Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
10 kilometer kabels en leidingen verplaatsen
Een groot deel van de kabels en leidingen naast en onder de bruggen en viaducten van de bestaande A9 tussen Badhoevedorp en Holendrecht is door Van Baarsen Buisleidingen verplaatst.

10 kilometer kabels en leidingen verplaatsen

Naast en onder de bruggen en viaducten van de bestaande A9 tussen Badhoevedorp en Holendrecht ligt een groot aantal kabels en leidingen. Om die ook na de verbreding bereikbaar te houden, moeten ze verplaatst worden. Als huisaannemer van Liander werd Van Baarsen Buisleidingen al in een vroeg stadium ingeschakeld. Niet veel later trokken ook PWN, Waternet en Stedin aan de bel, zodat heel efficiënt werk-met-werk gemaakt kon worden.

Van Baarsen Buisleidingen is binnen het project eigenlijk een vreemde eend in de bijt. “Weliswaar is het verzoek voor het verplaatsen van de kabels en leidingen vanuit bouwconsortium VeenIX gekomen, maar we werken in opdracht van Liander voor het verplaatsen van de signaal-, midden- en laagspanningskabels”, vertelt René van der Sluis, procesmanager bij Van Baarsen Buisleidingen. “Gedurende het project zijn daar ook PWN, Waternet en Stedin als opdrachtgevers bijgekomen om delen van leidingen te verplaatsen. De sleuf lag immers toch open.” 

Met bouwconsortium VeenIX heeft Van Baarsen Buisleidingen een bouwteam gecreëerd.

Bouwteam

Met bouwconsortium VeenIX heeft Van Baarsen Buisleidingen een bouwteam gecreëerd. “Elke veertien dagen vindt er een overleg plaats om de voortgang en planning te bespreken. Want de planning is nogal aan veranderingen onderhevig, zo hebben we de afgelopen twee jaar dat we op het project actief zijn gemerkt”, zegt Van der Sluis. Matthijs Cappendijk, projectcoördinator bij Van Baarsen Buisleidingen, vult aan: “De flexibele planning heeft vooral te maken met het feit dat het project niet in beton is gegoten. Er ligt geen DO of UO aan ten grondslag. Aan ons de taak om constant te anticiperen op veranderingen, maar dat is ons wel toevertrouwd. Vanuit Van Baarsen zijn René en ik het aanspreekpunt voor het hele traject van A tot Z: vanaf calculatie en voorbereiding tot engineering, vergunningaanvraag, planning en uitvoering. Dat maakt dat we snel kunnen schakelen.”

Gestuurde boringen

Van Baarsen Buisleidingen switcht continu van locatie op het traject van Badhoevedorp tot Holendrecht. “We volgen de planning van de aannemer en verleggen steeds korte trajecten”, zegt Cappendijk. “Inmiddels hebben we al een kilometer of 10 aan kabels en leidingen verlegd, allemaal gefaseerd. Het omgelegde tracé wordt dan telkens aangesloten op het bestaande deel. En zo verplaatsen we ons ‘random’ over het project. Het ene traject duurt een week, het andere enkele maanden, ook dat wisselt dus.” Van der Sluis: “Daarnaast hebben we in totaal nog eens zo’n twintig gestuurde boringen onder de A9 gemaakt. Al met al dus best een omvangrijk project voor ons met een lange looptijd van nu al meer dan twee jaar. We zijn nu wel naar het einde toe aan het werken. Het merendeel van de kabels en leidingen ligt in de nieuwe situatie. Tot eind dit jaar zijn we nog wel actief op het project, zij het niet meer continu. En dan zijn we in totaal toch zo’n drie jaar betrokken geweest met meestal één of twee ploegen, maar op pieken ook met drie of vier ploegen. Al met al weer een mooie referentie voor ons.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.