Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Netwerkorganisatie blijft samenwerken

Netwerkorganisatie blijft samenwerken

“Als netwerkorganisatie is het altijd je taak om zo goed mogelijk te verbinden.”

Aan het woord is Karin de Haas, directeur bij het Centrum Ondergrond Bouwen (COB). “Dat doen we altijd al op een positieve manier. Juist nu in deze crisis waarin we ons bevinden, is verbinding zoeken met elkaar van levensbelang.”

Het COB ondergaat hetzelfde lot als iedereen: fysiek vergaderen en elkaar opzoeken is tot nader order niet meer mogelijk. Toch gaan alle bijeenkomsten ‘gewoon’ door: “Alle overleggen vinden nu digitaal plaats. Daarvoor zetten we alle beschikbare middelen in, van video-overleg, vlog en podcast tot Webinar. Dat kost veel energie, maar we weten er iets leuks van te maken. Voor het COB is het belangrijk om positief te blijven handelen.”

Sociaal gezien altijd al actief

Karin vervolgt: “We waren altijd al heel actief, sociaal gezien. Nu komt daar dus de uitdaging bij om ons netwerk zover te krijgen nieuwe media te gebruiken. Ook de grootste twijfelaars zien nu in dat het noodzakelijk is om die digitaliseringsslag te maken. Het goede aan de situatie is dat wanneer men de drempel eenmaal over is, er toch een lampje gaat branden. ‘Zo kan het dus ook’, horen we veel. Een nadelige situatie geeft ineens inzichten in de voordelen van dit nieuwe werken.”

De menselijke maat blijft belangrijk

“We mogen de menselijke maat niet uit het oog verliezen, zeker met het oog op de toekomst. Het COB is een bureau met 10 mensen, met daaromheen zo’n 40 personen die in deeltijd werken en daaromheen weer 350 mensen die tijd en moeite steken in het netwerk. Iedereen is bezorgd. Daarom moeten we kijken naar zaken die kansrijk zijn en positiviteit brengen. Binnen dat kader zie ik mezelf als een rolmodel, het is gewoon een kwestie van durven, niet bang zijn voor veranderingen. Mijn eerste vlog is een feit. Was dat makkelijk? Nee, zeker niet. Maar het was wel leuk om te doen en het was ook nodig. De kern van de zaak is dat je staat achter wat je vertelt, of dat nou live, op papier of zoals in dit geval, in een vlog is. Je hoeft niet perfect over te komen, als wat je vertelt maar eerlijk is en mensen op de juiste manier informeert”, schetst Karin.

cobulletins_karin-de-haas_collage1-kopieren

“Alle overleggen vinden nu digitaal plaats. Daarvoor zetten we alle beschikbare middelen in, van video-overleg, vlog en podcast tot Webinar.”

 

Professionele communicatie als speerpunt

Het COB beschikt over een eigen communicatieteam. “Professionele communicatie is enorm van belang. Een heldere boodschap de wereld inbrengen, zonder reclame, met een degelijk verhaal. Wat wij doen gaat enorm over de inhoud. Onze coördinatoren en ons netwerk bestaan uit professionals, mensen met praktijkervaring. Zij geven advies, schrijven erover en maken groeiboeken. Allemaal met een gedegen dosis praktijkkennis. Wij als communicatieteam zorgen er op onze beurt weer voor dat alles wat zij maken, verder komt. Informatie moet gratis beschikbaar zijn en gratis blijven. Alleen zo creëren en behouden we draagvlak en geven we een boost aan de branche.”

Opgaven waar het COB voor staat zijn onder andere de grote (civiele en VTTI-) renovatieopgave, digitalisering, ondergrondse kabel- en leidinginfrastructuur en verstedelijking. “Kennis hierover delen is een maatschappelijke verantwoordelijkheid en communiceren hierover brengt deze thema’s tot leven en in beweging. Als COB gaan we voor helderheid en praktische oplossingen”, legt Karin uit. “Je hoeft en kunt niet alles zelf weten, dus klop gewoon aan. Het is juist goed om het met elkaar uit te zoeken. De kracht zit hem in het feit dat we de inhoud centraal zetten en daaromheen communiceren, zodat de kennis toegepast kan worden en kan groeien.”

Over Karin de Haas

We vragen Karin hoe zij eigenlijk bij het COB is terechtgekomen. Zij antwoordt: “Voor het COB deed ik een kennisprogramma bij Deltares, Delft Cluster. Dat ging onder andere over drinkwater, waterveiligheid, bouwen in deltagebieden en ondergronds bouwen. Ik heb daar veel geleerd. Ook hoe ik het zelf nooit meer zou willen. De tarievendiscussie bijvoorbeeld, was niet aan mij besteed. Een van de onderdelen van Delft Cluster was een gemeenschappelijk praktijkonderzoek voor boortunnels, via het COB. Toen Delft Cluster bijna was afgelopen, werd ik gevraagd als kennis- en communicatiemanager bij het COB. Die baan aanvaardde ik en van daaruit ontwikkelde mijn werk zich verder, ik heb onder andere het tunnelprogramma ontwikkeld. Daarnaast heb ik nog tal van andere dingen gedaan binnen het COB. Toen de vorige directeur wegging, kreeg ik de kans om op die stoel te gaan zitten.”

“Het is mijn taak om van iedereen evenveel te houden!”

Karin werd gegrepen door ondergronds bouwen. “Een complexe, multidisciplinaire kleine wereld, waarbinnen je elkaar echt nodig hebt. Alleen door samen te werken kom je er. Het werken met bètamensen is prachtig: fantastische ‘vakidioten’ die iets bedenken, berekenen en uitwerken. En dat allemaal op gepassioneerde wijze. Als COB hebben we iedereen even lief, sterker nog: het is mijn taak om van iedereen evenveel te houden! En dat doe ik dan ook, want iedereen is bij ons even waardevol”, zegt Karin tot besluit. “Ik mag dan wel directeur zijn, maar ik ben niet het COB. Dat zijn we samen.”      

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.