Platform over civiele techniek & infrastructuur
Overig

De digitalisering van eentonige werkzaamheden

Kunstmatige intelligentie wint overal terrein. Dat gebeurt dus ook in de Grond, Weg- en Waterbouw. Zeker daar waar zich herhalende werkzaamheden voordoen die specialistische kennis vereisen, biedt lerende software op basis van KI uitkomst.

Weginspectie
Opgespoorde defecten worden netjes in kaart gebracht en onderhoudswerk wordt ingepland.

Tekst | Liliane Verwoolde Beeld | BrainCreators

19 februari 2021 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

BrainCreators ontwikkelt softwareoplossingen op basis van Kunstmatige Intelligentie (afgekort KI), wereldwijd beter bekend als Artificial Intelligence (AI). Heel kort geformuleerd hebben we het dan over een concept waarbij computers taken aanleren waarvoor kennis en ervaring nodig zijn. BrainCreators is gespecialiseerd in werkzaamheden waarbij ‘waarnemen’, ‘beoordelen’ en ‘opvolgen’ centraal staan.

Intelligente Automatisering

Jasper Wognum, algemeen directeur van BrainCreators legt uit hoe automatisering op basis van Artificial Intelligence tot stand komt. “Stel, een weginspecteur bekijkt wekelijks vele uren video van snelwegen om de conditie van de verharding vast te stellen. Hoe monotoon ook, het werk vereist zijn expertise. Kunstmatige intelligentie heeft het vermogen om hiervan te leren. Door de bevindingen van de weginspecteur als voorbeelden aan te bieden neemt de machine de kennis en ervaring over totdat hij uiteindelijk de monotone taak zelfstandig kan uitvoeren.”

Waarnemen. Interpreteren. Reageren

Centraal in de intelligente automatiseringsoplossingen van BrainCreators staan de begrippen Waarnemen, Interpreteren, Reageren. Iets zien, herkennen waar je naar kijkt, afwijkingen detecteren en actie ondernemen om een oplossing in gang te zetten. De verzamelde kennis wordt ondergebracht in BrainMatter, het intelligente softwareplatform van BrainCreators. Wognum: “Met name voor organisaties die regelmatig inspecties en kwaliteitscontroles uitvoeren, is intelligente automatisering interessant. Binnen de Grond-, Weg- en Waterbouw kun je denken aan kades, bruggen, vangrails, sporen, bermen et cetera. Opgespoorde defecten worden netjes in kaart gebracht en onderhoudswerk wordt ingepland. Voor ondergronds waarnemen – van kabels, leidingen, riolering en constructies – kan radar worden ingezet.”

Samenwerking

Voor specifieke oplossingen is samenwerking met partners essentieel. Zij brengen de business cases, context, kennis en ervaring in en BrainCreators gebruikt BrainMatter om intelligent te automatiseren. Vervolgens kunnen partijen de oplossing gezamenlijk in de markt zetten. Dit heeft al geleid tot talloze samenwerkingsverbanden, onder andere met MapXact (VolkerWessels) voor het automatisch in kaart brengen van ondergrondse infrastructuur en Unihorn (Strukton) om de inspectie van verhardingen
te automatiseren.

“Intelligente automatisering doet veel meer dan het minimaliseren van monotone werkzaamheden”, vertelt Wognum. “De domeinexperts kunnen nu weer stappen maken en doorgroeien en het bedrijf boort een nieuwe bron van innovatie aan die direct financieel resultaat oplevert. Intelligente automatisering zet de onderneming in beweging. Meer doen in minder tijd tegen lagere kosten. Dat is de magie van automatisering.”    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%