Platform over civiele techniek & infrastructuur
Overig

Nieuwe regionale mbo- opleiding voor landmeetkunde spreekt jongeren aan

Oplossing voor het tekort aan landmeetkundigen

Opleiding-landmeter-MUG
Overal werpen professionals zich op om het enthousiasme voor het vak Landmeetkunde over te dragen op jongeren.

Tekst | Tekst | Liliane Verwoolde Beeld | MUG Ingenieursbureau

22 november 2020 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Voor een opleiding Landmeetkunde lopen nog maar weinig jongeren warm. Hierdoor loopt het tekort aan landmeetkundigen op. Een groot probleem, ook voor MUG Ingenieursbureau, die besloot om het probleem dan maar zelf aan te pakken. Zij ontwikkelde een opleidingsprogramma waarmee zij aardig wat jongeren weet te enthousiasmeren voor dit veelzijdige buitenvak.

De enige gespecialiseerde opleiding voor landmeetkunde – het SOMA College – bevindt zich in Harderwijk en de toestroom voor deze vierjarige mbo-opleiding is minimaal. Om toch interesse te kweken voor het vakgebied en de opleiding ontwikkelde MUG Ingenieursbureau een regionale mbo3-opleiding. In samenwerking met uitzend- en opleidingsbureau Fervent ging zij actief op zoek naar jongeren om hen te interesseren voor de opleiding. De totaalformule brachten zij onder in Stichting Geo Innovatie. 

Het eerste succes

“De opleiding is nu al een succes”, vertelt Hans Hainje, hoofd afdeling GEO van MUG Ingenieursbureau. “De eerste tien certificaten zijn uitgereikt. We zijn gestart met grote projecten waarvoor we assistentie nodig hadden. Jongeren, zij-instromers en Wajong-profielen die hierin mee wilden lopen kregen een veiligheidsopleiding en een landmeetcursus. Natuurlijk zijn ze niet allemaal geschikt om door te groeien naar landmeter, maar de doorgroei neemt toe.”

De eerste diploma’s zijn uitgereikt.

Enthousiasmeren via de praktijk

Nu had MUG Ingenieursbureau al eens bij toeval ontdekt dat zij jongeren door actieve benadering wel kon enthousiasmeren voor het vak. “Dat gebeurde tijdens onze deelname aan de GEO-week zo’n twee jaar geleden”, vertelt Hainje. “We hadden voor deze gelegenheid een workshop ontwikkeld, waarin we de landmeetkunde enthousiast onder de aandacht brachten. Ik herinner me dat een van de deelnemers afscheid nam met de woorden ‘Tot over tien jaar!’. Dan smelt je toch!”

Groeiende samenwerking

Bij de ontwikkeling van de opleiding is de doorstroom naar het SOMA in Harderwijk als uitgangspositie genomen. Jongeren
die nu de opleiding van Stichting Geo Innovatie hebben afgerond, kunnen afhankelijk van hun werkervaring de opleiding Landmeetkunde verkort doen. Het idee is ook omarmd door de brancheverenigingen GeoBusiness Nederland en Geo-Informatie Nederland. Hainje: “Overal werpen professionals zich op om hun enthousiasme voor het vak over te dragen op jongeren. Dit heeft prachtige beelden opgeleverd waarbij de medewerkers van drie concurrerende bedrijven gebroederlijk naast elkaar staan tijdens praktijklessen. Dat is toch bijzonder.”

MUG Ingenieursbureau beschikt nu over een enthousiaste en flexibele pool van landmeetkundigen. “Een mooie ontwikkeling voor de gehele branche die al jaren met dit probleem kampt. Deze praktische oplossing past bij onze manier van denken. En het is mooi dat we de hele branche hiermee kunnen helpen!”

Meer informatie over de opleiding? www.geo-innovatie.com.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%