Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Simone van Loon, directeur van Arkance 

Simone van Loon, directeur van Arkance 

De infrasector wordt nog te veel gezien als een mannenwereld. Niks is minder waar. Meer en meer vrouwen vinden een job en een plaats in de wereld van de grond-, weg- en waterbouw.
En we stellen ze graag uitgebreid aan je voor. In elke editie van GWW Magazine laten we een vrouw uit de sector aan het woord over haar job en wat die precies zo fijn maakt. In deze editie geven we het woord aan Simone van Loon, directeur van Arkance.

Al tijdens haar studie bouwkunde kwam Simone in aanraking met Itannex, het huidige Arkance. “Het softwarebedrijf gaf ons training in 3D-werken. En daar werd ik heel enthousiast van. Al snel was ik medestudenten aan het begeleiden. Dat viel ook de software-experts op. Ik wilde in eerste instantie architect worden, maar ging na mijn studie in op een aanbieding van het softwarehuis. Als consultant kwam ik bij grote aannemers over de vloer, maar ook bij architectenbureaus en bedrijven actief in de grond-, weg- en waterbouw om te ondersteunen bij het maken van de digitale transitie.”

Arkance levert software van Autodesk, maar ook eigen software zoals InfraCAD en Drill Control. “Wat ik bij de digitale transformatie vooral ervaar, is dat verandermanagement ontzettend belangrijk is”, zegt Simone. “Mensen moeten het willen, kunnen en doen, en ermee blijven werken, ook nadat ze een training hebben afgerond. Pas dan heeft een digitale transformatie daadwerkelijk nut en ga je verbeteringen zien en reduceren de faalkosten. Het is echt wel een procesoptimalisatie.” Reden voor Simone om zich in de loop der jaren verder te verdiepen in verandermanagement. “Daarin ben ik intern collega’s gaan meenemen. Door niet alleen naar de techniek te kijken, maar het veel breder te trekken richting de mens en het proces.” Simone kreeg de kans om te gaan werken aan de propositie en positionering. “Inmiddels ben ik verantwoordelijk voor de marketing en sales en ben sinds vier jaar nu onderdeel van de directie.”

Ondanks dat Simone het erg prettig vindt om met mannen te werken, heeft ze de laatste jaren wel steeds meer vrouwen om zich heen verzameld. “Natuurlijk had ik in het begin als consultant ook met de bekende vooroordelen te maken, maar daar wist ik altijd snel korte metten mee te maken. Een vrouw is in staat om een bepaalde twist in te brengen, zodat even met een andere blik naar bepaalde zaken gekeken wordt. En dat werkt. Grappig is trouwens wel dat, ondanks dat ik altijd gewend ben om met mannen te werken, uiteindelijk het hele productmanagementteam om mij heen uit vrouwen bestaat. Ze kunnen veel bereiken bij mannen”, zegt Simone met een lach. “We werken met ons team in projecten vrijwel uitsluitend samen met mannen. Het sales- en marketingteam wordt namelijk gedomineerd door mannen.”

Ook op haar voormalige bouwkunde-opleiding ziet Simone steeds meer vrouwen, want vanuit haar functie is ze nauw verbonden met het onderwijs. “Zestien jaar geleden was ik echt de enige vrouw, vandaag de dag is een derde of misschien wel de helft vrouw. Er is absoluut een verandering gaande. De digitale transformatie en het 3D-werken maakt het vakgebied meer visueel en dat trekt juist meer vrouwen aan.” Simone voelt zich dan ook als een vis in het water in de sector. “Ik zou het iedere vrouw aanbevelen. Het geeft veel energie om samen met mannen te werken. Juist de dynamiek is ontzettend leuk.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.