.