Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Er slingert een fraai lint van stilte door Utrecht

Er slingert een fraai lint van stilte door Utrecht

Geluidsreductie is voor woonomgevingen belangrijk om de kwaliteit van wonen te waarborgen. ProRail heeft binnen het project ‘UtARK’ om die reden een geluidsscherm voorzien van 1.200 meter lengte. In het project ‘UtARK’ worden de sporen tussen Utrecht Centraal en Leidsche Rijn verdubbeld van twee naar vier sporen. Naast de spoorwerkzaamheden, realisatie van kunstwerken en de bouw van een brug, welke door BAM zijn uitgevoerd, lag er van rijkswege ook een geluidssaneringsopgave voor dit traject. Het gevolg hiervan is dat er geluidsschermen aangelegd moesten worden.

Middels een aanbesteding heeft ProRail het ontwerp en de bouw van de geluidsschermen als een separaat project in de markt gezet. ProRail heeft daarbij de voorwaarde gesteld dat de bouw gelijktijdig uitgevoerd moest worden met de door BAM uit te voeren werkzaamheden. De uitvoerende partij voor de realisatie van de geluidsschermen binnen UtARK is Knipscheer Rail-Infra. We spreken met Arjan Beens, bedrijfsleider bij het bedrijf, over dit bijzondere project.

Trillingsvrij werken voor minder overlast
“In Utrecht kom je het scherm dat we nu gebouwd hebben op meerdere plaatsen tegen. Ontworpen door een architect, slingeren deze geluidsschermen door de stad, allen in een uniforme uitstraling, maar wel individueel vormgegeven en graffiti en vandalismebestendig”, opent Beens het gesprek. “Allereerst hebben we voor dit geluidsscherm stalen funderingspalen in eigen beheer aangebracht. Dit is trillingsvrij gebeurd, om de omgeving niet te belasten. Op de palen is een betonnen deksloof aangebracht, waarop stalen, modulaire opzetstukken gemonteerd zijn, met transparante panelen en aluminium liggers.”

Reeds in 2008 werd door Knipscheer Rail-Infra één van de eerste geluidsschermen uit deze serie geplaatst. “Nu is het scherm binnen het UtARK project er gekomen, in totaal 1.200 meter lengte met hoogtes variërend van 1,5 meter tot 4,5 meter. De geluidsisolatie bedraagt 30 dB, daarmee is voor het achterliggende woongebied het treingeluid tot een aanvaardbaar niveau teruggebracht”, schetst Beens. 

Een contractueel huwelijk met een ‘gouden randje’
De oplevering van het geluidsscherm vond op 31 januari van dit jaar plaats. Beens is erg tevreden over de samenwerking met BAM: “In deze context is het de eerste keer dat wij als nevenaannemer met BAM hebben samengewerkt op zo’n postzegel. We gingen een contractueel huwelijk aan en dat pakte goed uit voor beide partijen. De samenwerking op de bouwplaats was ronduit prettig te noemen, mede dankzij de wederzijdse heldere communicatie en korte lijnen.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.