Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Jennifer Regales en Hugo Warbout (Stedin) over de Nederlandse CAD Standaard: “Met de NLCS spreken we allemaal dezelfde taal”

Jennifer Regales en Hugo Warbout (Stedin) over de Nederlandse CAD Standaard: “Met de NLCS spreken we allemaal dezelfde taal”

Stedin staat voor een aanzienlijke verandering van werkwijze. De netbeheerder neemt binnenkort afscheid van de eigen tekenstandaarden en stapt over op de Nederlandse CAD Standaard. Het bedrijf ziet deze overgang als een stap richting de toekomst, waarin uniform en eenduidig tekenwerk voor grote voordelen gaan zorgen. 

“We gaan de NLCS gebruiken bij veel van onze werkzaamheden”, vertelt Hugo Warbout, Tracé Engineer Zakelijk Complex, een afdeling die gespecialiseerd is in zakelijke netwerken met een hoog spanningsniveau. “Denk aan de aanleg, het onderhoud en de reparatie van netwerken voor laag-, midden- en hoogspanning, maar ook aan gasleidingen en leidingen voor telecom.”

Vier wordt één

Tot op dit moment werkt Stedin met vier verschillende tekenstandaarden, een erfenis die mede voortkomt uit de oorsprong van het bedrijf: een combinatie van meerdere netbeheerders. “Verschillende standaarden hanteren is niet ideaal”, aldus Warbout. “Naar buiten toe kan het voor verwarring zorgen, maar ook intern. Bijvoorbeeld als collega’s bijspringen op een andere afdeling of in een andere regio. Zowel intern als extern willen we één uniforme Stedin-werkwijze gaan hanteren. En aangezien de NLCS binnen de GWW-sector al enige tijd dé tekenstandaard is, was de keuze niet heel moeilijk.”

Jennifer Regales, projectleider Operations Support bij Stedin.

Dezelfde taal

Warbout haalt het standpunt aan van bijvoorbeeld (lokale) overheden, die de NLCS als verplichte tekenstandaard eisen. Hij begrijpt de logica daarachter: “De bodem ligt steeds voller met kabels en leidingen, dus is het belangrijk om zorgvuldig te werken. Stel je voor dat we een nieuw tracé aan moeten leggen in een gebied waar ook de waternetbeheerder een transportleiding wil realiseren. Dan zullen overheden samenwerking verplichten, zodat de bodem maar één keer open hoeft. In zo’n geval moet je wel elkaars tekeningen kunnen lezen zonder ze eerst te hoeven ‘vertalen’. Daarmee werk je sneller en voorkom je de kans op fouten. Immers: je spreekt allemaal dezelfde taal.”

Hoger level

Ook Jennifer Regales, projectleider Operations Support (verantwoordelijk voor ondersteuning van de vier operationele Stedin-ketens), noemt uniformiteit als voornaamste voordeel. “Tekeningen in NLCS-formaat zijn gemakkelijk uitwisselbaar. Voor ons is dat een belangrijke reden om voortaan in één en dezelfde taal te communiceren. Daarmee brengen we de kwaliteit en betrouwbaarheid van onze projecten naar een hoger level.”

Training en assistentie

Arkance Systems ondersteunt de Stedin-medewerkers bij het implementeren van de NLCS. Regales: “Ze zijn al vanaf de ontwerpfase betrokken bij een goede NLCS-inrichting in onze organisatie. En dat ze ons helpen bij de implementatie van de NLCS, onderstreept de goede samenwerking.” Warbout vult aan: “We kennen Arkance Systems al via de softwarelicenties die we bij ze afnemen, zoals die voor InfraCAD. Daar zijn we heel tevreden mee. Arkance Systems luistert bijvoorbeeld echt naar op- of aanmerkingen. Ook kun je ervan uitgaan dat iedere update of implementatie echt een stap vooruit is. Nog een voordeel: ze werken samen met andere netbeheerders. Ze begrijpen dus met welke uitdagingen we te maken hebben en kunnen daar gericht op inspelen.”

Geavanceerde bibliotheek

Warbout noemt de ‘levende’ flexibele bibliotheekstructuur als een van de pre’s van InfraCAD. Want ook al is de standaard NLCS-bibliotheek uitgebreid, voor Stedin is hij niet toereikend. Warbout vertelt: “De NLCS heeft bijvoorbeeld wel symbolen voor verschillende spanningsniveaus, maar niet voor de verschillende gasdruktrappen. Daar zijn we nu, samen met Arkance Systems, een oplossing voor aan het bedenken. Dat is een belangrijk punt voor veel collega’s. Zeker, we zijn enthousiast dat we met één uniforme tekenstandaard kunnen werken, maar dan wel met behoud van onze geavanceerde ontwerpmogelijkheden.”

Hugo Warbout, Tracé Engineer Zakelijk Complex bij Stedin.

Duidelijke legenda

Andere voordelen van de tandem NLCS-InfraCAD zijn volgens Warbout het gemak waarmee je KLIC-meldingen importeert en het automatisch genereren van een duidelijke legenda. “Onze eigen legenda bevat alle symbolen die we gebruiken, ook al komt het overgrote deel niet voor in de betreffende tekening. Dat levert een groot blok aan informatie op, dat best overweldigend kan overkomen. Met InfraCAD maak je met één druk op de knop een legenda aan, met uitsluitend de gebruikte symbolen. Daarmee is je tekening een stuk overzichtelijker en heel mooi zuiver.”

Draagvlak creëren

Het creëren van draagvlak voor de NLCS is een zorgvuldig proces. Regales legt uit dat er een groep is geformeerd met collega’s uit alle geledingen van het bedrijf. Zij communiceren de NLCS-informatie met hun achterban, geven uitleg en beantwoorden vragen. Inmiddels staat de NLCS bij Stedin in de startblokken: de software is klaar voor installatie en na de laatste informatiesessies op gebruikersniveau (door Arkance Systems) kan de lang verwachte efficiëntieslag worden doorgevoerd. “Of ik er zin in heb? Zeker weten”, aldus Warbout. “De NLCS zorgt voor duidelijkheid. Met minder energie en een kleinere foutmarge krijg je betere tekeningen op papier. Straks maakt het niet meer uit welke van de verantwoordelijke collega’s een tekening maakt en spreken we allemaal dezelfde taal.”      

NLCS 
De NLCS (Nederlandse CAD-Standaard) is een uniforme tekenstandaard voor de grond-, weg- en waterbouw. De informatie in een NLCS-tekening is eenduidig, compleet én helder gestructureerd. Daardoor kunnen tekeningen eenvoudig uitgewisseld worden, is de kans op fouten kleiner en kan de hele GWW-keten besparen op kosten. De NLCS is een BIM Level 1-standaard en wordt beheerd door het BIM Loket.

Over Arkance Systems
Arkance Systems is een Europese organisatie van specialisten die met een compleet portfolio van hardware, software en diensten organisaties ondersteunt bij de digitale transformatie naar BIM en Industry 4.0. Met drie vestigingen (Almelo, Oss en Veenendaal) en bijna 100 medewerkers is Arkance Systems de grootste Autodesk-specialist in Nederland voor de vakgebieden Bouw, Infrastructuur en Maakindustrie.

Over Stedin
Samen werk maken van een leefwereld vol nieuwe energie. Dat is de missie van Stedin. Stedin is de onafhankelijke netbeheerder van het gas- en elektriciteitsnet in het grootste deel van Zuid-Holland en de provincies Utrecht en Zeeland. Stedin zorgt ervoor dat ruim 2,3 miljoen huishoudens en zakelijke klanten over energie beschikken om te leven, werken en ondernemen. Daarbij werkt Stedin aan een duurzaam energiesysteem dat ook in de toekomst betrouwbaar en betaalbaar is. Ons werkgebied is een overwegend stedelijke en industriële regio. In dit gebied is de energie-infrastructuur complex en de afhankelijkheid van energie groot. Stedin heeft ruim 4.000 medewerkers en het hoofdkantoor is gevestigd in Rotterdam.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.