Circulariteit en hergebruik zijn belangrijke thema’s bij de verbreding van de A1 tussen Apeldoorn en Twello. Ook als het gaat om de verkeerskundige draagconstructies (portalen) scoort Heijmans hoog op deze onderwerpen. De aannemer doet daarvoor een beroep op GS Birkhoff Staalwerken, gespecialiseerd in het renoveren, plug and play produceren én conserveren van portalen onder één dak.
De samenwerking tussen GS Birkhoff Staalwerken en Heijmans gaat al vele jaren terug. “We zijn ook deelgenoot geweest van de vorige fasen van de verbreding van de A1”, zegt Henk van den Ochtend, directeur van GS Birkhoff Staalwerken. “Heijmans heeft de ambitie om voor dit project zoveel mogelijk materiaal en grondstoffen her te gebruiken oftewel zo weinig mogelijk nieuw materiaal in te kopen. Dat juichen wij alleen maar toe. Hier op de A1 leggen we samen de puzzel om dat met betrekking tot de benodigde 35 verkeersportalen zo efficiënt en economisch mogelijk aan te vliegen. Dat betekende dat we slechts zes nieuwe portalen hoefden te produceren.”
Het één op één hergebruiken van de bestaande portalen was geen optie op de A1, aangezien de weg wordt verbreed. “De gedemonteerde portalen worden bij ons op locatie in Oude Tonge eerst aan een grondige inspectie onderworpen”, legt Henk uit. “Vervolgens worden ze gestraald en aangepast aan de nieuwe configuratie. Dat kan betekenen dat we ze inkorten of juist verlengen. Dat laatste doen we dan ook weer zoveel mogelijk met hergebruikt materiaal afkomstig van de A1 of van andere projecten van Heijmans. De renovatieportalen hebben allemaal een vrije overspanning van tussen de 40 en 50 meter, terwijl de zes stuks nieuwe portalen tussen de 50 en 60 meter overspannen. Alle portalen worden vanzelfsprekend gebouwd conform de VDC 2012 standaard van Rijkswaterstaat.”
GS Birkhoff Staalwerken is totaalleverancier van portalen en verzorgt het complete plaatje voor Heijmans, vanaf de engineering tot aan de (de)montage op locatie. “We doen alles onder één dak: de fabricage, het stralen, conserveren en de voormontage”, zegt Henk. “In dit geval bereiden we de portalen zodanig voor dat Heijmans zelfs de bekabeling al kan aanbrengen bij ons in de fabriek. Vervolgens monteren we de achtergrondschilden en ophangconstructie voor een plug and play montage op locatie. Ook dat is duurzaamheid, omdat alles inpandig gebeurt hoeven we niet onnodig op een neer te rijden met lange lengtes. Dat scheelt aanzienlijk wat transportbewegingen. Op locatie werken we veelal met meerdere ploegen tegelijk en garanderen we een zo kort mogelijke doorlooptijd.”
Over een korte doorlooptijd gesproken, GS Birkhoff Staalwerken heeft een specifiek conserveringssysteem ontwikkeld voor portalen dat binnen 48 uur de eindperformance bereikt. “Daarmee zijn we in staat om heel snel te schakelen en dat maakt ons echt uniek”, verzekert Henk. “Daarnaast zijn we gecertificeerd voor laswerkzaamheden tot executieklasse 4. Zodoende kunnen we een hele hoge kwaliteit nastreven en zijn we betrokken bij vele omvangrijke infraprojecten, waaronder ook de Oosterweelverbinding in Antwerpen. Daarvoor maken we onder andere kopschotten en de zinkvoegomranding voor de zinktunnels.” Het specialisme van GS Birkhoff Staalwerken wordt overigens niet alleen in de infra gewaardeerd, want het bedrijf is ook een gerenommeerde naam in de petrochemie en in de offshore.