Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Een streepje voor – Innovatieve, beter zichtbare wegmarkeringen
Van Velsen brengt de SWARCO K809 onderstreep aan met de Graco Line Driver op de N817. (Beeld: Van Velsen/Tine Schouteden)

Een streepje voor – Innovatieve, beter zichtbare wegmarkeringen

Om innovatieve wegmarkeringen in Nederland veiliger en duurzamer te maken, bundelen Coateq en Van Velsen Reflectielijnen hun krachten. Coateq werkt als exclusief importeur van wegmarkeringsmaterialen van Swarco aan innovatieve oplossingen voor wegmarkeringen. Van Velsen Reflectielijnen is op haar beurt toonaangevend marktleider in de applicatie van wegmarkeringen in Nederland. 

“Door onze kennis en expertise te bundelen, brengen we diverse disciplines samen en staan we garant voor slimmere markeringen met als doel de maatschappij op een veilige en milieuvriendelijke manier in beweging te houden”, zegt Emiel de Bruin, algemeen directeur van Van Velsen Reflectielijnen (VVR). “Doordat we eerder al een partnership zijn aangegaan met het Duitse Hofmann Road Marking Systems, een vooraanstaande machinebouwer voor het aanbrengen van wegmarkeringen, is de driehoek compleet.” Henk van Leeuwen, eigenaar van Coateq, vult aan: “Een goed product moet op de juiste manier verwerkt worden om een meerwaarde te creëren. Met een mooie machine kun je een goed product aanbrengen, maar de applicateur heeft ook een cruciale rol. Daarom is het belangrijk alle disciplines te optimaliseren.”

Van Velsen brengt de agglomeraatmarkering aan met de H26 van Hofmann. (Beeld: Van Velsen/Tine Schouteden)

Koudplast

“We zijn een deelneming van BAM, KWS, DURA VERMEER, die tot de grootste wegenbouwers van Nederland behoren. Daarnaast hebben we als marktleider zelf veel ingangen bij diverse gemeenten en provincies”, vervolgt De Bruin. “Dat maakt ons uniek en interessant voor Coateq en Swarco. Vooral bij innovatieve producten is het belangrijk om vroegtijdig met alle partijen om tafel te zitten.” De Bruin noemt als voorbeeld het innovatieve Koudplast. Een product dat met een opmars bezig is omdat met name met Koudplast agglomeraat markeringen onder natte weersomstandigheden betere reflectie gerealiseerd kan worden. “Maar het stelt bepaalde eisen aan de machine die het aan moet brengen én aan de applicateur. Het is belangrijk in een vroeg stadium te weten wat de randvoorwaarden zijn, nauw te overleggen en testen zodat er geen technische beperkingen in de weg staan. Zo innoveren we allemaal mee met de vraag vanuit de markt.”

Het verschil tussen de standaard- en hoogreflecterende belijning, vanuit het oogpunt van de automobilist. (Beeld: Coateq)

Reflectie is bepalend!

Onderzoek toont aan dat meer dan de helft van alle ongevallen in Europa tijdens duisternis gebeurt waarbij het in 1 op de 3 gevallen om een combinatie van donker en nat gaat. Goed zichtbare wegmarkering bij regen en duisternis is een primaire behoefte om de veiligheid van weggebruikers te kunnen verbeteren. Van Leeuwen: “Maar denk daarnaast ook aan autonoom rijden, een in opkomst zijnde ontwikkeling, waar belijning een grote rol speelt. Die hele technologische ontwikkeling komt letterlijk niet uit de verf als de wegmarkering niet goed zichtbaar is. Deze is te verbeteren door de reflectie te vergroten. Wanneer je Koudplast combineert met glasparels zoals bijvoorbeeld de SWARCO SOLIDPLUS 100 genereer je een reflectieverbetering van 300%. En dat tegen een investering van slechts 20%. De Provincie Gelderland is initiatiefnemer van deze ontwikkeling; naast verhoogde zichtbaarheid kan er bespaard worden op verlichting in de buitengebieden.”

Medewerker van Van Velsen vult de SWARCO SOLIDPLUS 100 parels aan. (Beeld: Van Velsen/Tine Schouteden)

Milieu-impact verkleinen

“Door te blijven innoveren, verbeteren en vernieuwen, proberen we de functie van wegmarkeringen te verbeteren, de levensduur te verlengen en de kosten te verlagen voor onze opdrachtgevers”, zegt De Bruin. “Daarnaast willen we de milieu-impact verkleinen. Dat begint met circulair werken binnen alle disciplines. Daarnaast met het toepassen van Koudplast waarbij er in tegenstelling tot Thermoplast minderCO2 uitstoot plaats vindt. Maar een goed zichtbare wegmarkering heeft als bijkomend voordeel dat er tevens bespaard kan worden op verlichting langs de weg.” Hij besluit: “Onze wegmarkeringen zorgen voor duidelijkheid en veiligheid. Voor iedere toepassing en voor elke locatie bieden wij samen met onze partners een passende oplossing.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.