Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Een duurzame en veilige inzet van de (bestaande) funderingsmachine
Met de Fundex Power Switch (FPS) biedt Fundex zijn klanten een behoorlijk lagere instap om de switch naar elektrisch te maken.

Een duurzame en veilige inzet van de (bestaande) funderingsmachine

Fundex Equipment neemt zijn verantwoordelijk in de energietransitie. De fabrikant van funderingsmachines is eerder al een grootschalig elektro-offensief gestart. Zo heeft de FUNDEX F4800E inmiddels al succesvol een eerste bouwput uitgevoerd en overbrugt de Fundex Power Switch (FPS) de stap naar volledig elektrisch waarbij je bestaand materieel flexibel emissieloos kunt inzetten. En met de Last Moment Indicator (LMI) gebeurt dat nog veilig ook.

De infrasector beweegt langzaam naar elektrisch, maar dat gaat gepaard met enorme investeringen. “Veel van onze klanten beschikken nog over een jong en diesel-aangedreven machinepark”, weet Arjan Roubos van Fundex Equipment. “Voor maximale flexibiliteit zou je deze machines, die vaak nog tientallen jaren mee kunnen, ook emissieloos willen laten draaien. Althans, daar waar het kan. Want emissieloze bouwputten zijn nog geen gemeengoed in de infra. Vanuit die optiek hebben we de Fundex Power Switch (FPS) ontwikkeld, een elektrisch aangedreven hydraulisch aggregaat.”

Ready-to-go

Met de FPS biedt Fundex zijn klanten een behoorlijk lagere instap om de switch naar elektrisch te maken, met behoud van de conventionele dieselmotor voor die projecten waar emissieloos nog een brug te ver is. “De FPS wordt achter op de funderingsmachine geplaatst en heeft een capaciteit van 1250 liter per minuut”, zegt John Brakman van Fundex Equipment. “Daarvan is 450 liter per minuut beschikbaar voor de machinefuncties (rijden, zwenken, lieren) en 800 liter per minuut voor de hydraulische flow van het hulp equipment.” Er is volgens beide heren veel interesse voor de FPS, die ook als huurunit beschikbaar is. “Het zorgt ervoor dat onze klanten met bestaand materieel flexibel kunnen inschrijven op emissieloze projecten. In combinatie met ons Fundex Battery Pack is de klant ready-to-go.”

De Last Moment Indicator (LMI) helpt om het veiligheidsbewustzijn te vergroten.

Online portaal

Alle data van de FPS is ook zichtbaar in het online portaal MYRIX voor inzicht in de productie en het bijbehorende energieverbruik. “Via het performance dashboard kun je vooraf inschatten hoeveel vermogen je nodig hebt om de dag door te komen”, legt Arjan uit. “Daar kunnen de batterijsets bijvoorbeeld op aangepast worden in combinatie met de beschikbare netstroom.” Naast realtime machinedata biedt MYRIX ook realtime inzicht in alle paaldata, wat maakt dat je live kunt meekijken met het boorproces.

Behalve oog voor het duurzame aspect, legt Fundex Equipment ook de nadruk op veilig werken. “Stabiliteit is en blijft een belangrijke factor om veilig te kunnen werken met een funderingsmachine”, weet John. Eén van de laatste ontwikkelingen is een Last Moment Indicator (LMI). “De LMI-software geeft op basis van realtime data van onder meer de druk in de steunpunten, de gronddruk, makelaarsterkte en de hijslast een melding wanneer het kritieke punt wordt bereikt. Let wel, het betreft een melding, geen begrenzer. Maar het helpt wel om het veiligheidsbewustzijn te vergroten.” En daar is vanuit de markt veel interesse in, want Fundex heeft al verschillende machines uitgevoerd met LMI-software.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.