Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Ontwerp, beheer en monitoring met satellietdata
Eén van de satellieten die Sensar gebruikt.

Ontwerp, beheer en monitoring met satellietdata

Van data naar direct toepasbare informatie

Met satellietdata bewegingen aan de bodem, bebouwing of infrastructuur tot op de millimeter nauwkeurig monitoren. Het is sinds vele jaren de expertise van Sensar. Werken met satellietdata biedt veel mogelijkheden, zoals terugkijken in de tijd en vooruitblikken naar de toekomst. Sensar heeft recent een nieuw product gelanceerd dat de vertaalslag maakt van satellietdata naar direct toepasbare informatie, zoals een risicobeoordeling.

De techniek waarvan Sensar gebruik maakt (InSAR) bestaat al sinds de jaren negentig. “Wij maken die data nu toepasbaar voor een breder publiek”, zegt Arjan Tabak, algemeen directeur van Sensar. “Het gaat in de basis om satellietbeelden die op een hoogte van 500 tot 800 kilometer vanaf de aarde worden geschoten. Die vergelijken we door de tijd en met behulp van onze eigen software brengen we de minieme verschillen tussen die beelden in kaart. Dat levert tot op de millimeter nauwkeurige metingen op van bewegingen van de bodem, bebouwing en infrastructuur.” 

De Sensar DijkScan. Zetting uit het verleden en toekomstige hoogte van de dijk in kaart.

Een bijzonder aspect aan de techniek is dat Sensar kan terugkijken in de tijd. De InSAR-satellieten nemen al sinds 1992 beelden op. “We putten uit een enorm archief met informatie. En dat maakt dat uitvoerende partijen bijvoorbeeld direct kunnen starten met bouwen, omdat we meteen een nulmeting te pakken hebben. Uit de satellietbeelden blijkt direct welke objecten mogelijk een risico lopen en welke niet. Een tweede belangrijk punt is dat we met een druk op de knop een heel gebied inzichtelijk kunnen maken. Je mist niets meer en dus ga je van situatie-gestuurd werken naar risico-gestuurd werken. Tot slot: omdat er continu beelden worden opgenomen, kunnen we tijdig een signalering afgeven, mocht er iets mis dreigen te gaan.”

Sensar werkt zoveel mogelijk in co-creatie. “90% van onze techniek is standaard, de laatste 10% stemmen we af op de specifieke behoefte”, verduidelijkt Tabak. “Zo hebben we onder meer de CityScan ontwikkeld, een hulpmiddel voor gemeenten bij het beheer en onderhoud van buurten of wijken, maar ook een InfraScan voor omgevingsmonitoring en een DijkScan voor waterschappen. Deze geeft heel concreet inzicht in hoe een dijk zich ontwikkelt. Nieuw voor deze ‘scans’ is dat we, indien gewenst, direct de vertaalslag maken naar een risicobeoordeling. Zo gaan we van data naar direct toepasbare informatie.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.