Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Snel funderen op ‘dik water’ met EPS en gewapende grond
Het EPS wordt toegepast om de niet-draagkrachtige ondergrond zo min mogelijk te belasten.

Snel funderen op ‘dik water’ met EPS en gewapende grond

In opdracht van Rijkswaterstaat verbreedt VeenIX de A9 tussen de knooppunten Badhoevedorp en Holendrecht. De A9 is gelegen in een behoorlijk drassige en complexe omgeving. Om niet al te veel tijd te verliezen met voorbelasten en ruimte te besparen, wordt veelvuldig gebruik gemaakt van EPS- en gewapende grondconstructies. Een monsterklus voor Bonneveld Gewapende Grondconstructies BV die de uitvoering voor rekening neemt. 

In 25 jaar tijd is Bonneveld in de huidige vorm uitgegroeid tot een specialistisch aannemer. De afdeling gewapende grondconstructies heeft een sterke ontwikkeling doorgemaakt en bouwt al ruim tien jaar constructies in het gehele land. Bonneveld is onderdeel van Joosten Concepts, een samenwerkingsverband tussen verschillende leveranciers, producenten, ingenieurs en aannemers. “Wij verzorgen in die hoedanigheid hier op de A9 de uitvoering van alle EPS- en gewapende grondconstructies”, zegt Leon van der Heiden, werkvoorbereider bij Bonneveld. Joosten Concepts werkt volgens het OLA-principe: ontwerpen, leveren en aanbrengen. “Wij zijn dus verantwoordelijk voor dat laatste en brengen ook een stukje kennis in. Bovendien kunnen we, met het aannemingsbedrijf achter ons, werkzaamheden heel breed oppakken. En dat wordt gewaardeerd.”

Op die plekken waar weinig ruimte is en waar geen taluds aangebracht kunnen worden, biedt gewapende grond een uitkomst.

Ideale fundering

Op die plekken waar weinig ruimte is en waar geen taluds aangebracht kunnen worden, biedt gewapende grond een uitkomst. “Zoals beton gewapend wordt met staal, wapenen wij grond met kunststoffen. Dankzij deze techniek creëer je een bouwwerk van grond die ook trekkrachten kan opnemen, wat het een ideale fundering maakt voor (spoor)wegen”, legt Van der Heiden uit. “EPS leent zich op zijn beurt uitstekend om effectief en snel te funderen op ‘dik water’. Samen met Joosten Concepts bieden we een totaalpakket aan opdrachtgevers, vanaf scratch tot aan de juiste oplossing met de gewenste facing afgestemd op ieder project.”

Elektrisch snijzwaard 

Inmiddels is Bonneveld bezig met het vijfde deelproject binnen de scope. “Ter hoogte van de Schipholbrug hebben we in vier fasen de EPS-constructies aangebracht, goed voor in totaal zo’n 31.000 m3 EPS”, zegt Hans van Beek, uitvoerder bij Bonneveld. Half Nederland is er wel eens langsgereden, in de kom van de afrit bij de Schipholbrug lag al het piepschuim in opslag. Het EPS wordt toegepast om de niet-draagkrachtige ondergrond zo min mogelijk te belasten. De EPS-blokken worden onder de landhoofden rondom de funderingspalen pas gemaakt door middel van een zelfontwikkeld elektrisch snijzwaard. Dat zorgt voor een nauwkeuriger resultaat zonder onnodig afval te creëren.” EPS-constructies moeten, nadat deze zijn aangebracht, beschermd worden tegen invloeden van buitenaf. “Op dit project zijn er twee varianten aangebracht: folie en concrete canvas. Concrete canvas zijn betonmatten die uitgerold worden en na toevoeging van water harden deze uit.”

Diverse verankeringen en constructies

Daarnaast heeft Bonneveld een damwandverankering van bijna 500 meter aangebracht met geokunststoffen die zijn vastgezet in het grondlichaam. “Het is een snellere methode en neemt bovendien minder ruimte in beslag in vergelijking met de traditionele groutankers”, weet Van Beek. “De damwandverankering laat zich eenvoudig demonteren zonder dat er materialen achterblijven en is ook nog eens goedkoper.” Voor een tijdelijke brug over een op- en afrit van de A9 heeft Bonneveld verder twee gewapende grondconstructies gecreëerd om de brug op te leggen en de toe- en afritten overheen te laten lopen. Daarnaast worden twee constructies aangebracht voor een nog aan te leggen bypass, waarbij een gedeelte ook direct voor de definitieve situatie wordt aangebracht. De definitieve situatie wordt uitgevoerd in een helling van maximaal 65° zodat hier later een groene uitstraling van gemaakt kan worden. In totaal is er circa 500 meter gewapende grond aangebracht, met een maximale hoogte van 6 meter.

In het afgelopen decennium heeft Bonneveld naast honderden gewapende grondconstructies en EPS-constructies ook verschillende paalmatrassen en Terre-Armee wanden gerealiseerd. Met recht een specialist dus. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.