Platform over civiele techniek & infrastructuur
Bouwmat

Geïntegreerde digitalisering in de bouwsector

magnet3dexchange_desktop-user_f_20181116_0001-kopieren

8 juli 2020 Leestijd 7 minuten

Deel dit artikel

3D machinebesturing: slimmer werken op het snijvlak van infrastructuur en technologie

Al een jaar of zes is Topcon bezig met de geïntegreerde digitalisering in de bouwsector. De sector is er alleen nu pas écht aan toe. Dat merkt Marcel ten Westenend, National Accountmanager Topcon Machine Control Systems bij Topcon Positioning Netherlands. “De stappen die tegenwoordig gezet worden in technologie, hebben een diepere impact op veel meer processen tegelijkertijd; van kantoor tot op de bouwplaats”, zegt hij. Topcon neemt de barrière weg door bedrijven te adviseren en ondersteunen bij dit complexe proces. “Belangrijk,” vindt Ten Westenend, “want onze oplossingen en kennis dragen bij aan productiever, slimmer en rendabeler werken op het snijvlak van infrastructuur en technologie.”

3D machinebesturing: De grootste noviteit binnen Topcon is het automatische graafmachinesysteem X-53x waardoor een graafmachine semi-autonoom kan werken.

 

3D machinebesturing

Zo noemt Ten Westenend de Topcon systemen voor 3D machinebesturing. “Deze zijn niet alleen gericht op grondwerk maar ook op optimaal projectmanagement.” De grootste noviteit binnen Topcon is het automatische graafmachinesysteem waardoor een graafmachine semi-autonoom kan werken. Ten Westenend legt uit: “Met een digitaal terrein model (DTM) als guideline en een GPS-ontvangst op de machine, kan de machinist zijn machine het werk laten doen. Omdat de machine uitgerust is met sensoren op allerlei bewegende delen die in verbinding staan met de software, kan er op de centimeter nauwkeurig gegraven of opgehoogd worden en kunnen zelfs hellende vlakken getrokken worden.”

De machinist kan in het 3D model op zijn bedieningsscherm precies zien wat hij aan het doen is en wat hij al heeft gedaan.

 

“Bij repeterende handelingen, zoals bij het aanleggen van een dijk of het graven van een geul over een flinke afstand, is dit perfect. Het werkt kwaliteitsverhogend en biedt kansen aan minder-ervaren machinisten om toch tot dezelfde kwalitatief goede resultaten te komen.” Dankzij 3D wordt de effectieve inzet van de machine vergoot en tegelijkertijd vermindert het aantal verplaatsingen en graafbewegingen drastisch omdat je altijd weet waar, hoe hoog en hoe diep je werkt. “Het werkt duurzaamheid vergrotend omdat je zo minder slijtage en uitstoot hebt. Onze oplossingen zijn een klein onderdeel van de keten, maar wel een zeer belangrijke schakel!”

Met een digitaal terrein model (DTM) als guideline en een GPS-ontvangst op de machine, kan de machinist zijn machine het werk laten doen.

 

Communicatie tussen mens en machine

Naast hardwarematige oplossingen biedt Topcon ook passende softwareoplossingen. “Sinds 2008 maakt Topcon het mogelijk om machines onderling te verbinden en zo data onderling en met de thuisbasis uit te wisselen. SiteLink 3D is het platform van Topcon voor communicatie tussen mens en machine. Doordat de machines tegenwoordig allemaal uitgerust zijn met een sim-kaart is er constant contact met de machine in de cloud omgeving. Grote voordeel is dat onze supportafdeling realtime mee kan kijken, kan adviseren, data kan versturen naar de machine en zo nodig kan ingrijpen op afstand. Maar ook de opdrachtgever zelf heeft continu realtime overzicht op alle machines en op het project. Hij kan zo het proces beter managen en waar nodig bijsturen in de planning.” Topcon is bezig met een nieuwe versie die nóg gebruikersvriendelijker is, met name bij het uitwisselen van machines bij diverse projecten met een grote mate van data beveiliging onder Europese regelgeving.

Achter op de cabine staan 2 GPS (GNSS) antennes om de juiste positie van de machine ten opzichte van het 3D model te kunnen weergeven.

 

Typisch Nederlands…

Ten Westenend noemt tot slot een typisch Nederlands praktijkvoorbeeld. “In Nederland wordt de shovel voor heel veel diverse werkzaamheden ingezet. Veel landen om ons heen snappen dat niet en gebruiken daar een graver of bulldozer voor. Maar door de shovel van ons GPS-systeem te voorzien, wordt de actuele informatie in kleur op het scherm weergegeven en is het direct zichtbaar of de grond moet worden afgegraven of opgehoogd. Dankzij onze software is de shovel multi-inzetbaar. De software wordt altijd doorontwikkeld en in de laatste update zijn de mogelijkheden uitgebreid, is de bediening gebruiksvriendelijker en de kwaliteit van de weergave van het bedieningsscherm enorm vergoot.”    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Frank Wekking

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Grond/Weg/Waterbouw? Neem contact met mij op.

0%

    Stuur ons een bericht