Platform over civiele techniek & infrastructuur
Schoon water infiltreren is belangrijker dan je denkt!

Schoon water infiltreren is belangrijker dan je denkt!

Daarom ontwikkelen wij een compleet assortiment klimaatadaptieve producten

Grote langdurige droogtes versus enorme stortbuien… het klimaat verandert. De uitdagingen die er mee gemoeid zijn, te lage grondwaterstanden of juist wateroverlast, vragen om passende oplossingen. “Er zijn inmiddels heel wat producten beschikbaar op het gebied van waterafvoer, waterbuffering en infiltratie van regenwater”, zegt Willy Bruckers, commercieel directeur van TBS-SVA Groep. Maar volgens Willy zijn zowel opdrachtgevers als leveranciers van infiltratiesystemen nog te weinig bezig met het infiltreren van SCHOON water. 

Cool City Draingoot: een beheersbare groene oplossing die hittestress tegengaat, water buffert en gezuiverd regenwater vertraagd afvoert en/of infiltreert.

“Dit gebeurt veelal onbewust omdat het lang niet altijd bekend is dat regenwater helemaal niet zo schoon is als het wegvloeit”, zegt Willy. Dat heeft volgens hem twee oorzaken: ”Enerzijds is het zo dat regenwater dat op druk bereden infrastructuur valt, allerlei verontreiniging van de ondergrond meeneemt op zijn pad. Anderzijds slibben infiltratiesystemen dicht. Wij vinden het ongelofelijk belangrijk dat men beseft hoeveel vervuiling er nu wordt geïnfiltreerd in ons grondwater, omdat daar veelal ons drinkwater van wordt gemaakt.”

Klimaatadaptieve producten

“Schoon water infiltreren is zoveel belangrijker dan men denkt. Daarom zijn wij met TBS-SVA volop bezig een compleet assortiment klimaatadaptieve producten te ontwikkelen.” Dit worden volgens Willy anders de saneringsplekken van de toekomst. “Onze Cycloon filterput kolk is speciaal ontwikkeld om vervuiling uit infiltratiesystemen te houden. Er kunnen drie traditionele kolken op aangesloten worden. Het water gaat als een cycloon door het fijnmazige filter, waarbij het schone water dankzij middelpuntvliedende kracht naar de schoonwaterafvoer gaat, die aangesloten kan worden op een willekeurige infiltratievoorziening. Het vuile water wordt afgevoerd naar het riool. Zo houden we het oppervlakte- en grondwater schoner.” Verder noemt Willy de Cool City Draingoot: een nieuwe vorm van waterbuffering, afwatering en/of infiltratie waarbij vergroening en verkoeling van de binnenstad centraal staat.”

Cycloon filterput kolk: speciaal ontwikkeld om vervuiling uit infiltratiesystemen te houden en zo oppervlakte- en grondwater schoner te houden.

Mini Rain Garden

Verder is er de Mini Rain Garden: één van de meest recente ontwikkelingen binnen TBS-SVA. “De Mini Rain Garden is in feite niet meer dan een bak van gewapend beton met planten erin, die je bijvoorbeeld als verkeersremmer in een stad kunt plaatsen. Maar het substraat onder de planten houdt het water langer vast, waardoor het groen langer groen blijft en kan groeien, ook in langere droge periodes. Doordat er kool is toegevoegd aan het substraat, heeft het water dat er doorheen zakt naar de onderliggende drainageleiding een reinigende werking gehad. Zo pakken we meerdere issues tegelijkertijd aan: met het extra groen bestrijd je hittestress in een binnenstedelijke omgeving, wordt water gebufferd en vertraagd afgevoerd én wordt het opgevangen water gezuiverd en relatief schoon afgevoerd naar bijvoorbeeld een lagergelegen wadi of infiltratiesysteem.

TBS-SVA is een klimaatadaptieve samenwerking aangegaan met BVB Landscaping. Hier is een ondergrondse Raingarden voor waterbuffering gecombineerd met de City Kross kolk.

Pionieren doen we niet alleen

“Met dit soort innovatieve producten proberen we te voorkomen dat verontreinigd water in de openbare ruimte terechtkomt. En er volgen er nog meer”, zegt Willy. “Wat dat betreft is TBS-SVA echt een kartrekker in slimme ontwikkelingen op het gebied van klimaatadaptatie. Maar pionieren doen we niet alleen: voor de Mini Rain Garden zij we een samenwerking aangegaan met BvB Landscaping, ontwikkelaar en producent van substraten voor de openbare ruimte en voor GreentoColour® met Griffioen die gespecialiseerd is in groenbeplanting in de openbare ruimte. Beide partijen zijn grote spelers in de markt. Zelf zijn we van huis uit een beton-gietijzerfabriek en met elkaar hebben we de Mini Rain Garden ontwikkeld.” De uiterst duurzame bak gaat lang mee en je kunt na een jaar of 10-15 het substraat en de planten vrij eenvoudig vervangen als dat nodig is. De bak is bovendien in zijn geheel vrij eenvoudig te verplaatsen. Op de Vakbeurs Openbare Ruimte in Utrecht, die eind september plaats vond, heeft TBS-SVA een demomodel van de Mini Rain Garden gepresenteerd. “Men reageerde enthousiast op onze klimaatadaptieve producten en ik hoop dan ook dat ze veelvuldig toegepast zullen gaan worden. Want we zien het echt als onze missie om te voorkomen dat verontreinigd water in de openbare ruimte terechtkomt en maken daarin met onze producten graag een verschil. Op naar een veilig nu en een schonere toekomst!” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.