Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Gewapende grondwanden ontworpen op het scherpst van de snede
Voets Gewapende Grondconstructies wist met zijn jarenlange ervaring de constructies tot op het scherpst van de snede te engineeren en realiseren.

Gewapende grondwanden ontworpen op het scherpst van de snede

De onderbouw van de natuurbrug en een deel van de fly-over voor HOV in ’t Gooi zijn heel bewust
uitgevoerd in een gewapende grondconstructie. Het bouwen met dergelijke producten kent toleranties. Reden voor BAM Infra Nederland om Voets Gewapende Grondconstructies in te schakelen. Dankzij hun jarenlange ervaring wisten zij de constructies tot op het scherpst van de snede te engineeren en realiseren.

“De natuurbrug en fly-over liggen op steenworp afstand van elkaar en gelegen in een prachtig natuurgebied net buiten Hilversum”, begint Gino Jongmans, bedrijfsleider bij Voets Gewapende Grondconstructies. “Vanwege de ligging, eisen en het budget lag het voor de hand om de onderbouw van de natuurbrug en een deel van de fly-over uit te voeren in een gewapende grondconstructie. Dit project was echter dusdanig speciaal dat we door BAM Infra al in de tender zijn uitgenodigd om mee te denken over de best mogelijke oplossing. We hebben daarbij heel bewust gekozen voor het actief systeem van Terre Armee.”

Aanspreekpunt voor Terre Armee

Het Terre Armee-systeem, waarbij de Terra Plus-betonelementen worden verankerd in het grondlichaam, is volgens Jongmans een heel betrouwbaar systeem. “Terre Armee is voor ons een strategisch partner. Samen kunnen we voor iedere uitdaging de juiste oplossing aandragen. De lijnen zijn kort.” Heel kort mogen we wel zeggen, want sinds begin dit jaar is Voets Gewapende Grondconstructies het aanspreekpunt geworden voor alle Terre Armee-systemen in Nederland en Nederlandstalig België. “BAM Infra was in de tenderfase overtuigd en heeft met onze oplossing ingeschreven. Na gunning zijn we in de eerste ontwerprondes alweer uitgenodigd om het integraal tenderontwerp om te zetten in een DO en UO. Een groot voordeel van vroeg met elkaar om tafel zitten, is dat je na gunning heel snel aan de slag kunt. We bouwen een kunstwerk immers niet alleen. De integrale samenwerking maakt dat je samen de juiste aannames doet en heeft heel snel tot een definitief ontwerp geleid.”

De kwaliteit van het aanvulmateriaal is essentieel in gewapende grondconstructies.

Lef tonen

Bij de kunstwerken in ’t Gooi is 1.090 m2 en 655 m2 aan gewapende grondconstructies toegepast voor respectievelijk de natuurbrug en de fly-over. De natuurbrug heeft een overspanning van 42,6 meter met één tussensteunpunt en de fly-over een overspanning van 53,4 meter met eveneens één tussensteunpunt. Jongmans: “We werden niet enkel geleid door de techniek, ook aan de landschappelijk inpassing moest worden voldaan. Het beeldkwaliteitsplan stelde onder meer eisen ten aanzien van hellingshoeken, duurzame bouwmethodieken, enz. Met het toepassen van gewapende grondconstructies wordt op beton en staal bespaard én je kunt ontzettend snel bouwen. Daarnaast waren we er gezamenlijk op gebrand om de overspanningen zo kort mogelijk te houden. Dankzij onze jarenlange ervaring zijn we in staat om binnen de scherp opgelegde toleranties te bouwen met Terre Armee. BAM Infra heeft vervolgens het lef getoond om het landhoofd kort op onze constructie te plaatsen met als resultaat een uiterst slank en integraal ontwerp.”

Bouwen op het scherpst van de snede betekent wel dat we zeer strikte eisen stellen aan de kwaliteit van het aanvulmateriaal, zegt Constant Brok van Voets Gewapende Grondconstructies. “We kunnen niet marchanderen met aannames. De kwaliteit van het aanvulmateriaal is essentieel in gewapende grondconstructies. In dit geval hebben we een passend zandmengsel gevonden in de omgeving met een korrelskelet dat heel goed in elkaar past. Zodoende konden we werk met werk maken. Mooie bijkomstigheid is dat we ons op dit project, mede dankzij de goede voorbereidingen van BAM Infra, als bedrijf ook nog eens hebben weten te certificeren voor Veiligheidsladder Trede 3.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.