Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Duurzaamheid is een ruim begrip voor specialist in drink- en afvalwaterprojecten
Een andere vorm van duurzaamheid is het levensduurverlengend onderhoud van bestaande leidingen met bijvoorbeeld de inzet van een GVK-beplating.

Duurzaamheid is een ruim begrip voor specialist in drink- en afvalwaterprojecten

GW Leidingtechniek BV uit Helmond weet ieder drink- en afvalwaterproject tot een succes te maken. Net als in andere sectoren, wordt ook in deze sector steeds meer gestreefd naar het inzetten van zo duurzaam mogelijke oplossingen. Dat is GW Leidingtechniek BV wel toevertrouwd, want het bedrijf geeft hier volgens directeur Harm van Ganzenwinkel op verschillende manieren invulling aan. 

Duurzaamheid is een ruim begrip, begint Harm. “Een mooi voorbeeld is de 8-jarige raamovereenkomst met Waterschapsbedrijf Limburg. Daarin maken we de EMVI-belofte om één project volledig emissieloos uit te voeren. En al op het eerste project gaan we die belofte inlossen.” Het gaat om het vervangen van een 660 meter lange persleiding rond 560 mm in Nieuw-Bergen. “We maken een nieuwe gestuurde HDD-boring en koppelen deze aan de bestaande leiding. Vervolgens verwijderen we de oude boring. Dat alles met de inzet van uitsluitend elektrisch materieel, grotendeels uit onze eigen vloot. Zelf zijn we al behoorlijk ver in het elektrificeren van ons machinepark en voor specifieke oplossingen doen we een beroep op onze vaste partners.”

Harm van Ganzenwinkel, directeur van GW Leidingtechniek BV.

Levensduurverlengend onderhoud

Een andere vorm van duurzaamheid is het levensduurverlengend onderhoud van bestaande leidingen. Harm: “Dat doen we door de inzet van diverse technieken, zoals een buis-in-buis methode, een inlijningsmethode met een kous of een GVK-beplating. Laatst hebben we een heel groot project uitgevoerd in Oijen in opdracht van Waterschap Aa en Maas. Hier hebben wij de betonkoker van een vrijvervalleiding over een lengte van 3,5 kilometer gerenoveerd met een GVK-beplating. De koker van 240 cm breed en 165 cm hoog is eerst gereinigd, schoongestraald, het beton is waar nodig hersteld en vervolgens voorzien van een GVK-koker. Het waterschap is daarbij volledig ontzorgd, want ook de TPI-installatie is bijvoorbeeld door ons voorzien.”

Met haar verschillende technieken draagt GW Leidingtechniek BV bij aan het behalen van de duurzaamheidsdoelstellingen van opdrachtgevers.

Relinen van drinkwaterwaterleiding

Waterleidingsbedrijf PWN klopte bij GW Leidingtechniek BV aan voor een duurzame renovatie van een bestaande drinkwaterleiding rond 800 mm in Hoofddorp. “De drinkwaterleiding bestaat uit asbestcement en staal, loopt dwars door een woonwijk en vertoont daar enige gebreken”, zo schetst Harm de situatie. “Als één van de weinige bedrijven in Nederland zijn wij gecertificeerd om drinkwaterleidingen te relinen. Om overlast zoveel mogelijk te voorkomen, maken we aan weerszijden van de woonwijk een bouwkuip. Hier zagen we dan een stuk buis uit en voeren vanuit die twee kopgaten onze werkzaamheden uit. Eerst inspecteren wij de buis, daarna volgt het reinigen en drogen en vervolgens trekken we er een drinkwaterkous in. Met deze techniek weten we de levensduur van de bestaande leiding flink te verlengen. Alles bij elkaar neemt de gehele oefening slechts 2,5 week in beslag.”

Zo draagt GW Leidingtechniek BV met haar technieken bij aan het behalen van de duurzaamheidsdoelstellingen van opdrachtgevers. “Verder blijven we uiteraard ook zelf investeren in de omschakeling naar emissieloos materieel. Zo dragen wij ook ons eigen steentje bij aan de duurzame opgave”, zegt Harm tot besluit.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.