Als er één bedrijf is dat met recht duurzaam te noemen is, dan is dat Van Aalsburg BV. Het toonaangevende bedrijf is al ruim 55 jaar gespecialiseerd in de verwerking van griendhout tot producten voor onder andere de grond-, weg- en waterbouw. Denk hierbij aan zinkstukken, legakkers en beschoeiingen. “Wij ondernemen op een zo duurzaam mogelijke manier”, benadrukt Dick van Aalsburg.
“Sinds begin dit jaar hebben we een eerste, volledig elektrische midigraafmachine draaien”, zegt Dick trots. “Die zetten we in voor onze eigen griendhoutteelt, maar draait inmiddels ook volop mee bij diverse projecten met beschoeiingswerk of jute zinkstukken.” Hij merkt echt dat de vraag naar duurzame oplossingen alsmaar toeneemt. “Zeker in natuurgebieden, waar wij vaak werken. De stroomvoorziening op zulke plekken is vaak een uitdaging, daarom hebben we twee accupakketten van GreenHybrid aangeschaft. Met één accu kunnen we 6 tot 8 uur werken, de andere accu laadt ondertussen op bij onze bedrijfslocatie, met onze zelf opgewekte zonne- en windenergie. Kwestie van omwisselen en we zijn continu in bedrijf met deze elektrische graafmachine.”
Dick vertelt dat ze meer dan twee jaar bezig zijn geweest om dit helemaal rond te krijgen: van de ombouw van de machine naar elektrisch en de aanvraag van de EIA-subsidie tot de aanschaf van de accupakketten. “Maar dat weerhoudt ons niet tot nog meer verduurzaming. Naast de zonnepanelen en windwokkels op onze bedrijfslocatie, hebben we natuurlijk al een 30 kW-EnergyHub met drie windwokkels en zes zonnepanelen in huis. Ook draaien we op HVO, hebben zoveel mogelijk elektrisch klein materieel en al twee elektrische maaiboten en drie elektrische bedrijfsbussen”, somt Dick op. “Er gaan vast nog meer accupakketten en elektrische graafmachines komen.” Het zijn flinke investeringen, deze elektrische kraan is zo’n drie keer duurder dan een normale kraan. “Maar de accupakketten kunnen we ook elders inzetten en samen met de producent hebben we berekend dat deze elektrische midigraafmachine in plaats van 15.000 werkuren wel zo’n 25.000 werkuren moet kunnen draaien. Dat komt door de gelijkmatige belasting van de elektromotor, dus je krijgt ook een heel ander verdienmodel qua afschrijving. Maar belangrijker vind ik het nog dat we onze belofte richting klanten waarmaken en uitstralen: uitdragen wat we in EMVI-plannen aangeven.”
Met de opening van een tweede bedrijfslocatie in de provincie Groningen, zet Van Aalsburg nóg meer stappen in de richting van een groenere toekomst. “Hiermee versterken we onze aanwezigheid in het noorden van het land en kunnen we klanten als Rijkswaterstaat nóg beter bedienen. Zo zullen we de komende zes jaar bezig zijn met het onderhoud van de rijzendammen langs de waddenkust in Friesland en Groningen, waar we niet alleen de rijzendammen bijvullen, maar ook de hoogtemetingen en vegetatieopname verzorgen”, zegt Dick tot slot.