Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Hybride Airborne-sensor genereert hoogwaardige 3D-stadsmodellen
Dankzij de hybride Airborne-sensoren brengen we nu elke stoeptegel in beeld.

Hybride Airborne-sensor genereert hoogwaardige 3D-stadsmodellen

En dat je op basis daarvan wijzigingen in de topografie automatisch kunt detecteren én direct kan bijwerken? Klinkt als toekomstmuziek? Welnee. De techniek is beschikbaar. Dat bewijst FACTO-GEO in samenwerking met geo-partners Vansteelandt en GeoNext tijdens een innovatieproject in Zaanstad. 

“Gemeenten hebben kern- en beheerstanden waarin geometrie en attributen worden bijgehouden”, begint Henk Pauw, Commercieel Projectmanager bij Facto Geo. “Al die data is veelal niet gelinkt met elkaar en veelal verre van actueel. Bovendien hebben gemeenten vaak moeite om de actualiteit van haar geometrie te waarborgen. De techniek om data in te winnen en 3D-modellen te vormen is de laatste jaren enorm geëvolueerd. ProRail bewees dat enkele jaren geleden al door met een helikopter en camera-apparatuur spoorrails tot op de centimeter nauwkeurig in te scannen. Ook voor gemeentes is de inzet van dergelijke technologie wel degelijk van toegevoegde waarde, zo was onze gedachte. De gemeente Zaanstad wilde daarin graag participeren.”

De techniek om data in te winnen en 3D-modellen te vormen is de laatste jaren enorm geëvolueerd.

High Density LiDAR (HD LiDAR)

“In Zaanstad heeft onze partner met eigen vliegtuigen en met hybride Airborne-sensoren hele nauwkeurige data ingewonnen: fotodata en HD-LiDAR data”, legt Pauw uit. “Daarnaast is er op 400 meter hoogte gevlogen. Dat is ongekend laag en mede daarom is dit project zo uniek. De inwinning is opgenomen met de Citymapper, een toplevel sensor van Leica Geosystems, die tegelijkertijd Nadir en Obliek gerichte beelden alsook hoge resolutie LiDAR-data (3D laser, ongeveer 60 punten per m2!) opneemt in één geïntegreerde unit. Bovendien is het inwinnen van de data en processing in éénzelfde workflow ondergebracht. Op basis daarvan kunnen consistente 3D-modellen opgebouwd worden. Met behulp van de HD LiDAR-puntenwolken zelfs met een nauwkeurigheid in XYZ van 2,5 centimeter. De precisie is gecontroleerd door de gemeente en ook door onze eigen landmeters op basis van terrestrisch gemeten referentiepunten. De HD LiDAR is 3 tot 4 keer nauwkeuriger dan de AHN3! Natuurlijk, er wordt ook landelijk gevlogen, maar op een grotere hoogte, dus die data is veel minder gedetailleerd. Dankzij de hybride Airborne-sensoren brengen we nu elke stoeptegel in beeld. Ook alle bomen worden gedetecteerd, de locatie van de stam bepaald, de kruinomvang, of het een loof- of naaldboom betreft, enz. Volledig geautomatiseerd. Zelfs een LOD200-model inclusief alle dakkappellen. Het algoritme haalt deze informatie uit de puntenwolk.”

De data kan volgens Pauw ingezet worden voor nog veel meer toepassingen. Denk aan analyses ten behoeve van assetmanagement, crisesbeheer en klimaat adaptatie. Klinkt als een gevaar voor het grootste landmeetkundig bedrijf van Nederland? “Nee. Ook wij gaan mee met onze tijd. Wij adviseren en ondersteunen opdrachtgevers met het leveren van meetkundige (maatwerk)oplossingen en helpen bij het uitvoeren van diverse wettelijke taken. Nieuwe technieken juichen wij alleen maar toe. Zo passen we bijvoorbeeld nu al succesvol ‘data als een service’ oplossingen toe voor diverse opdrachtgevers.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.