In de huidige digitale tijd is er een steeds grotere behoefte aan juiste data, grote hoeveelheden data en de groeiende vraag naar het zo snel mogelijk verwerken van die data. Landmetingen, laser scans, robots die data verzamelen, rijdende auto’s met dure meetapparatuur en satellietdata, maakt dat de stroom van gegevens erg groot is. SmallToGo levert innovatieve GIS-oplossingen om gegevens efficiënt te verwerken.
De vraag om data zo snel mogelijk ter beschikking te stellen aan verschillende afdelingen binnen organisaties levert verschillende uitdagingen op, weet Danny van Hooren van SmallToGo. “Bijvoorbeeld: wat is de kwaliteit van de gegevens; de nauwkeurigheid van geografische gegevens, de volledigheid en juistheid van de data zelf?”
Het verzamelen van gegevens gaat vaak zo snel, dat de verwerking ervan nog achterblijft, merkt Van Hooren. “Dit is tegenstrijdig met de wens om gegevens real-time te verwerken en te gebruiken. Maar wat is nu real-time? Tijd is relatief zo ook het begrip real-time. In sommige gevallen is de verwerking van gegevens binnen 1 milliseconde noodzakelijk, terwijl in een GIS-applicatie het verwerken van gegevens binnen een tijd van 5 minuten al real-time is. We praten hier dan wel over een verschil van 300.000 keer in snelheid! Dus real-time is een rekbaar begrip en afhankelijk van de situatie waarin het begrip wordt toegepast.”
Onder andere energiebedrijven, woningcorporaties en wegenbouwers willen zo snel mogelijk over gegevens kunnen beschikken om daarop hun projecten en interne werkprocessen af te stemmen. Maar hoe krijg je dat voor elkaar? Van Hooren legt uit: “Architectuur, de kosten en de functionaliteit bepalen voor een groot deel welke methodieken toegepast zullen worden voor de gegevensverwerking. Aangezien gegevensverzameling in veel gevallen buiten de deur plaatsvindt, komt een tablet of mobiel apparaat al snel als middel naar voren.”
“Voor het verzamelen van gegevens en het aanleveren ervan aan de backoffice kant, is een internetverbinding nodig. En die verbinding dient dan op haar beurt weer snel, stabiel en veilig te zijn”, erkent Van Hooren. “Servers zullen de gegevens opslaan en voorbereiden voor de verschillende afdelingen binnen een organisatie. Bij die voorbereiding lopen er datakwaliteit- en dataverrijkingsprocessen. Meestal vindt er nog een steekproef plaats om de kwaliteit te borgen. Dus tussen het verzamelen van de gegevens en het ter beschikking stellen ervan, kunnen enkele minuten voorbijgaan. Dit wordt bij GIS-systemen al gezien als real-time.”
Verschillende processen binnen een organisatie lopen vaak parallel aan elkaar. “Zo kan een datakwaliteitscontrole plaatsvinden op het werk dat binnenkomt van de buitendienst en tegelijkertijd kan de afdeling asset management de data verrijken”, legt Van Hooren uit. “Al die processen samen zorgen ervoor dat bijvoorbeeld de afdeling financiële planning een zo accuraat mogelijk beeld krijgt van de status van de gegevens. De afdeling storing en onderhoud kan op haar beurt snel ingrijpen als er problemen worden geconstateerd.” SmallToGo heeft sinds 1996 ervaring in GIS-systemen en levert oplossingen voor heel eenvoudige tot uiterst complexe uitdagingen.