Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Circulaire bodemverbetering zonder aan- en afvoer van bouwstoffen
Op het Floriadeterrein in Almere heeft Terrastab een oppervlakte van maar liefst 53.000 m2 gestabiliseerd.

Circulaire bodemverbetering zonder aan- en afvoer van bouwstoffen

Terrastab Nederland, specialist in grondverbeteringen en grondstabilisaties, hanteert volgens directeur Anton Bunt al vele jaren de filosofie die nu pas echt voet aan de grond begint te krijgen. “Wij zetten al twintig jaar in op duurzaamheid en circulariteit, thema’s die nu terrein winnen. Dat maakt dat we nu een sterke groei doormaken.” Bunt vertelt over het concept waarmee ze op een milieuvriendelijke wijze aan bodemverbetering doen of wegrenovaties kunnen uitvoeren, zonder grootschalige aan- en afvoer van bouwstoffen. Dus volledig PFAS- en PFOS-vrij.

In een zeer kort tijdsbestek heeft Terrastab samen met Versluis Groep een complete wegconstructie in Leimuiden over een lengte van zo’n 3.600 meter gerenoveerd bij een gesloten grondbalans.

In de afgelopen twintig jaar heeft Terrastab Nederland een enorme expertise opgebouwd op het gebied van duurzame en circulaire bodemverbetering. “We hebben een aantal duurzame en CO2-arme bindmiddelen ontwikkeld om met behulp van de plaatselijke grondslag de ondergrond gebruiksklaar te maken voor zware belastingen”, legt Bunt uit. “In de landen om ons heen is het een geijkte methodiek, in Nederland daarentegen hebben we de eerste jaren fors moeten investeren in kennis en innovatie. Ons land kenmerkt zich door een grote verscheidenheid aan bodemopbouw. Dat maakt dat we altijd projectspecifiek op basis van vooronderzoek de parameters van het bindmiddel bepalen in ons eigen laboratorium.”

De bestaande grondslag van het Floriadeterrein was echt een blubberpoel.

Natuurlijke bindmiddelen

Funderingen onder wegen, bouwplaatsen, dijklichamen, vliegvelden, spoorlijnen, parkeer- of opslagterreinen stabiliseren, Terrastab Nederland heeft altijd een passende oplossing. “We kunnen met zo min mogelijk secundaire grondstoffen ons ‘kunstje’ doen”, zegt Bunt. “Doordat we de natuurlijke bindmiddelen, zoals een Ecostab of Ecosoil, volledig in eigen huis samenstellen, hebben we een enorme voorsprong in de markt opgebouwd. We beheersen het gehele proces van A tot Z. Omdat we geen bouwstoffen verplaatsen en alles in situ verwerken, is een AP04-onderzoek niet noodzakelijk. Ook de PFAS- en PFOS-problematiek raakt ons niet. Het werken met de bestaande grondslag en/of bouwstoffen zoals een bestaande wegfundering zorgt voor een enorme CO2-reductie. Het aantal transportbewegingen is minimaal en dat voorkomt veel overlast op de omgeving. De nieuwe stabilisatielaag die we creëren kan bij einde levensduur volledig worden hergebruikt.”

Floriade

Eén van de recente projecten waarin Terrastab een wezenlijke bijdrage heeft geleverd is op het Floriadeterrein in Almere. “Hier hebben we in totaal een oppervlakte van maar liefst 53.000 m2 gestabiliseerd, variërend van busparkeerplaatsen, wandelpaden, et cetera. De bestaande grondslag was echt een blubberpoel”, weet Bunt. “Rupskranen hebben op draglineschotten de toplaag moeten verwijderen, zo nat en smerig was het daar. Wij zijn vervolgens aan de slag gegaan met grondverbetering om voldoende draagkracht in de ondergrond te creëren. Daarop hebben we een bovenbaan gerealiseerd waar ter plaatse van de busparkeerplaatsen slechts 7 centimeter asfalt op is aangebracht; de draagkracht wordt namelijk uit de funderingsconstructie gehaald. Bij de wandelpaden is enkel een slijtlaag aangebracht op de bovenbaan. Als de Floriade in oktober dit jaar eindigt, wordt het asfalt verwijderd voor hergebruik elders, frezen wij de stabilisatielaag kapot en geven het terug als teelaarde aan de natuur.”

Onze natuurlijke bindmiddelen zijn voor 100 procent recyclebaar, circulair en voldoen aan het Besluit bodemkwaliteit (Bbk), resumeert Bunt. Ook bij wegrenovaties bewijst de techniek van Terrastab zijn meerwaarde. “We hebben net een prachtig project in Leimuiden afgerond. Het asfalt was versleten en de oude fundering vertoonde scheuren. In een zeer kort tijdsbestek hebben samen met Versluis Groep uit Bodegraven de complete wegconstructie over een lengte van zo’n 3.600 meter gerenoveerd bij een gesloten grondbalans. Een schoolvoorbeeld van een circulaire wegrenovatie met minimale overlast voor de omgeving.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.