Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Lassen op het hoogste niveau
Lommers Welding Services werd door Heijmans al in de tender gevraagd voor advies over het lassen van de vele duizenden stekken.

Lassen op het hoogste niveau

Om de verbreding van de A1 tussen Apeldoorn en Twello mogelijk te maken, worden diverse bestaande kunstwerken verbreed. Ten behoeve van de fundaties last Lommers Welding Services vele duizenden betonijzerstekken (wapeningsstaal) op de damwanden conform de hoogste uitvoeringsklasses. Een proces dat nogal eens wordt onderschat en veel expertise vereist gezien de strenge normen en wisselende omstandigheden.

Lommers Welding Services werd door Heijmans al in de tender gevraagd voor advies over het lassen van de vele duizenden stekken. “Ruim anderhalf jaar later is ons het werk gegund”, zegt Michel van Dantzig van Lommers Welding Services. “Op basis van de tekeningen maken wij het lasplan en verzorgen de lasmethodebeschrijvingen. Na goedkeuring door Heijmans gaan wij aan de slag. Voor de uitbreiding van de kunstwerken lassen wij aan twee zijden al het wapeningsstaal in een diameter van 32 mm aan de damwanden met bijkomend nog wat laswerk aan gordingen en legankerverbindingen. En dat alles onder de hoogste executieklasse 3 en 4 en de ROK 2.0.”

Lommers Welding Services heeft binnen de NEN-EN 1090 een extra scope-uitbreiding op betonijzer conform de NEN-EN ISO 17660-1 voor dragende constructies.

Geharmoniseerde norm

Voor dit soort projecten waar de hoogste normen worden geëist, doet Lommers Welding Services veelal een beroep op lascoördinator Raymond Brand. “We merken dat deze strenge normeringen op steeds meer projecten van toepassing zijn”, zegt Michel. “En dat is meer dan logisch. Het gaat hier immers om de fundatie van een kunstwerk waar in de toekomt heel wat auto’s overheen gaan rijden. Dat moet gewoon goed zijn.” Toch wordt het lassen van betonijzerstekken op damwanden volgens Raymond nog altijd onderschat. “Er komt veel meer bij kijken dan wat vaak gedacht wordt. Dat heeft te maken met het feit dat tot voor kort een vigerende norm voor wapeningslassen ontbrak. Er werd vanuit de ROK 1.4 slechts verwezen naar de NPR 2053 ‘Lasverbindingen met betonstaal en stalen strippen’. Tegenwoordig wordt vanuit de ROK 2.0 heel duidelijk verwezen naar de NEN-EN ISO 17660-1, een geharmoniseerde norm. Lommers Welding Services is één van de eerste bedrijven die hierop heeft voorgesorteerd.”

Unieke positie in de markt

De NEN-EN ISO 17660-1 zelf bestaat al vrij lang, erkent Raymond. “In die norm wordt beschreven hoe je een lasmethodekwalificatie en lasserkwalificatie uitvoert, hoe je die geldig houdt, wat het dekkingsgebied is, enz. “In de praktijk betekent dat voor een projecten zoals de A1 dat je vooraf goed moet controleren wat je nodig hebt om het werk onder normering te kunnen uitvoeren”, legt Raymond uit. “Zie het ook als kwaliteitsborging.” Vanuit de NEN-EN 1090 is Lommers Welding Services al vroegtijdig begonnen met het behalen van de lasmethodekwalificaties. “Ze hebben een extra scope-uitbreiding op betonijzer conform de NEN-EN ISO 17660-1 voor dragende constructies en worden hier apart op geauditeerd. Dat is vrij uitzonderlijk en geeft ze een unieke positie in de markt.” 

Uitdagende lasomstandigheden 

In de zomer van 2023 is Lommers Welding Services begonnen met de laswerkzaamheden op locatie. “De grootste uitdaging is toch wel het weer”, zegt Michel. “We maken gebruik van de MIG/MAG-lastechniek en dan zijn geconditioneerde omstandigheden oftewel bescherming tegen regen en wind toch wel een vereiste. Dat maakt dat we gedurende de wintermaanden onze werkzaamheden overwegend onder tenten of afdekkingen hebben uitgevoerd.” De lasomstandigheden waren dus behoorlijk uitdagend. Raymond vult aan: “Komt nog bij dat de damwanden over het algemeen roestig, vies en vochtig zijn. Allemaal zaken die je niet wilt hebben als je gaat lassen. Dat maakt de uitdaging nóg groter, maar ook dat is de lassers van Lommers Welding Services wel toevertrouwd.” Volgens planning legt Lommers eind maart 2024 de laatste las. Het laswerk wordt bovendien periodiek gespiegeld aan de normen voor een gegarandeerd kwalitatief hoogwaardig eindresultaat.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.