Platform over civiele techniek & infrastructuur
Duurzaam geluidsscherm met natuurlijke uitstraling biedt hoge geluidsisolatie en -absorptie
Steegsche Velden in Best: over een totale lengte van 170 meter is op een grondwal een Kokowall® geluidscherm aangelegd die met drie soorten klimplanten is aangeplant.

Duurzaam geluidsscherm met natuurlijke uitstraling biedt hoge geluidsisolatie en -absorptie

In Nederland staan er inmiddels al kilometers geluidsschermen van Kokosystems langs diverse wegen, in woonwijken en langs industrieterreinen. Kokosystems combineert functie en esthetiek in haar duurzame geluidsschermen. “Onze Kokowall® geluidschermen bieden een aanzienlijke geluidsisolatie en -absorptie en zien er bovendien esthetisch fraai uit”, zegt Arjan Kick, projectmanager bij Kokosystems. 

Duurzame geluidsschermen 

“Bovendien zijn ze duurzaam en kennen ze een zeer gunstige levenscyclusanalyse en MKI-waarde. Hierdoor zijn ze heel interessant voor onder andere gemeentes, overheden en Rijkswaterstaat en doen ze het goed in EMVI-aanbestedingen. De Kokowall® geluidschermen worden tegenwoordig gezien als hét systeem met een groene implementeerbare uitstraling en een lange levensduur”, zegt Arjan. 

Molenwijck in Reusel (nog in aanbouw): Bij ‘Groen wonen in stijl’ hoort ook een natuurlijk geluidsscherm.

Vermindering fijnstof en CO2 dankzij beplanting

Kokosystems maakt voor de geluidsschermen gebruik van de hernieuwbare grondstof kokosvezel, gerecycled kunststof voor de buizen en recyclebaar staal als duurzame materialen. In alle Kokosystems geluidsschermen is een geluidsisolerende plaat toegepast die voor de daadwerkelijke geluidsisolatie zorgt. De kokosvezels aan de buitenzijde zijn de ideale aanhechting voor diverse soorten klimplanten. Arjan: “Door de combinatie van groenblijvende, bladverliezende en bloeiende planten, die ieder seizoen veranderen van kleur, wordt er een ecologische en groenere omgeving gecreëerd. Beplanting filtert bovendien het fijnstof en vermindert het CO2-gehalte in de lucht.”

Altijd een passende oplossing

Omdat Kokosystems alles in eigen beheer maakt, heeft het bedrijf voor elke situatie een passende geluidswerende oplossing. Een geluidsscherm dat in het landschap past maar vooral doet waar het voor bedoeld is: geluidsoverlast beperken. Arjan noemt enkele projecten langs wegen waar de Kokowall® geluidschermen zijn toegepast. “Nieuwbouwproject Steegsche Velden aan de rand van Best is ontwikkeld met oog voor mens, natuur en de toekomst. Omdat het pal langs de A2 en vlak bij natuurgebied het Groene Woud ligt, koos de gemeente Best samen met Aannemersbedrijf Wetering uit Heesch voor Kokosystems. “Op een nieuw aangelegde grondwal van 5 meter hoog, hebben wij over een totale lengte van 170 meter Kokowall® geluidschermen op een lichtgewicht constructie aangelegd”, vervolgt Arjan. “De schermen zijn met drie soorten klimplanten aangeplant: type Hedera, Clematis en Wilde Wingerd. De grondwal zelf is verder helemaal ingezaaid met allerlei soorten grassen en planten en heeft een verhard pad, waardoor het geheel een parkachtige uitstraling heeft. Zoals bij nagenoeg alle projecten hebben we geadviseerd, geëngineerd, alles ontwikkeld, prettig samengewerkt en een prachtig eindresultaat turn-key opgeleverd.” Ook noemt Arjan project Molenwijck in Reusel dat nog volop in ontwikkeling is. “Bij dit nieuwbouwproject, waar ‘Groen wonen in stijl’ het motto is, heeft Kokosystems een 4 meter hoog geluidsscherm over een lengte van 181,5 meter langs de provinciale weg geplaatst. Dit najaar wordt ook dit scherm aan beide zijden voorzien van klimplanten. Zo komt er ook daar een natuurlijk, ecologisch en bijzonder fraai geluidsscherm te staan”, zegt Arjan tot slot.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.