Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Akoestische schermdeuren met vluchteigenschappen

Akoestische schermdeuren met vluchteigenschappen

Na een eerdere samenwerking bij projecten op onder meer de N3, de A50 en de A4 doet Heijmans voor de verbreding van de A1 opnieuw een beroep op de expertise van Alara-Lukagro. De specialist in maatwerk geluid- en lawaaibeheersing heeft voor het project A1 Apeldoorn – Twello negen akoestische schermdeuren mét vluchteigenschappen in opdracht gekregen. Voor het voorgaande project A1 Apeldoorn – Azelo werden er al drie stuks
op maat geproduceerd, geleverd en gemonteerd.

De schermdeuren van Alara-Lukagro in de geluidsschermen langs de A1 hebben een tweeledige functie. Via de deur kunnen mensen in geval van een calamiteit de snelweg op een veilige wijze verlaten. Anderzijds verschaffen de deuren hulpdiensten vanuit de bewonerszijde een efficiënte toegang tot de snelweg. “In 2020 hebben we een eerste serie deuren geleverd en in 2023 de tweede reeks”, zegt Ronald van Ditshuizen, accountmanager bij Alara-Lukagro. “Van origine leveren we vanuit de business unit bouw akoestische deuren, roosters en wanden, die in de loop der jaren zijn aangevuld met allerlei extra functies, al dan niet gecombineerd, zoals brandwerendheid, inbraakwerendheid of met vluchtwerking en andere specifieke functionaliteiten. We kunnen zowel standaard producten leveren als maatwerk. Dat laatste is onze kracht. We zijn inventief en denken mee in oplossingen.”

Schermdeur in de N270 Deurne.

Plaatstaal 

In een geluidsscherm wordt om de 400 meter een vluchtdeur opgenomen, zodat mensen maximaal 200 meter hoeven afleggen in het geval van een calamiteit. “Omdat het een geluidsscherm betreft, is het zaak dat ook de deuren geluidwerend worden uitgevoerd en goed afdichten in de sponning”, zegt Pieter Hanselaar, project-engineer bij Alara-Lukagro. “In dit geval hebben we gebruik gemaakt van 80 mm plaatstalen deuren met een akoestische kern en een rubberafdichting rondom. De deur is aan de wegzijde voorzien van een deurkruk met paniekfunctie en aan de bewonerszijde uitgerust met een vaste knop. Via een speciale driekantsleutel kunnen de hulpdiensten het mechanische slot ontgrendelen. Verder is nog voorzien in een dranger, zodat de deur na gebruik automatisch in het slot valt én maken we gebruik van een stormketting om de deuropening te beperken.”

Schermdeur in de A4 Delft Schiedam.

Sparingsmaat

Alara-Lukagro heeft de schermdeuren kant-en-klaar voorbereid in een stalen kozijn, eveneens akoestisch geïsoleerd, zodat het geheel op locatie eenvoudig in de sparing van het geluidsscherm gemonteerd kon worden. “Voor dit soort projecten hanteren we feitelijk twee opties”, legt Pieter uit. “Of we baseren het tekenwerk op de praktijk, waarbij we de deur op locatie inmeten óf we geven op tekening de sparingsmaat aan, zodat de aannemer hier rekening mee kan houden bij de bouw van het geluidsscherm. Vanwege de doorlooptijd heeft Heijmans bij de A1 gekozen voor optie 2.” Alara-Lukagro heeft vervolgens in meerdere fase de deuren op locatie gemonteerd: drie stuks in 2020 voor het project A1 Apeldoorn – Azelo en voor het project A1 Apeldoorn – Twello twee stuks in 2023, en de overige zeven zijn/worden gemonteerd in 2024. “De plaatsing gebeurt in goed onderling overleg met Heijmans, die daartoe een wegvak afzet om de veiligheid van onze monteurs te garanderen.”

De schermdeur is aan de wegzijde voorzien van een deurkruk met paniekfunctie en aan de bewonerszijde uitgerust met een vaste knop.

Akoestische prestatie

De schermdeuren en kozijnen zijn voorzien van een dubbellaags natlaksysteem met een minimale laagdikte van 220 µm in de door de klant gewenste RAL-kleur, te weten RAL 7039 (kwartsgrijs). Tevens zijn het mechanische slot en de deurdranger voorzien van een specifieke coating waarmee het geheel uitermate goed bestand is tegen de weersinvloeden, verzekert Ronald. “Behalve deur en kozijn hebben we ook de aansluiting van het kozijn op het geluidsscherm akoestisch afgewerkt, zodat een naadloos geheel is gegarandeerd. In dit geval werd een akoestische prestatie gevraagd van 25 dB.” Het is goed te weten dat Alara-Lukagro in staat is akoestische deuren te leveren die het geluid nog veel verder kunnen inperken. Voor onder andere bioscopen, studio’s en theaters die tot wel 56 dB aan geluid dempen. “Maar ook in de infrastructuur krijgen we soms heel uitdagende projecten op ons bord, vooral als het een geluidsscherm betreft langs een spoorlijn waar geluidsgolven geabsorbeerd moeten worden. Ook dat is ons wel toevertrouwd. We gaan geen uitdaging uit de weg.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.