Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Nieuwe Bouwspraak campagne moet zorgen voor veiligere bouwplaatsen

Nieuwe Bouwspraak campagne moet zorgen voor veiligere bouwplaatsen

De bouwplaats of projectlocatie is tot op heden een van de meest onveilige werkplekken van Nederland. Helaas zit een ongeluk in een klein hoekje. Maar hoe voorkomen we deze ongelukken? Hoe zorgen we voor minder ongevallen op deze werkplek? Daarvoor is Bouwspraak in 2019 in het leven geroepen. Om deze simpele hand- en armgebaren tussen de oren te krijgen, start er op 10 mei een nieuwe campagne. 

Wat is Bouwspraak ook alweer? 

Veel ongevallen zijn te voorkomen door betere communicatie. Heldere en eenduidige communicatie is een uitdaging als je bedenkt dat werknemers vaak last hebben van omgevingslawaai. Daarnaast is Nederlands allang niet meer de enige taal op de bouwplaats of projectlocatie. En het bouwproces wordt steeds complexer. Steeds meer specialisten zijn op dezelfde plek tegelijk aan het werk. Bouwspraak is een universele ‘taal’ om de veiligheid in de bouw- en infrasector te vergroten. Door middel van simpele en herkenbare hand- en armgebaren kan iedereen op de bouwplaats of projectlocatie met elkaar communiceren.

10 mei start nieuwe campagne 

Om te zorgen dat Bouwspraak ook echt tussen de oren komt van iedereen die zich op een bouwplaats of projectlocatie bevindt, start op 10 mei een nieuwe campagne. Het zwaartepunt komt te liggen bij twaalf korte komische video’s à la Sluipschutters. In september volgt een handige tool om de hand- en armgebaren onder de knie te krijgen. In de filmpjes staat bouwvakker Leo Alkemade centraal. In de video’s zie je hoe Leo zijn best doet om Bouwspraak te leren, met wisselend succes en soms grote gevolgen. Hoewel de video’s bewust om te lachen zijn, om de aandacht te krijgen en vast te houden, is veiligheid op de bouwplaats of projectlocatie natuurlijk een serieuze zaak. Het eerste filmpje bekijk je hier: 

Acht talen 

Dat Bouwspraak een serieuze zaak is, zie je terug in de uitwerking van de verschillende arm- en handgebaren. Deze zijn gemaakt om collega’s te waarschuwen, aan te sturen en/of te beschermen. Bedoeld om elkaar snel en eenvoudig te attenderen op onveilige situaties. Denk bijvoorbeeld aan gebaren voor: Help, Stop, Naar achteren/voren of gehoorbescherming. Op www.bouwspraak.nl zijn de hand- en armgebaren in de talen Bulgaars, Duits, Engels, Hongaars, Nederlands, Pools, Roemeens en Turks beschikbaar. 

Met Bouwspraak bescherm je elkaar 

Spraakverwarring en ruis op de lijn vanwege een lawaaiige omgeving blijken een cruciale rol te spelen in onveilige situaties. Daarom hebben de sectorpartijen de handen ineen geslagen en Bouwspraak ontwikkeld om meer veiligheid te creëren op bouwplaatsen en projectlocaties. Bouwspraak moet onderdeel van ieders vakmanschap worden. Dit zijn de afzenders: Koninklijke Bouwend NederlandAannemersfederatie NederlandVereniging van WaterbouwersWoningBouwersNLFNV Bouwen & Wonen en CNV Vakmensen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.