Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Liever vooraf meten dan tijdens de bouw bijsturen
Een nulmeting – mits nauwkeurig gedaan met de juiste apparatuur – voorkomt dubbelwerk, faalkosten en aanpassingen tijdens de uitvoering. (Beeld: Topcon)

Liever vooraf meten dan tijdens de bouw bijsturen

In onze vorige editie schreven we over het belang van een nulmeting. Arthur Maassen, eigenaar van Maatvoeren en Landmeten B.V. (M&L) gaf zijn visie hierop. In een notendop: een nulmeting – mits nauwkeurig gedaan met de juiste apparatuur – voorkomt dubbelwerk, faalkosten en aanpassingen tijdens de uitvoering. In dit artikel gaan we in op kadasterkaarten, erfgrenzen en hoe belangrijk controleren is. Maassen: “Wie die controle middels een nulmeting overslaat, riskeert Rijdende Rechter-taferelen.”

Kadasterkaarten

De oudste Nederlandse kadasterkaarten dateren van 1812 tot 1832. Grensmetingen werden gekarteerd op kadastrale bijbladen per kadastrale gemeente, sectie en bladnummer. Al in 1976 verrichtte het kadaster de eerste voorzichtige digitale metingen, die alsnog analoog op de bijbladen werden verwerkt. Rond de jaren 90 zijn die kadastrale bijbladen overgetrokken tot digitale kaarten. Het merendeel van de kadastrale grenzen heeft dus een gedigitaliseerd ontstaan, maar zelfs moderne metingen staan soms niet exact op de kaart: 1 mm afwijking op een kaart (schaal 1:1000) staat gelijk aan 1 meter in het echt. “Ga met de gedigitaliseerde kadastrale kaart dus geen discussie aan met je buren”, zegt Maassen. “Toch gaat het vaak mis, ook door professionele partijen die eigenlijk beter zouden moeten weten. Een verkeerde keuze vanwege tijd of winstbejag? Bij twijfel; er is maar één kadaster! Google niet, maar ga rechtstreeks naar www.kadaster.nl, want alleen het kadastrale veldwerk geeft de werkelijke ligging van de kadastrale grens weer.”

Vroeger werden grensmetingen gekarteerd op kadastrale bijbladen per kadastrale gemeente, sectie en bladnummer. (Beeld: Kadaster)

Erfgrenzen onder een vergrootglas

“Naast de voortdurend veranderende ruimtelijke ontwikkeling, is er ook één en ander veranderd in wat men belangrijk vindt”, constateert Maassen. “Zo liggen erfgrenzen al enige tijd onder een vergrootglas. Sinds de komst van ‘De Rijdende Rechter’ passeert op iedere verjaardag wel de begrippen ‘grensconflict’ en ‘verjaring’.” Maassen, die de afgelopen jaren meerdere malen voor de rechtbank gemeten heeft, vertelt dat wat je ziet bij meester Visser helaas vaak voorkomt. Hij benadrukt nogmaals dat alleen het kadastrale veldwerk echte, betrouwbare informatie verschaft. “Het kadaster – of een echt goede landmeter – zet bovendien ook niet de juridische kadastrale grens uit, maar de grens zoals die ooit bedoeld was. Bij een opgelopen conflict kijkt een rechter naar wat het kadaster heeft uitgezet en daarna bepaalt hij wat de juridische mening is over die grens. Daarbij zijn diverse afwegingen van belang, waaronder verjaring. En in principe begint – na de uitspraak van de rechter – het feest van verjaring weer helemaal opnieuw.”

Doe altijd een nulmeting!

“Bij projectontwikkeling adviseer ik daarom vóóraf heel goed naar de fysieke erfgrenzen én naar de kadastrale grenzen te kijken, maar dus wél de kadastrale grenzen uit reconstructie na een nulmeting. Voor het uitvoeren van een goede nulmeting zijn de meetmethode en de meetapparatuur van groot belang. Persoonlijk werk ik graag met de apparatuur van Topcon: modern, nauwkeurig en gebruiksvriendelijk. Belangrijk is dat apparatuur gebruikt wordt waarvoor het gemaakt is.” Maassen tot slot: “Controleren is alles voor een landmeter. Door knelpunten vroegtijdig te detecteren, kun je anticiperen op die afwijkingen en het ontwerp erop aanpassen. Zo ga je nauwkeurig te werk, voorkom je faalkosten en borg je de kwaliteit.”   

Meer weten over hoe je zelf de nulmeting gebruikt in je projecten? Download de praktische whitepaper!

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.