Peter Stam werkt als projectadviseur bij REMONDIS Smart Infra Westland in Wateringen. REMONDIS is met acht vestigingen een landelijk opererend installatiebedrijf op het gebied van kwantitatief water- en inframanagement. Het grootste deel van de opdrachtgevers zijn aannemers en overheden van gemeentes via waterschappen en provincies tot Rijkswaterstaat.
Stam: “REMONDIS Nederland heeft naast de tak afval en recycling de divisie Smart Infra waar ik werk en wat we voor het gemak de ‘pompentak’ noemen. Denk aan rioolgemalen dus compleet met pomp- en besturingsinstallatie, het automatiseren van poldergemalen en stuwen. En pompinstallaties waar snelwegen verdiept liggen, dus ook bij viaducten, aquaducten en in tunnels om het regenwater wat naar binnen stroomt weg te pompen.”
REMONDIS Smart Infra engineert, levert en installeert complete pompinstallaties van klein tot groot, maar zorgt na plaatsing ook voor onderhoud, service, inspectie en renovatie.
Stam: “Bij het Rijkswaterstaatproject A9 Badhoevedorp-Holendrecht is VeenIX onze opdrachtgever. We zijn met ze in contact gekomen van wege onze kennis en ervaring met pompinstallaties en de bijbehorende besturing voor tunnels. Een bouwcombinatie vindt bij ons alles onder één dak. Vanaf het prille begin ondersteunen we onze opdrachtgevers met advies en engineering. Vervolgens stort de aannemer volgens ons advies en assistentie de betonnen constructie met pompput. Daarna leveren en installeren wij de pompinstallatie.”
Met betrekking tot het A9-project is REMONDIS Smart Infra op drie plaatsen ingeschakeld. Het eerst project is afgerond: het plaatsen van een Tijdelijk Gemaal. Stam: “Er lag een oorspronkelijk gemaal met vijf pompen direct achter het geluidscherm van de oude A9. Iets verder realiseerden we ter vervanging een Tijdelijk Gemaal. Dat was aanvankelijk voorzien voor drie tot vier jaar, maar het zullen er uiteindelijk meer worden.”
REMONDIS Smart Infra maakt een duidelijk verschil in vuil (riool) en schoon (regen)water. Het tweede project is met drie droog opgestelde pompen het rioolgemaal Keizer Karelweg, dat uiteindelijk wordt overgedragen aan de gemeente Amstelveen. Stam:
“De persleidingen hiervan komen op het dak van de landtunnel. Het afgevoerde vuile water gaat richting de afvalwaterzuivering. Vanaf de opstart van dit project is de gemeente Amstelveen direct betrokken geweest met een eigen programma van eisen (PVE).”
Het derde project is het definitieve gemaal ter vervanging van het Tijdelijk Gemaal. Er wordt bij de ontwikkeling volop met 3D engineering gewerkt. Stam: “Dat heeft niet alleen een meerwaarde voor REMONDIS, het maakt het hele proces ook inzichtelijker voor de opdrachtgever. Dat komt van pas tijdens de engineering over de positie van pompen en leidingwerk en bijvoorbeeld de locaties van de kabelgoten. Dit voordeel vinden we ook terug bij de uitvoering. We zetten 3D engineering al jaren actief in bij onze projecten.”
Stam noemt als kracht van REMONDIS Smart Infra dat de opdrachtgever van concept tot installatie en meerjarig onderhoud bij één partij terecht kan. Via een telemetriesysteem worden de locaties gemonitord. Op basis van de aldus verkregen meldingen kan op afstand worden ingegrepen of worden besloten naar de locatie te gaan. Ieder project heeft zijn eigen projectleider die het centrale aanspreekpunt is voor de opdrachtgever.