Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
CO2-neutraal geproduceerde lichtmasten
De lichtmasten van Valmont Structures worden CO2-neutraal geproduceerd en excelleren door een uiterst lage MKI-waarde.

CO2-neutraal geproduceerde lichtmasten

Bouwconsortium VeenIX, die in opdracht van Rijkswaterstaat de A9 Badhoevedorp-Holendrecht verbreedt en verdiept aanlegt, heeft bij Valmont Structures een bestelling gedaan van circa 400 stalen lichtmasten met uithouders voor het aanlichten van het laatste deel van de vernieuwde A9. Volgens Gerard Raes van Valmont Nederland gaat het om lichtmasten in achttien verschillende typen die CO2-neutraal worden geproduceerd en excelleren door een uiterst lage MKI-waarde.

Valmont Structures ontwerpt, vervaardigt en distribueert producten voor de infrastructuur. “Ons portfolio van maatwerkproducten omvat een breed scala aan verlichtingsmasten voor straten, openbare gebieden, parkeerplaatsen, snelwegen, industrieterreinen en sportcomplexen”, zegt Raes enthousiast. “Daarnaast leveren wij telecom- en elektriciteitsmasten, en op verzoek ontwerpen en plaatsen we zogenaamde specials voor toepassing op bijvoorbeeld vliegvelden, containerterminals of bij bruggen en sluizen. Voor de verbreding van de A9 tussen Badhoevedorp en Holendrecht kunnen we putten uit ons standaard assortiment.”

Uniform lichtbeeld

Na eerdere offerteaanvragen bereikte Valmont in maart 2023 met VeenIX een definitieve overeenkomst voor de engineering en levering van de lichtmasten. “We zijn momenteel volop aan het engineeren en verwachten spoedig de productie van de eerste masten op te starten”, vervolgt Raes. “Onze opdrachtgever heeft achttien verschillende typen masten geselecteerd die ook nog eens variëren in afmetingen, van 1 meter hoogte tot masten van 18 meter hoog. De wisselende lengte heeft te maken met de positionering en onder meer de verdiepte ligging. Het doel is om uiteindelijk een lichtbeeld in één rechte lijn te bewerkstelligen. De lichtmasten met uithouders worden allemaal thermisch verzinkt en aanvullend voorzien van een poedercoating voor een maximale duurzaamheid.”

De lichtmasten met uithouders worden allemaal thermisch verzinkt en aanvullend voorzien van een poedercoating voor een maximale duurzaamheid.

Duurzaamheid

Duurzaamheid is in dit project een belangrijke factor, weet Raes. “En dat past bij onze filosofie.” Valmont is al sinds 2009 een CO2-neutraal producerend bedrijf en is sinds 2017 gecertificeerd voor de CO2 Prestatieladder op niveau 3. “Tevens zijn wij gecertificeerd voor het EcoVadis label, een Europees erkend label dat de materiële duurzaamheidseffecten beoordeelt op basis van gedocumenteerd bewijsmateriaal. Deze inspanningen zorgen ervoor dat wij de masten aan VeenIX CO2-neutraal kunnen leveren met een lage MKI-waarde. En het mooie is bovendien dat de stalen masten aan het einde van de projectlevensduur hergebruikt kunnen worden in een volgend project.” 

Valmont Structures loopt hierin voorop en werkt nauw samen met Mastenbank om masten een tweede leven te geven door ze op diverse projecten in Nederland opnieuw in te zetten. “Overheden rekenen doorgaans met een levensduur van 40 jaar voor stalen masten”, zegt Raes. “Veel masten overleven hun eigen project, maar ook door vroegtijdige aanpassingen aan de infrastructuur worden masten vaak vervangen terwijl ze nog prima functioneren. In plaats van afgeschreven lichtmasten te recyclen of zelfs te vernietigen, zet Mastenbank in op hergebruik, reparatie en renovatie. Een mooi initiatief op weg naar een circulaire economie.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.