Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Van afval naar een oersterk én duurzaam funderingsproduct
Menglocatie in Roermond.

Van afval naar een oersterk én duurzaam funderingsproduct

Een vruchtbare samenwerking tussen aannemingsbedrijf Van de Beeten en ecogrondstoffen-producent Heros Sluiskil resulteerde in het product Optiblend®: een circulair funderingsmateriaal voor gebruik in de bouw en infra. De voordelen zijn legio. Het is oersterk, heeft een grote draagkracht, een gegarandeerde constante kwaliteit én is gecertificeerd. Maar wat maakt Optiblend® nu zo innovatief? Wie daar alles over kan vertellen, is Niels Schellekens, bedrijfsleider bij Van de Beeten.

Optiblend is uitermate geschikt voor zwaarbelaste oppervlakten als bedrijfsterreinen en wegen.

“Optiblend® is het duurzaam alternatief voor traditioneel funderingsmateriaal”, legt Schellekens uit. “En daarmee is het niet alleen een volwaardige vervanger maar ook een financieel interessante. Optiblend® heeft namelijk een gunstige MKI (Milieu Kosten Indicator) waarde. En omdat het zo sterk is en een grote draagkracht heeft, heb je er minder van nodig om bijvoorbeeld een sterke funderingslaag te realiseren.”

De basis

Voordat we inzoomen op de toepassingen, eerst terug naar de basis van Optiblend®. De basis is huishoudelijk en bedrijfsafval dat verbrand wordt in Afval Energie Centrales. De warmte die hierbij vrijkomt, wordt gebruikt als energie voor het verwarmen van woningen. Het afval dat uiteindelijk overblijft, de zogenaamde bodemas, zamelt Heros in. Zij maken er na een grondig proces van zeven en wassen, gecertificeerd granova® van. De granova® Immomix voldoet aan strenge milieuhygiënische en civieltechnische eisen. Vervolgens gaat het granova® per schip naar de menginstallatie van Van de Beeten in Oosterhout, wat vele transportbewegingen per as scheelt en dus ook minder CO2 uitstoot. “We beschikken over een enorm recyclingterrein, twee betoncentrales en 200 meter kade op een toplocatie vlakbij de A59 en A27. Ideaal ontsloten via water, weg en spoor naar heel Nederland.” De secundaire grondstoffen worden volgens gecertificeerd recept gemengd met water en cement. Dit mengen gaat computergestuurd zodat een constante kwaliteit gegarandeerd is. Schellekens: “Optiblend® wordt voor ongeveer 97% gemaakt uit granova® Immomix. Voor het overige wordt het gevormd door een vulstof om de gewenste druksterkte te bereiken, met cement als bindmiddel. Doordat het proces computergestuurd is, kunnen we altijd traceren hoeveel water, cement en secundaire grondstoffen er in Optiblend® zitten.”

Van bedrijfsvloer tot parkeerterrein

Het circulaire funderingsmateriaal is uitermate geschikt voor zwaarbelaste oppervlakten, denk bijvoorbeeld aan parkeerterreinen, hoogwaardige (logistieke) bedrijfsvloeren en bedrijfsterreinen, maar ook aan wegen, fietspaden en ophogingen. “We hebben het hele productieproces in eigen hand. Zodoende kunnen we het tot in detail samenstellen en datgene leveren wat gewenst is. Het is een sterk, circulair, hoogwaardig, financieel voordelig en gecertificeerd product, met een minimale milieubelasting. Wij verwachten dan ook dat de vraag naar Optiblend® de komende jaren zal toenemen.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.