Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Een duurzame en veilige inzet van de funderingsmachine
De Fundex Power Switch (FPS), hier midden op de foto, is dé oplossing om bestaande machines flexibel in te zetten naar emissieloos.

Een duurzame en veilige inzet van de funderingsmachine

Fundex Equipment neemt zijn verantwoordelijk in de energietransitie. Zo is de fabrikant van funderingsmachines eerder al een grootschalig elektro-offensief gestart en is de FUNDEX F4800E inmiddels TÜV gekeurd. Om bestaand materieel niet direct te hoeven afschrijven, is de Fundex Power Switch (FPS) ontwikkeld. Dé oplossing om bestaande machines flexibel in te zetten naar emissieloos. En met de nieuw ontwikkelde Last Moment Indicator (LMI) gebeurt dat nog veilig ook.

De infrasector beweegt langzaam naar elektrisch. “Veel van onze klanten beschikken echter nog over een jong en diesel-aangedreven machinepark”, weet Arjan Roubos van Fundex Equipment. “Voor maximale flexibiliteit zou je deze machines, die vaak nog tientallen jaren mee kunnen, ook emissieloos willen laten draaien. Althans, daar waar het kan. Want emissieloze bouwputten zijn ook nog geen gemeengoed in de infra. Vanuit die optiek hebben we de Fundex Power Switch ontwikkeld. Met het elektrisch aangedreven hydraulisch aggregaat bieden we onze klanten een beduidend lagere instap om de switch naar elektrisch te maken, met behoud van de conventionele dieselmotor voor die projecten waar emissieloos nog een brug te ver is.”

Huurunit

De FPS wordt achter op de funderingsmachine geplaatst en heeft een capaciteit van 1250 liter per minuut. “En dat is best fors”, benadrukt John Brakman van Fundex Equipment. “Daarvan is 450 liter per minuut beschikbaar voor de machinefuncties (rijden, zwenken, lieren) en 800 liter per minuut voor de hydraulische flow van het hulp equipment.” Er is volgens beide heren veel interesse voor de FPS. Fundex Equipment is bovendien voornemens om de FPS als huurunit beschikbaar te stellen. “Het zorgt ervoor dat onze klanten met bestaand materieel flexibel kunnen inschrijven op emissieloze projecten.”

De LMI-software geeft op basis van real-time data van onder meer de druk in de steunpunten, de gronddruk en de hijslast een melding wanneer het kritieke punt wordt bereikt.

MYRIX

Alle data van de FPS is ook zichtbaar in MYRIX, het online portaal waarin alle data van de funderingsmachine wordt getoond. “Zodoende krijg je inzicht in de productie en het bijbehorende energieverbruik. Via het performance dashboard kun je vooraf inschatten hoeveel vermogen je nodig hebt om de dag door te komen. Daar kunnen de batterijsets bijvoorbeeld op aangepast worden in combinatie met de beschikbare netstroom.”

LMI

Naast duurzaam werken heeft Fundex Equipment ook veilig werken hoog in het vaandel staan. “Stabiliteit is en blijft een belangrijke factor om veilig te kunnen werken met een funderingsmachine”, weet John. Eén van de laatste ontwikkelingen is een Last Moment Indicator (LMI). “De LMI-software geeft op basis van real-time data van onder meer de druk in de steunpunten, de gronddruk en de hijslast een melding wanneer het kritieke punt wordt bereikt. Let wel, het betreft een melding, geen begrenzer. Maar het helpt wel om het veiligheidsbewustzijn te vergroten. We hebben de software volledig in eigen huis ontwikkeld, waarbij wij in onze simulator vele (uiterste) scenario’s hebben gesimuleerd. De LMI is beschikbaar voor in eerste instantie onze F-range.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.