Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmateriaal & bouwmachines
Lantaarnpalen geven duur licht

Lantaarnpalen geven duur licht

Wat kost straatverlichting aan elektriciteit? En waarom zijn niet alle lantaarnpalen voorzien van energiezuinige led lampen, ondanks dat een gemeente zo graag duurzaam wil zijn?

Een grotere stad in Nederland met ongeveer 150.000 inwoners heeft gemiddeld zo’n 35.000 lantaarnpalen. Elke lantaarnpaal kost gemiddeld zo’n 17 euro per jaar. Vijf euro daarvan is stroomverbruik, twaalf euro vaste lasten. Geleidelijk worden de huidige straatlichten vervangen door energiezuinige led lampen. Die zijn bovendien veel goedkoper in onderhoud. De verwachting is dat over 15 jaar alle lantaarns zijn omgezet naar ledverlichting.

Van SON naar led lamp

De conventionele straatverlichting hebben een hogedruknatriumlamp ook wel een SON lamp genoemd. Led verlichting zorgt voor een hogere lichtopbrengst, is duurzaam en brengt de onderhoudskosten omlaag. Natriumlampen en SON lampen zijn door de huidige techniek snel en eenvoudig te vervangen. Led lampen passen in de bestaande fittingen van de armaturen. De levensduur bedraagt 50.000 branduren. Door deze lange levensduur hoeft er drie maal minder vervanging uitgevoerd te voeren. Er zijn twee onderhoudsvormen bij verlichting en lampen te weten; remplace en incidenteel onderhoud. Het laatste onderhoud betreft elektronica onderdelen vervangen en andere reparaties. Remplace is preventief onderhoud middels groepsgewijze vervanging van lichtbronnen.

Besparing of bezuiniging?

Bij een gemiddelde stad zijn woonstraten in de wijken over het algemeen voorzien van zwakkere verlichting  (24 watt). Hoofdstraten in de wijken hebben straatlantaarns met 36 watt-lampen. Hoofdwegen worden verlicht met lampen met een vermogen van 70 tot 150 watt vanwege de verkeersveiligheid. De binnensteden hebben meestal ook een hoger lichtvermogen vanwege de sfeer en de sociale veiligheid. Ervan uitgaande dat een ledlamp 40 procent stroomverbruik scheelt, is dat een besparing van twee euro per lantaarnpaal per jaar. De vaste lasten blijven bijna even hoog. Dit levert dus een besparing op van € 70.000 euro per jaar aan elektriciteit.

Ondanks dat led verlichting goedkoper is in onderhoud en energie, wordt omzetten geleidelijk uitgevoerd omdat het vervangen van armaturen veel  geld kost. De vervangingskosten wegen bij lange na niet op tegen het voordeel van een bezuiniging. Een rekensom: gemeenten verwachten dat de vervangingskosten €200,– per lantaarnpaal kost. Bij een besparing van 2% is dat een rendement van 1 procent. Lagere energielasten voor de openbare ruimte betekent een investering van 7 miljoen euro.

Duurzaam willen zijn kost dus geld. Ook helpt het niet mee dat gemeenten relatief goedkoop stroom inkopen, ver beneden de consumentenprijs. Het enige wat gemeenten kunnen doen is groene energie inkopen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.