Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Composiet rijplaten: in alle opzichten een duurzame keuze
Lossen vrachtwagen.

Composiet rijplaten: in alle opzichten een duurzame keuze

We wisten al dat de keuze voor composiet rijplaten als alternatief voor de stalen rijplaat ontzettend duurzaam is. Grondbewerking is niet nodig en flora en fauna blijven behouden. Maar wist je ook dat Ferex de composiet rijplaten op een duurzame manier plaatst én op een milieuverantwoorde wijze reinigt?

In relatief korte tijd zijn de composiet rijplaten van Ferex uitgegroeid tot een begrip in de markt. “We hebben afgelopen jaren ingezet op een flinke uitbreiding van ons aanbod”, zegt Sanne Buitenhuis, marketeer bij Ferex. Die uitbreiding werd mede mogelijk gemaakt door het nieuwe onderkomen. Het nieuwe bedrijfspand is van alle gemakken voorzien en maakt dat Ferex nóg een stapje duurzamer kan opereren dan voorheen.

Verticale boring Twente.

Duurzame rijplatenwasinstallatie

Het nieuwe pand is onder meer uitgerust met een speciale wastunnel. “We hebben in samenwerking met een machinebouwer een duurzame rijplatenwasinstallatie ontwikkeld”, zegt Jordi Rodijk, logistiek aanspreekpunt bij Ferex. “Het reinigingsproces is super belangrijk voor composiet rijplaten. Voorheen deden we dat met de hand, met de nieuwe installatie verloopt het reinigingsproces volledig geautomatiseerd. Het is veel minder arbeidsintensief en bovendien ook veel duurzamer. Vuilwater wordt opgevangen, gereinigd en opnieuw ingezet. Alle logistieke handelingen in het magazijn worden uitgevoerd met emissieloos materieel, zoals een elektrische knikmops. Verder is onze truck uitgerust met een elektrische kraan, zodat we ter plaatse de composiet rijplaten elektrisch kunnen laden en lossen.”

Ferex rijplaten op een LNG-project in Duitsland.

Stabiel en veilig fundament

Los van de eerdergenoemde voordelen, zijn de rijplaten van Ferex onderling koppelbaar. Dat resulteert in een groter belastbaar vermogen, ondanks het bescheiden eigen gewicht van de platen. De composiet platen worden dan ook steeds meer ingezet bij de meest uiteenlopende projecten. “Dit najaar zijn we gestart met het leggen van een mooi groot plateau in de regio van Amsterdam als ‘fundament’ voor een boorstation in het kader van het SCAN-programma naar aardwarmteboringen. Het boorstation gaat op zoek naar warmtebronnen in de diepe ondergrond en vereist een goede en stabiele basis. Hiervoor worden 1.100 stuks van onze Heavy Duty rijplaten ingezet en onderling gekoppeld”, legt Jordi uit. “Aangezien het project in Amsterdam onderdeel is van het landelijke SCAN-programma, reizen onze rijplaten de komende jaren heel Nederland door. Mooi om daar op onze manier een bijdrage aan te leveren.”

Vrachtwagen lossen met elektrisch materieel.

Het toepassingsbereik van de Ferex rijplaten is ontzettend groot. “In Duitsland wordt een nieuw leidingtracé aangelegd vanuit de LNG-terminal in Brunsbüttel naar diverse andere steden. Een 2.500-tal rijplaten zorgt ook hier voor een stabiele ondergrond voor het zware materieel”, geeft Sanne aan. “Verder is Nobian sinds dag één vaste klant, een bedrijf dat zich al meer dan honderd jaar bezighoudt met zoutwinning in Twente. En daarnaast beleveren we natuurlijk ook alle kleine en grote infra-aannemers voor de aanleg van tijdelijke voet- en fietspaden. Want, in de infrasector leveren we met onze producten een significante besparing in CO2- en stikstofuitstoot. Dat blijft niet onopgemerkt.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.