Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Designers van natuur- en waterbouwprojecten
Op het project Jonas in Amsterdam heeft GlasGroen de inrichting van de houten buitenruimte verzorgd met onder meer een houten tribune annex vlonder van 650 m2.

Designers van natuur- en waterbouwprojecten

Met meer dan vijftig jaar ervaring in de waterbouw en een specialisatie in landschapsarchitectuur kijkt GlasGroen verder dan een standaard waterbouwer. “Wij combineren waterbouw en (houten) terreininrichting met landschapsarchitectuur”, zegt directeur Ruud Glas. En dat is terug te zien aan de prachtige projecten die GlasGroen realiseert, zoals de loopsteiger op Stadsstrand Hoorn, speciale stuwen op A16 De Groene Boog en de houten buitenruimte rondom Jonas, het BNA Beste Gebouw van het Jaar 2023. 

Van origine zijn we een hardcore waterbouwer, zetten beschoeiingen, plaatsen damwanden, stuwen en bruggen, maar vermijden het fijne werk allerminst, zegt Ruud. “Met eigen landschapsarchitecten in dienst, zijn we ook sterk in het ontwerpen en realiseren van de harde contouren van de buitenruimte met vlonders, steigers, terrassen en zitelementen. Die combinatie is de unieke kracht van ons bedrijf. Samen met de vele decennia aan praktijkkennis bij onze medewerkers, die ook nog eens goed overgedragen wordt, maakt dat we altijd tot het uiterste kunnen gaan voor het beste resultaat.” 

Innovatie

GlasGroen is volgens Ruud continu bezig met innovatie. “We staan open voor vernieuwing, investeren in mechanisering en automatisering om projecten op een zo efficiënt mogelijke manier te kunnen aanvliegen. Met het oog op de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) zijn we momenteel bezig met het implementeren van specifieke software, waarin we onder andere digitale dossiers aanleggen van hetgeen we realiseren. Dit resulteert straks ongetwijfeld in een gigantische bibliotheek van data. Daarmee zijn we niet alleen in staat om de kwaliteit van ons geleverde werk te onderbouwen en aan te tonen, maar het is ook een handig ‘naslagwerk’ om nieuwe projecten efficiënter te kunnen calculeren. Zeker in de waterbouw is dat van toegevoegde waarde, omdat je ondanks het gebruik van geomorfologische kaarten nooit exact weet wat er in de grond zit. Op basis van een schat aan informatie van reeds gemaakte projecten, kunnen we toekomstige werkzaamheden veel gerichter en sneller afprijzen.”

Pyloonomkasting.

Iconische projecten

In de afgelopen vijf decennia heeft GlasGroen een bijdrage geleverd aan de meest uiteenlopende projecten. Van recente aard zijn onder andere de grote loopsteiger op Stadsstrand Hoorn, het grootste aan een meer gelegen stadsstrand van Nederland. “Op deze unieke plek aan het Markermeer, onderdeel van de Marker Wadden, bouwden we een 125 meter lange kunststof loopsteiger”, zegt Ruud. “Verder hebben we afgelopen periode op de Blankenburgverbinding een aantal bijzondere opdrachten uitgevoerd, waaronder diverse faunapassages, de pyloonomkasting voor drie brugpijlers, hardhouten stuwen en vele honderden meters aan beschoeiing. Bij de nieuwe A16 De Groene Boog plaatsen we bruggen, hekwerk en diverse stuwen ten behoeve van de waterbeheersing. Op het project Jonas in Amsterdam (het Beste Gebouw van het Jaar 2023, red.) hebben we de inrichting van de houten buitenruimte verzorgd. We realiseerden hier een houten tribune annex vlonder van 650 m2 opgebouwd in verschillende patronen en richtingen met een hoogteverschil van een kleine 9 meter. Absoluut een icoon, al zeggen we het zelf”, lacht Ruud.

Behalve degelijk en functioneel moet een ontwerp er ook gewoon goed uitzien, vindt Ruud. “Dat is de toegevoegde waarde die wij leveren. We staan voor kwaliteit in de buitenruimte en fungeren steeds meer als kennis- en adviescentrum voor de waterbouw en houten terreininrichting, gekoppeld aan landschapsarchitectuur. Inmiddels weten vele grote aannemers en architecten ons te vinden.” Voor komend jaar maakt GlasGroen zich sterk voor het verder uitbouwen van haar partnernetwerk. “Ons doel is om met elkaar expertise en vakmanschap te delen en hiermee de kwaliteit en efficiency in ontwerp en uitvoering verder te vergroten.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.