Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Digitaal inmeten: de investering is snel terugverdiend
Trainer en GEO-adviseur Ad van Gils (Topcon) geeft een training ‘on the job’.

Digitaal inmeten: de investering is snel terugverdiend

Veel kleine bouwbedrijven werken nog traditioneel. Maar waarom eigenlijk? Volgens Ad van Gils, GEO-adviseur en trainer bij Topcon, omdat veel aannemers denken dat digitale apparatuur – voor inmeten van binnen- en buitenruimtes en het uitzetten van ontwerpen – ingewikkeld en prijzig is. “Ook weten ze niet goed wat ze moeten verwachten qua omschakeling en twijfelen ze of ze hun (meer ervaren) medewerkers wel meekrijgen”, zegt hij. “Begrijpelijk, maar niet terecht.”

In deze toch wel traditionele branche voelt het digitaliseren van een secundair proces zoals inmeten en uitzetten als een flinke investering. Maar juist voor professionals in de bouw, waar goed opgeleide of ervaren vakmensen schaars zijn en de materiaalkosten hoog, valt er ontzettend veel winst te behalen met digitale meetapparatuur. Ad: “Als je kijkt naar accuratesse, snelheid, mankracht en de reductie van herstelkosten, dan is de investering snel terugverdiend.”

Koudwatervrees

Behalve twijfels over de investering, heerst er ook koudwatervrees: ‘Kunnen we dit allemaal wel? Moet ik straks volledig anders gaan werken en nog meer systemen aanschaffen? Hoe krijg ik mijn ervaren, vaak iets oudere garde mee in de digitaliseringsslag?’ “Het is aan ons als leverancier om aannemers en vakmensen over die drempels heen te helpen. Want traditioneel inmeten is echt moeilijker dan digitaal, maar dat ervaar je pas als je ermee werkt.” Eén van de redenen dat Topcon trainingen (on the job) en workshops aanbiedt en het overstapproces desgewenst begeleidt.

De LN150 is een nauwkeurige 3D laser die eenvoudig te bedienen is, geen grote investering vraagt en gemakkelijk combineert met andere apparatuur.

Kwestie van doen

“Toegegeven: als je jarenlang gewend bent alles met de hand te doen, is het best lastig om daarvan af te stappen. Maar het is echt een kwestie van doen”, zegt Ad. “Om de drempel te verlagen, organiseren wij gebruikersdagen, hebben we duidelijke instructievideo’s en is er natuurlijk onze supportafdeling die met raad en daad kan bijstaan. Ik adviseer altijd om, als je start met digitaal meten, klein te beginnen. Pak een klein, relatief simpel project. Zorg dat digitaal inmeten onderdeel wordt van je workflow. Je zult zien dat het steeds meer vanzelf gaat. Bouw dat op naar steeds iets meer complexere projecten. Uiteraard kun je ook gebruik maken van ons coachingstraject waarbij we je stap voor stap begeleiden. Samen zetten we elke periode een volgende stap zodat je een optimaal rendement kunt behalen.”

De investering van digitaal inmeten verdient zichzelf snel terug, als je kijkt naar accuratesse, snelheid, mankracht en de reductie van herstelkosten.

Investering snel terugverdiend

Met de LN150, een 3D laser-meetstok die eenvoudig te gebruiken is en de prestaties van een total station heeft, kun je zelf het werk inmeten, uitzetten en controleren. Zonder externe landmeter. Het is een ideale tool voor het uitzetten van grondwerk, palen, doorvoeringen, funderingen, liftschachten, binnenmuren en meer. Met de LN150 bespaar je manuren, tijd en wordt dubbel werk voorkomen omdat de gegevens van het inmeten direct worden geëxporteerd naar het ontwerpprogramma. Een goed uitgevoerde inmeting zorgt bovendien voor een reductie van faal- en materiaalkosten. “Al met al verdient de investering zich dus snel terug”, zegt Ad. Hij licht toe dat eenvoudige apparatuur al verkrijgbaar is vanaf enkele duizenden euro’s, “afhankelijk van hoe je het ingericht wilt hebben.”

Steeds meer klanten van Topcon merken dat het bedrijf veel verder gaat dan het leveren van alleen de apparatuur. “We willen de drempel echt zo laag mogelijk maken en echt als maatvoeringpartner fungeren. Zodat jij het meeste uit de technologie kunt halen en vol vertrouwen de bouwplannen kunt uitvoeren. Dus twijfel je nog? Dan pakken we gewoon samen een project op dat je moet uitvoeren. Dan zie je direct de toegevoegde waarde in de praktijk, weet je waar je aan begint én wat je er aan hebt.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.