Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Langdurige monitoring van damwandtracé
Met het omvangrijke machinepark heeft Geosonda voor elk sonderingsvraagstuk wel een passende oplossing.

Langdurige monitoring van damwandtracé

Geosonda is in de infrasector vooral gekend als specialist in grondmechanisch onderzoek: sonderen, boren en analyseren van de monsters in het eigen laboratorium. Maar wist je dat het bedrijf ook sterk is in het monitoren van grondwaterstanden, zakbakens, objecten, damwanden en vele andere zaken? Bouwcombinatie Mekante Diek, bestaande uit Ploegam, Dura Vermeer en Van Oord, in ieder geval wel, want Geosonda verzorgt op het dijkversterkingsproject Tiel – Waardenburg de langdurige monitoring van een damwandtracé.

Sonderen is onze core business, begint Aad van der Burg, directeur van Geosonda. “Met ons omvangrijke machinepark hebben we voor elk sonderingsvraagstuk wel een passende oplossing. Omdat we sinds zeven jaar onder de paraplu van de ABO Group opereren, is ons dienstenpakket veel breder geworden. Zo is ons zusterbedrijf Sialtech gespecialiseerd in mechanische grondboringen met pulsbooreenheden en sonische boorstellingen en verzorgen we desgevraagd ook allerlei soorten bodemonderzoek, van archeologisch- en milieukundig- tot geofysisch (seismisch) bodemonderzoek waarmee we ook kabels en leidingen in de ondergrond kunnen opsporen.”

Specifiek damwandtracé

Het uitvoeren van monitoringswerkzaamheden doet Geosonda al vele jaren, maar gaf daar tot voor kort niet te veel ruchtbaarheid aan. “We monitoren onder meer grondwaterstanden in peilbuizen, grondwaterdrukken (waterspanningsmeters), zakbakens, gebouwen en hellingen (inclinometers) van bijvoorbeeld een stalen damwand of bouwput”, verduidelijkt Aad. “Op de dijkversterking tussen Tiel en Waardenburg verzorgen we voor Mekante Diek de langdurige monitoring van een specifiek damwandtracé voor de komende vijf jaar. Dit tracé betreft een proef naar de beste wijze van plaatsing. Ondanks de beperkte omvang van de opdracht, zijn we trots op de bijdrage die we mogen leveren aan dit mooie project.”

Online monitoringsplatform

Toeval of niet, ABO Group heeft recent het bedrijf MEET HET uit België overgenomen. “Het bedrijf is gespecialiseerd in landmeten en monitoren. Zij helpen ons verder professionaliseren in deze tak van sport met expertise en ervaring”, zegt Aad enthousiast. “Bovendien beschikken ze over een digitaal platform waarop een klant kan inloggen in zijn eigen portal en vervolgens alle gegevens kan bekijken in een GIS-omgeving. Op een plattegrond worden de punten die gemonitord worden aangegeven, alsmede de parameters die verzameld worden door de sensoren. En als je op die punten klikt, verschijnt de meetdata in een grafiek ten opzichte van de tijd.” Aad verwacht dat op termijn ook alle data van Mekante Diek in het online monitoringplatform wordt ondergebracht.

Juist omdat we deel uitmaken van de ABO Group, die overigens steeds verder uitbreidt en overnames doet, kunnen we als Geosonda een compleet pakket aan diensten aanbieden. En de aannemer heeft slechts één aanspreekpunt, zegt Aad tot besluit. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.